Na Champagne mě baví dvě věci. Když si jej objednáte, jste buď za naprostého snoba, nebo za nenapravitelného romantika, ale nikdy za alkoholika. I když si dáte před polednem. A také to, že vinaři vlastně museli kdysi dělat doslova kejkle, aby vyrobili něco pitelného v poměrně chladné oblasti Champagne - až došli k něčemu zcela výjimečnému a luxusnímu.

Mým oblíbeným šampaňským je Perrier-Jouet. Jen pohled na jeho originální "květinovou¨" lahev mi zlepší náladu! Vinařský dům z regionu Epernay vznikl v roce 1811 a jeho nejprestižnější značkou je La Belle Epoque. Premiéru měla v roce 1969 na oslavě sedmdesátin jazzmana Dukea Ellingtona. Klasika zahrnuje jednu bílou odrůdu (Chardonnay) a dvě červené (Rulandské modré a Pinot Meunier, česky "Mlynářka"). Mým výběrem je neročníková láhev, dobrý kompromis mezi cenou a kvalitou (cca 950 Kč). A je to brut. Suché šampaňské poprvé představil Charles Perrier v roce 1854 a ostatní vinaři jej brzy napodobili.

Zbývá vám ještě 40 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se