Horkou čokoládovou hmotu zchladí voda, která prýští ze tří podzemních studní. V Zoře Olomouc, závodě na výrobu cukrovinek, takto šetří pitnou vodu. K chlazení jim stačí tekutina z podzemí, takže vyplýtvají méně pitné z veřejné vodovodní sítě - přesně o patnáct procent.

Úspora firemních peněz se tak potkává s šetrným přístupem k přírodě. "Firmy využívají k úspoře moderních technologií, protože voda je drahá. Je to výhodné ekonomicky i ekologicky," míní Iva Čiháková z Katedry zdravotního a ekologického inženýrství ČVUT. Metr krychlový vody v Česku vyjde zhruba na osmdesát až sto korun.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se