Zavrtěla jsem hlavou, protože si z dětských let a dovolených v Bulharsku pamatuji, že tak se tam dává najevo souhlas. Ale buď to od té doby Bulhaři změnili, anebo je už moje kolegyně ze Sofie dostatečně "eurofikovaná", protože vytřeštila oči a zeptala se: "Ono ti to víno nechutná?" Musela jsem ji dlouho ujišťovat, že opak je pravdou.

Enira Reserva je totiž skvostné víno. Pochází z vinařství v Thrácké nížině, které vzniklo v podstatě jako projekt na zelené louce v roce 2001. Jeho zakladatelé skoupili půdu od osmi set původních majitelů nedaleko vesnice Ognianovo na jihu Bulharska. Dnes obhospodařují vinice na zhruba 140 hektarech, osázených červenými odrůdami z Bordeaux. I proto by ve slepé degustaci málokdo odhadl, že jde o víno z Bulharska. Jeden z kritiků o něm napsal, že má "magnetizující chuť". Vím, co měl na mysli.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se