Pětina českých uzenin obsahuje takzvaný separát. Zatímco dřív se této zbytkové suroviny do masných výrobků přidával jen menší podíl, dnes nejsou výjimkou párky, kde tvoří hlavní složku a kromě něj už uzenina obsahuje jen kůže, sádlo a rozličné přídavné látky - éčka.

České zákony nepovažují separát za maso, protože je výživově a chuťově méně hodnotný. Na trhu se tak prodávají desítky bezmasých uzenin. To je třeba případ kuřecích pochoutkových párků z Klatov, kde 64 procent separátu doplňují už jen kuřecí kůže, škrob a deset různých éček včetně barviva a glutamanu, který zvýrazňuje jinak mdlou chuť uzeniny. Obdobným případem jsou dětské kuřecí párky z Vodňan, kde je separátu 57 procent a zbytek složení obstarají kromě kůží a škrobu ještě sádlo a sýr.

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se