Někdo říká, že aby víno bylo skvělé, musí trpět. Ale pak ať mi vysvětlí, jak je možné, že tak krásný kraj jako Toskánsko vyprodukovalo tak výjimečná vína! Ale dost, mají lepší paměť: vždyť až do 30. let minulého století byla přímořská oblast Maremma v regionu Bolgheri páchnoucím bažinatým územím. A to, že se zrovna tady začalo pěstovat víno, byla náhoda.

Náhoda byla i to, že se při mém putování dnes tak romantickou krajinou objevila v restauraci v městečku Lucca na stole lahev Ornellaia 2004. Byla drahá, byť za méně peněz, než ji koupíte kdekoli jinde (cca 4200 Kč). Měli jsme jednoduchý oběd, vlastně jen pečivo, olivový olej a pár plátků italské šunky.

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se