S čekankou je to na záhoně podobné jako s chřestem. Její předpěstované kořeny je třeba zahrnout vrstvou půdy a nechat je takto asi osm týdnů bez přístupu světla růst. Zatímco listy čekanky, které vyrůstají nad zem, mají nahořklou chuť, ty bílé, jež vyraší pod hlínou, ji postrádají. Tento způsob pěstování oblíbené zeleniny objevili farmáři v Belgii ve třicátých letech osmnáctého století. Stejně jako u mnoha sofistikovanějších vynálezů stála u zrodu tohoto pěstitelského náhoda.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se