Horké víno, svařené víno, Glühwein, glögg, forralt bor či mulled wine - svařák je populární všude tam, kde se pije víno a zároveň občas udělá pořádně chladno.

Populární ale byl už ve starověkém Římě a recept na svařák najdete i v možná úplně první z anglicky psaných kuchařek, Forme of Cury zhruba z roku 1390, jako nápoj zvaný Ypocras. Nese jméno po 
Hippokratovi, nejspíše jde ale o odkaz na tzv. manica Hippocrati, Hippokratův rukáv - plátěný sáček, přes který se scedí byliny. Dokonce i v současné Francii není víno natolik posvátným, aby běžnou součástí zimního období nebylo vin chaud, horké víno.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se