Vypadají trochu jako vzácné drahokamy. Olivy však jejich temně černá barva a lesklý povrch předurčují k tomu, aby skončily na talíři. O chuti bude řeč později, vzhled je totiž to první, co na nich zaujme. Stačí nahlédnout do chladicí vitríny obchodu s řeckými či italskými delikatesami a oči jen přecházejí - barevných odstínů oliv není zrovna málo, když vezmeme v úvahu, že se pořád jedná o jedny a tytéž plody. Konkrétní barva závisí na tom, kdy je oliva sklizena. Plody olivovníku postupně mění odstín od typické zelené přes narůžovělou a vínově červenou až po temně černou.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se