Šumavské sklářské knedlíky s cancourky kysaného zelí. Skopový guláš, který Valaši dělají při svých hodech. Koláče z Chodska s makovými a povidlovými ornamenty. Lity bochetke, jež se na Hané pečou v kameninových formách... Regionální recepty mají mnoho podob a rozmanitých vůní. Je skoro s podivem, že na tak nevelkém území se rozvinulo tolik odlišných kulinárních tradic.

Zatímco na Valašsku ve všední den se tradičně jedly "zemňáky, trnky, špek a zelé - živobytí celé", na nedaleké Hané se na stůl nosilo maso třikrát do týdne a k němu podle vzpomínek pamětníků bývaly omáčky pěti barev: zelená se dělala ze šťovíku, žlutá z petržele a šerá z mandlí, nejčastěji pak černá se sušenými švestkami (nebo povidlím) a bílá ze smetany či mléka ovoněná obvykle křenem.

Zatím jste si přečetli méně než 10 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.