Tehdy se totiž v Hořicích podle legendy zotavoval z útrap zimního tažení do Ruska sám šéfkuchař císaře Napoleona. Z vděčnosti za laskavou péči tu prý na oplátku nechal recept na oblíbenou pochoutku francouzského dvora, trubičku stáčenou z jemné oplatky.

 Paní Líčková, která se v tomto krásném příběhu o těžce nemocného Francouze starala, prý podle jeho receptu pekla nejen pro vlastní rodinu, ale i pro známé a sousedy, a recept si předvídavě nechala pro sebe. Její dcera na něm pak postavila své živobytí – začala péct trubičky na prodej, obcházela s nimi sousedy a prodávala je dům od domu. Brzy ji a její matku po městě všichni znali jako trubičkové báby.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se