Záplava slunce a dostatek vody na začátku léta vybrousily k dokonalosti chuť letošní úrody modrých slív, které jsou sice stejně šťavnaté jako plody letních prázdnin, ale chutnají už po podzimu. A jejich sezona právě vrcholí. Ideální doba vyzkoušet třeba některý z receptů z babiččiny kuchařky.

Pro naše babičky byly jednoznačně ovocem číslo jedna (zapomeňte na jablka) a ony věděly, jak na ně. Švestky se stejně jako jablka nebo hrušky dají dobře uchovat po celou zimu i bez mrazniček a konzervárenského průmyslu. "Každá vesnice měla sušárnu na ovoce, švestky se tu sušily na zimu, když už to nebylo možné na sluníčku. Vařila se z nich povidla, pálily se," říká Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR. Navíc se tomuto druhu ovoce na našem území také výjimečně dobře dařilo: dá se ve velkém pěstovat až do nadmořské výšky mezi 500 a 700 metry nad mořem. (Nenáročné je pěstování slivoní ostatně dodnes - ani ve velkých sadech nepotřebují například na rozdíl od jablek nijak intenzivní péči, a to ani chemickou - a dají se tak úspěšně pěstovat, a tedy i nakoupit v biokvalitě.)

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se