Pořízení domácí pekárny je ideální způsob, jak získat nezávislost na kupovaném pečivu ze zmrazených polotovarů. Test ukázal, že kvalitní přístroj vůbec nemusí být drahý.

Tím, o co jde především, je pochopitelně chléb, jeho kvalita proto byla pro test základní. Každá pekárna pekla tři druhy. Světlý, tmavý a slunečnicový chléb (typologicky speciální chléb se semínky) se pekl podle receptů, které výrobce dodal spolu s přístrojem.

Pokaždé trochu jinak upečený

Každý z nich se pekl třikrát, při pochybnostech i vícekrát. Hodnotitelé pak posuzovali celkový vzhled bochníku, barvu a vzhled kůrky z vnější i vnitřní strany, hustotu a rovnoměrnost střídy, ale také to, zda hnětací hák pekárny zůstal zapečený v chlebu nebo na svém místě v pekárně.

Cílem byl samozřejmě rovnoměrně propečený, přiměřeně klenutý nepopraskaný chléb z dobře promísené směsi, který vykazoval minimální vzhledové vady. Testující se zaměřili i na chuť a vůni, abychom mohli vyloučit případné nedostatky.

Důležité je poznamenat, že u domácí pekárny nelze očekávat příliš stejnorodé výsledky. I u těch nejlepších modelů se kvalita a vzhled bochníků v každém kole pečení lišily, tu k lepšímu, tu k horšímu. Chlebové těsto je zkrátka živý organismus a jako takový je nevyzpytatelný.

Pozor, pálí!

Větší rozdíly test odhalil u návodů k použití přístroje a s ním dodávaných pomůcek. U některých přístrojů je zase bochník doslova uvězněn v pečicí nádobě. Ta má přitom nepřilnavý, většinou teflonový povrch, který se snadno poškodí kovovými nástroji.

Možnost mytí v myčce zatím není u domácích pekáren příliš rozšířená. Pochopitelně i proto, že po pečení stačí vytřít nádobu vlhkou houbičkou. Ale na druhou stranu, proč ne? Z testovaných ji nabízí pouze pekárna Sencor.
Další parametr, kterému se při výběru nového přístroje vyplatí věnovat pozornost, je zahřívání pláště. U všech je sice izolovaný, průměrně se ale ohřeje na více než 70 °C. Opatrnost je tedy na místě, zejména máte-li zvídavé děti.

 

TEST: Domácí pekárny umí péct, body ztrácejí za méně funkční design[r1] 

Většina dokáže upéct kvalitní chleba, a to bez ohledu na cenu. Některé domácí pekárny se obtížně ovládají, u dalších vybavení nelze mýt v myčce. Podívejte se, co o domácích pekárnách zjistil časopis dTest.

Pořízení domácí pekárny je ideální způsob, jak získat nezávislost na kupovaném pečivu ze zmrazených polotovarů. Test ukázal, že kvalitní přístroj vůbec nemusí být drahý.

Tím, o co jde především, je pochopitelně chléb, jeho kvalita proto byla pro test základní. Každá pekárna pekla tři druhy. Světlý, tmavý a slunečnicový chléb (typologicky speciální chléb se semínky) se pekl podle receptů, které výrobce dodal spolu s přístrojem.

Pokaždé trochu jinak upečený

Každý z nich se pekl třikrát, při pochybnostech i vícekrát. Hodnotitelé pak posuzovali celkový vzhled bochníku, barvu a vzhled kůrky z vnější i vnitřní strany, hustotu a rovnoměrnost střídy, ale také to, zda hnětací hák pekárny zůstal zapečený v chlebu nebo na svém místě v pekárně.

 Cílem byl samozřejmě rovnoměrně propečený, přiměřeně klenutý nepopraskaný chléb z dobře promísené směsi, který vykazoval minimální vzhledové vady. Testující se zaměřili i na chuť a vůni, abychom mohli vyloučit případné nedostatky.

Důležité je poznamenat, že u domácí pekárny nelze očekávat příliš stejnorodé výsledky. I u těch nejlepších modelů se kvalita a vzhled bochníků v každém kole pečení lišily, tu k lepšímu, tu k horšímu. Chlebové těsto je zkrátka živý organismus a jako takový je nevyzpytatelný.

Pozor, pálí!

Větší rozdíly test odhalil u návodů k použití přístroje a s ním dodávaných pomůcek. U některých přístrojů je zase bochník doslova uvězněn v pečicí nádobě. Ta má přitom nepřilnavý, většinou teflonový povrch, který se snadno poškodí kovovými nástroji.

Možnost mytí v myčce zatím není u domácích pekáren příliš rozšířená. Pochopitelně i proto, že po pečení stačí vytřít nádobu vlhkou houbičkou. Ale na druhou stranu, proč ne? Z testovaných ji nabízí pouze pekárna Sencor.

Další parametr, kterému se při výběru nového přístroje vyplatí věnovat pozornost, je zahřívání pláště. U všech je sice izolovaný, průměrně se ale ohřeje na více než 70 °C. Opatrnost je tedy na místě, zejména máte-li zvídavé děti.


 [r1]Design jsme nehodnotili a u výrobků ani nikdy nehodnotíme!!! Hodnotíme obsluhu…