Nejlepším someliérem České republiky je Jakub Přibyl z pražské restaurace Kalina. Alespoň tedy podle soutěže Trophée Bohemia Sekt 2013, která se konala minulý čtvrtek v Praze. Na druhém místě skončil František Koudela (odborné učiliště Znojmo) a na třetím David Král (Bohemia Sekt).

Profesionální znalci vína se sešli ve smíchovském hotelu Andel's a poměřili své schopnosti na mistrovství České republiky someliérů. Součástí akce byl také seminář pro veřejnost, na němž vystoupil mimo jiné i viceprezident Asociace someliérů Ivo Dvořák. Hovořilo se rovněž o kombinaci sezonních potravin s českými a moravskými víny.

Samotná soutěž profesionálů začala už dopoledne, kdy účastníci prošli písemným testem a sestavovali menu. Následovala degustace naslepo a správné podávání červeného vína.

Vyvrcholením pak bylo večerní předvedení someliérských dovedností ve virtuální restauraci za účasti známých osobností.