Pětina českých uzenin obsahuje takzvaný separát. Zatímco dřív se této zbytkové suroviny do masných výrobků přidával jen menší podíl, dnes nejsou výjimkou párky, kde tvoří hlavní složku a kromě něj už uzenina obsahuje jen kůže, sádlo a rozličné přídavné látky - éčka.
České zákony nepovažují separát za maso, protože je výživově a chuťově méně hodnotný. Na trhu se tak prodávají desítky bezmasých uzenin. To je třeba případ kuřecích pochoutkových párků z Klatov, kde 64 procent separátu doplňují už jen kuřecí kůže, škrob a deset různých éček včetně barviva a glutamanu, který zvýrazňuje jinak mdlou chuť uzeniny. Obdobným případem jsou dětské kuřecí párky z Vodňan, kde je separátu 57 procent a zbytek složení obstarají kromě kůží a škrobu ještě sádlo a sýr.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Nově všechny články v audioverzi