Vyhlášenou pekárnu Little Czech Bakery a bistro Czech Stop v texaském Westu znají kromě místních hlavně motoristé, kteří projíždějí státní silnicí I-35 mezi Dallasem a Austinem. V exitu 353 stačí sjet doprava a "naprosté kulinářské uspokojení" je na dosah ruky. Nevelký byznys nese hrdou pečeť české kvality, podle časopisu Mother Jones jsou tamní české koláče světově proslulé. Jejich výroba a prodej nezastavila ani děsivá exploze v nedaleké továrně na hnojiva, která půlku Westu srovnala se zemí.

Czech Stop funguje skoro třicet let a své dveře před návštěvníky nikdy nezavírá. Otevřeno bylo i v osudnou středu, na kterou nikdo ve městě nezapomene. "Jak to bouchlo, běžela jsem do obchodu, protože hrozilo, že spadne strop," řekla novinářům vedoucí prodejny Barbara Schisslerová.

Stropní obklady se začaly bortit a Schisslerová z obavy před další pohromou vypnula v kuchyni přívod plynu. O svůj nedaleký dům Schisslerová při výbuchu přišla. V prodejně bylo v té době sedm zaměstnanců. Čtvrt hodiny po explozích začaly ulicí projíždět policejní vozy a hasiči, po chvíli se objevili první zranění.

"Před odchodem zastavilo auto s dvěma ženami, jedna byla pořezaná, druhá měla poraněnou nohu. Proč se zastavili zrovna u nás, nevím," připomíná si hrozivé chvíle Schisslerová. "Snažili jsme se jim pomoci, dostaly aspoň napít." Úkryt před pohromou pak v obchodě vyhledalo několik dalších lidí.

Koláče z vyhlášeného českého pekařství ve WestuObvyklí hosté ale ten večer pro svou dávku koláčů nepřišli, všichni se snažili pomáhat záchranářům. Druhý den ráno Czech Stop rozdával lidem jídlo i pití zdarma. Bezplatně nyní koláče dodávají hlavně pracovníkům Červeného kříže. Pochoutka, která se stala symbolem českého živlu na americkém středozápadě, teď ve Westu pomáhá potřebným.

České "koh-law-chee"

Z prodejny a pekárny se Czech Stop stal místem první pomoci, informační agenturou a základnou pro záchranáře. Společným jmenovatelem stále zůstávají české koláče, které američtí znalci doporučují vyslovovat "koh-law-chee". Delikatesa, připomínající spíš české kynuté buchty s ovocem, tvarohem nebo čokoládou, je podle hodnocení na sociálních sítích "fantastická".

Podnik Czech Stop založil v roce 1983 Bill Polk, veterán amerického vojenského námořnictva. Kromě koláčů (tucet za 10,89 dolaru, tedy asi 215 korun) firma dnes nabízí sendviče a spoustu jiných druhů pečiva a lahůdek. Na svých webových stránkách doporučuje i čisté a přátelské toalety, které jsou prý součástí české pohostinnosti.

Česká pekárna není jediným krajanským provozem ve Westu. Nedaleko má jistý Pícha česko-americkou restauraci, Dudík a Sýkora autoservis, Mařák realitní kancelář a Zátopek čerpací stanici.

Související