Vinaři po celém světě zápolí s klimatickými změnami. Kvůli stále vyšším teplotám hrozny více cukernatí a zvyšuje se množství alkoholu v nápoji. Pěstitelé mají na výběr jen dvě řešení - přejít na produkci teplomilnějších odrůd nebo své vinice přestěhovat do chladnějších oblastí.

Podle prezidenta Svazu vinařů České republiky Tibora Nyitraye však českým a moravským vinařům klimatické změny naopak spíše prospívají. "Naši vinaři se s těmi změnami vypořádavají dobře, protože u nás byl naopak dlouhodobě nedostatek toho teplého počasí," sdělil serveru IHNED.cz.

"V poslední dekádě je to počasí teplejší, to znamená vína lépe vyzrávají, takže my nemáme problém toho přepálení, spíše se dostáváme do podmínek které zahraniční vinaři měli předtím."

Zatím jste si přečetli 20 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.