Za svůj ho mají všechny národy střední Evropy, přeborníky v jeho přípravě jsou ale Maďaři. Maso zvolna dušené v kotli s cibulí a paprikou patřilo k základům jejich gastronomie o celá staletí dříve, než v Česku kdokoli slyšel o guláši se šesti.

Původ guláše se dá vysledovat do 9. století, kdy se maďarskými rovinami proháněly tlupy nájezdníků původem z asijských stepí. Byli to nelítostní bojovníci, ale také pastevci, kteří s sebou hnali obrovská stáda dobytka, svůj největší majetek. Kotlík plnili po cestách pustou tím, co měli právě po ruce - tedy hovězím a kořenovou zeleninou.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se