Smažená ryby s hranolky patří k Británii podobně jako čaj nebo anglická snídaně. I když má dnes silnou konkurenci v hamburgerech, pizze a kari, i tak se ve Spojeném království uživí přes deset tisíc stánků, které pokračují ve 150 let staré tradici.

Za tu dobu prošel klasický britský fastfood určitými změnami. Ryby se dnes smaží spíše na rostlinném oleji než na sádle, z hygienických důvodů se od 80. let minulého století jídlo nebalí do novinového papíru a zhruba v té době také ke klasické dvoukombinaci přibyl hrášek. Základ ale zůstává stejný jako v polovině 19. století, kdy smažená ryba s hranolky na kyselo zahájila spanilou jízdu anglickými průmyslovými městy.

Zatím jste si přečetli 10 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.