Tip

Ochutnejte poněkud návykový dezert Kremšnita z listového těsta a žloutkového krému a pokud nemáte předsudky k netypickým chuťovým variacím, pak také zkuste vynikající lanýžovou zmrzlinu, která získala v Chorvatsku cenu za nejlepší dezert roku.

Z nabídky

Chobotnice pod pekou (350) gramů s brambory a zeleninou     480 korun

Mušle sv. Jakuba zapečené se sýrem    185 korun

Chorvatský mlýn stojí na okraji Prahy, okolní prostředí připomíná venkov a krásná budova s velkými okny a kouzelnou zahradou dává celému podniku zvláštní punc domácí pohody.

A stejný duch vládne i uvnitř restaurace. Vstřícný a na české poměry nadstandardně znalý personál, který zde téměř beze změny pracuje už 14 let, dokáže poradit jak s výběrem jídel, tak s doporučením vyhlášených chorvatských vín.

Slavonské poklady

Při výběru pokrmů připravených z prvotřídních chorvatských surovin máte dvě možnosti – buď si zvolit tradiční středomořské speciality, nebo si vybrat pokrmy pocházející ze Slavonie, bohaté zemědělské oblasti na severu Chorvatska, například špičkový slavonský salám kulen či výtečné pršuty. A k tomu fantasticky nadýchaný chléb, který si v restauraci sami připravují.

Ten je navíc podáván s výběrem prémiových olivových olejů a především s několika kousky nakládaných ančoviček, jejichž jemně nakyslá lahodná chuť hosty příjemně naladí na další hodování.

Mušle s černým lanýžem

Milovníci výraznějších chutí mohou vyzkoušet telecí či jehněčí maso, připravované podle tradičních domácích receptů, ale trumfem restaurace jsou speciality z ryb, chobotnic a mušlí, které vévodí nabídce předkrmů i hlavních jídel.

Zajímavou položku na menu představují lahodné svatojakubské mušle, připravované na několik způsobů – třeba zapečené se sýrem nebo s černým lanýžem, který se krásně snoubí s delikátní chutí masa. A vyhlášené jsou také harpunou lovené chobotnice pocházející z chorvatského ostrova Lošinj. Z té se v Chorvatském mlýně připravuje například svěží salát s rukolou, kapary a rajčaty, který zaujme příjemnou kombinací jemných a výrazných chutí.

Jak se připravuje chobotnice pod pekou? Podívejte se na video:

Chorvatský mlýn

Dokonalá chobotnice

Galapředstavení s chobotnicí v hlavní roli nabízí tradiční chorvatská příprava masa pod pekou, což je vlastně speciální hrnec obklopený žhavým popelem, ve kterém se peče dohromady maso se zeleninou, brambory a kořením.

Díky této úpravě je maso chobotnice (ale případně i jehněčí) nádherně jemné a současně dokonale šťavnaté, což na běžném grilu nikdy nedocílíte. Takže není divu, že chobotnice pod pekou je zde již po léta absolutně nejoblíbenějším pokrmem.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se