Pod prvními vršky Podkrkonoší leží město, které se chlubí 600 lety existence, sochařskou galerií pod širým nebem a závodem 300 zatáček, kvůli kterému se sem sjíždějí motorkáři už 51 let. A sladkostí, jež se tu peče přesně 200 let, jak tvrdí legenda.

Vděčnost Napoleonova šéfkuchaře

Tehdy se prý v Hořicích zotavoval z útrap tažení do Ruska šéfkuchař císaře Napoleona. Za laskavou péči tu na oplátku nechal recept na pochoutku francouzského dvora: trubičku stáčenou z jemné oplatky. Paní Líčková, která v tomto příběhu o Francouze pečovala, prý podle receptu pekla pro rodinu i sousedy, recept si předvídavě nechala pro sebe. Její dcera na něm postavila živnost - začala s trubičkami obcházet Hořice dům od domu. Brzy ji znali jako trubičkovou bábu.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se