Batáty, jak se sladkým bramborám také říká, jsou bramboře obyčejné docela podobné. Jinak toho společného ale moc nemají, batáty jsou totiž příbuznými svlačců, zatímco brambor obecný lilku. V kuchyni však tato skutečnost moc neznamená, protože brambory sladké mohou ty klasické v mnoha ohledech zastoupit.
Podobně jako brambor "obyčejných" je batátů řada druhů. Základním rozlišovacím znakem je barva: Červené batáty bývají sladší a jsou dobré jako příloha k masu, hodí se k vaření a pečení, žluté jsou skvělé na smažení a bílé se užívají při vaření, smažení či přípravě nákypů.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se