Pod prvními vršky Podkrkonoší leží město, které se chlubí 600 lety existence, sochařskou galerií pod širým nebem a závodem 300 zatáček, kvůli kterému se sem sjíždějí motorkáři už 51 let. A sladkostí, jež se tu peče přesně 200 let, jak tvrdí legenda.
Vděčnost Napoleonova šéfkuchaře
Tehdy se prý v Hořicích zotavoval z útrap tažení do Ruska šéfkuchař císaře Napoleona. Za laskavou péči tu na oplátku nechal recept na pochoutku francouzského dvora: trubičku stáčenou z jemné oplatky. Paní Líčková, která v tomto příběhu o Francouze pečovala, prý podle receptu pekla pro rodinu i sousedy, recept si předvídavě nechala pro sebe. Její dcera na něm postavila živnost - začala s trubičkami obcházet Hořice dům od domu. Brzy ji znali jako trubičkovou bábu.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Nově všechny články v audioverzi