Saké, přes sílící oblibu suši a vůbec rychlý rozmach japonské kuchyně, zůstává u nás poněkud nepochopeným nápojem.

K dispozici jsou hlavně základní spotřební varianty, mimo restaurace je těžko k sehnání, v obchodech bývá za až nepřijatelně vysoké ceny.

Je to obrovská škoda, protože saké nabízí mnoho různých podob, stylů, úrovní sladkosti, je výtečným doprovodem nejen ryb a plodů moře, ale i nápojem, který je možno vychutnat si sám o sobě. V mnohém, vůní a chutí i ideálním způsobem servisu, totiž připomíná dobré bílé víno a také se mu někdy rýžové víno říká. Proces vzniku má však s vínem společného jen velmi málo.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se