Pořízení domácí pekárny je ideální způsob, jak získat nezávislost na kupovaném pečivu ze zmrazených polotovarů. Test ukázal, že kvalitní přístroj vůbec nemusí být drahý.
Tím, o co jde především, je pochopitelně chléb, jeho kvalita proto byla pro test základní. Každá pekárna pekla tři druhy. Světlý, tmavý a slunečnicový chléb (typologicky speciální chléb se semínky) se pekl podle receptů, které výrobce dodal spolu s přístrojem.
Pokaždé trochu jinak upečený
Každý z nich se pekl třikrát, při pochybnostech i vícekrát. Hodnotitelé pak posuzovali celkový vzhled bochníku, barvu a vzhled kůrky z vnější i vnitřní strany, hustotu a rovnoměrnost střídy, ale také to, zda hnětací hák pekárny zůstal zapečený v chlebu nebo na svém místě v pekárně.
Cílem byl samozřejmě rovnoměrně propečený, přiměřeně klenutý nepopraskaný chléb z dobře promísené směsi, který vykazoval minimální vzhledové vady. Testující se zaměřili i na chuť a vůni, abychom mohli vyloučit případné nedostatky.
Sonda do nitra čajového sáčku. Ve kterém z nich je čajový prach a kde jsou pesticidy? - čtěte ZDE
Od srpna budete vědět, zda kupujete čerstvé, nebo rozmrazené pečivo. K čemu je to dobré? - čtěte ZDE
Důležité je poznamenat, že u domácí pekárny nelze očekávat příliš stejnorodé výsledky. I u těch nejlepších modelů se kvalita a vzhled bochníků v každém kole pečení lišily, tu k lepšímu, tu k horšímu. Chlebové těsto je zkrátka živý organismus a jako takový je nevyzpytatelný.
Domácí pekárny
Pozor, pálí!
Větší rozdíly test odhalil u návodů k použití přístroje a s ním dodávaných pomůcek. U některých přístrojů je zase bochník doslova uvězněn v pečicí nádobě. Ta má přitom nepřilnavý, většinou teflonový povrch, který se snadno poškodí kovovými nástroji.
TEST: Třetina testovaných pstruhů měla v těle látky ze zakázaných léčiv - čtěte ZDE
Jak nebezpečné jsou zakázané látky v tělech pstruhů pro člověka? - čtěte ZDE
TEST: Jsou oříškové čokolády plné nebezpečných mykotoxinů? - čtěte ZDE
Možnost mytí v myčce zatím není u domácích pekáren příliš rozšířená. Pochopitelně i proto, že po pečení stačí vytřít nádobu vlhkou houbičkou. Ale na druhou stranu, proč ne? Z testovaných ji nabízí pouze pekárna Sencor.
Další parametr, kterému se při výběru nového přístroje vyplatí věnovat pozornost, je zahřívání pláště. U všech je sice izolovaný, průměrně se ale ohřeje na více než 70 °C. Opatrnost je tedy na místě, zejména máte-li zvídavé děti.
TEST: Domácí pekárny umí péct, body ztrácejí za méně funkční design[r1]
Většina dokáže upéct kvalitní chleba, a to bez ohledu na cenu. Některé domácí pekárny se obtížně ovládají, u dalších vybavení nelze mýt v myčce. Podívejte se, co o domácích pekárnách zjistil časopis dTest.
Pořízení domácí pekárny je ideální způsob, jak získat nezávislost na kupovaném pečivu ze zmrazených polotovarů. Test ukázal, že kvalitní přístroj vůbec nemusí být drahý.
Tím, o co jde především, je pochopitelně chléb, jeho kvalita proto byla pro test základní. Každá pekárna pekla tři druhy. Světlý, tmavý a slunečnicový chléb (typologicky speciální chléb se semínky) se pekl podle receptů, které výrobce dodal spolu s přístrojem.
Pokaždé trochu jinak upečený
Každý z nich se pekl třikrát, při pochybnostech i vícekrát. Hodnotitelé pak posuzovali celkový vzhled bochníku, barvu a vzhled kůrky z vnější i vnitřní strany, hustotu a rovnoměrnost střídy, ale také to, zda hnětací hák pekárny zůstal zapečený v chlebu nebo na svém místě v pekárně.
Cílem byl samozřejmě rovnoměrně propečený, přiměřeně klenutý nepopraskaný chléb z dobře promísené směsi, který vykazoval minimální vzhledové vady. Testující se zaměřili i na chuť a vůni, abychom mohli vyloučit případné nedostatky.
Důležité je poznamenat, že u domácí pekárny nelze očekávat příliš stejnorodé výsledky. I u těch nejlepších modelů se kvalita a vzhled bochníků v každém kole pečení lišily, tu k lepšímu, tu k horšímu. Chlebové těsto je zkrátka živý organismus a jako takový je nevyzpytatelný.
Pozor, pálí!
Větší rozdíly test odhalil u návodů k použití přístroje a s ním dodávaných pomůcek. U některých přístrojů je zase bochník doslova uvězněn v pečicí nádobě. Ta má přitom nepřilnavý, většinou teflonový povrch, který se snadno poškodí kovovými nástroji.
Možnost mytí v myčce zatím není u domácích pekáren příliš rozšířená. Pochopitelně i proto, že po pečení stačí vytřít nádobu vlhkou houbičkou. Ale na druhou stranu, proč ne? Z testovaných ji nabízí pouze pekárna Sencor.
Další parametr, kterému se při výběru nového přístroje vyplatí věnovat pozornost, je zahřívání pláště. U všech je sice izolovaný, průměrně se ale ohřeje na více než 70 °C. Opatrnost je tedy na místě, zejména máte-li zvídavé děti.
[r1]Design jsme nehodnotili a u výrobků ani nikdy nehodnotíme!!! Hodnotíme obsluhu…