S lékařem se nediskutuje, a tak když se přednosta motolské kardiologické kliniky Josef Veselka zeptal, jestli si dám sklenku, souhlasila jsem. Milovníci vína a specialisté na srdce spolu mají krásný, řekla bych až delikátní vztah. Jak často slyšíte od odborníků, že vaše neřest je - v přiměřené míře, pochopitelně - zdraví prospěšná?

Co jsem s předním specialistou chtěla prodiskutovat, je léčebná metoda kardiologa Williama McCrey, o kterém britský deník The Times napsal, že pacientům víno nejen doporučuje, ale rovnou jim ho servíruje v nemocnici ve Swindonu. Přesné záznamy si nevede, jeho mnohaletý "průzkum" nemá parametry vědecké studie, ale on sám tvrdí, že touto kúrou snižuje riziko druhého infarktu na polovinu. Swindonský "doktor Víno", jenž mimochodem na fotografiích opravdu vypadá jako spokojený násoska, dokonce ví, které červené je na srdce nejlepší. Je chilské, má údajně obzvlášť vysoký obsah antioxidantů, flavonoidů a resveratrolu. Ty snižují hladinu cholesterolu a prý i "vyhlazují" vnitřní strany tepen, což zabraňuje tvoření krevních sraženin.

Zbývá vám ještě 40 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se