V technologickém centru v brněnských Medlánkách se dokončuje zařízení, které může zásadně ovlivnit spokojenost astronautů při jejich pobytech ve vesmíru. Společnost G. L. Electronic ve svých laboratořích dokončuje elektronické desky, jež budou ovládat první vesmírný automat na kafe.

Přístroj by měl zkraje příštího roku zamířit na Mezinárodní vesmírnou stanici. Podle její anglické zkratky se ostatně jmenuje ISSpresso.

"Děláme na tom od léta. Máme na starosti napájecí desku, dále desku řízení a některé další, celkem jde o čtyři elektronické desky. Sestavovali jsme je v Brně, do Itálie by měly odejít tento nebo příští týden," řekl majitel firmy G. L. Electronic Luděk Graclík.

Jde prý o prestižní, ale finančně v podstatě drobnou zakázku v řádu pár tisíc eur.

Na Graclíkovu společnost, dlouhodobě působící v kosmickém průmyslu v Itálii, se obrátili konstruktéři orbitálního presovače z podniku Argotec. Ti mají vývoj automatu na starosti, spolupracují na něm s Italskou vesmírnou agenturou a také s jednou z nejslavnějších kávovarnických skupin světa – koncernem Lavazza.

"Přímo v Itálii, pokud dopadnou dobře testy, bychom pak měli obstarat i finální aplikaci lepidel, definitivně to umístit do přístroje," dodal čtyřicetiletý podnikatel.

Výroba ISSpressa je dobře načasovaná, do vesmíru by mělo vyrazit společně s první italskou astronautkou Samanthou Cristoforettiovou. Bílá čtyřiceticentimetrová skříňka je oproti běžným kávovarům vyrobená kvůli odolnosti celá z oceli, takže váží 20 kilogramů.

"Je to pořád experiment," připustil ředitel Argotec David Avino. Kosmonauti nicméně často zmiňovali, že čerstvá káva jim při pobytu v mnohasetkilometrové výšce chyběla.

Opakovaně o tom mluvil třeba Ital Luca Parmitano. Pokud dostal chuť na kávu, musel se spokojit s instantním nápojem.

Jak to vlastně bude fungovat? Na kapsle stejně jako domácí kávovar, voda se bude čerpat ze speciálního vaku. Své večerní lungo (nebo třeba čaj či polévkový vývar) si ovšem vědci nedají kvůli absenci gravitace z porcelánového šálku jako na Zemi, ale stejně jako dosud ze sáčku. Takže nebudou moct nasát vůni ani ocenit pěnu na hladině.

Zdroj: Lavazza

"Italská káva je nápoj bez hranic. A my jsme už nějakou dobu pomýšleli na to, jak ji dostat do vesmíru," citoval Giuseppeho Lavazzu, viceprezidenta společnosti Lavazza, britský deník Daily Telegraph.

Experti z NASA či Evropské vesmírné agentury ale gurmetský vynález vítají, pomůže prý zlepšit a uvolnit atmosféru "tam nahoře".

Zatím jste si přečetli 100 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.