Aby se slavná vinná pálenka mohla nazývat koňak (cognac), musí splňovat pravidla asociace Bureau National Interprofessionnel du Cognac. Tím hlavním je, že hrozny k její výrobě musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii. Jak vidíte na mapě, apelace se dělí na šest vinařských oblastí: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires. O tom, jaké je to ochutnávat koňak poslepu nebo proplouvat tímto krajem na lodi, čtěte v reportáži.

1909
dekret

Oblast výroby koňaku byla vymezena výnosem z roku 1909.

79 636 ha
apelace

Vinohrady apelace Cognac zaujímají plochu 79 636 hektarů. Zhruba 95 % se jí využívá k výrobě koňaku.

98 %
Ugni blanc

Drtivá většina koňaku (až 98 %) se vyrábí z hroznů bílé odrůdy Ugni blanc (také St. Émilion, v Itálii Trebbiano), jež dává kyselá vína s nízkým obsahem alkoholu (7,5-10,5 %).

Zdroj: Rémy Martin