Lékaři svým pacientům často radí, aby minimálně dvakrát týdně povečeřeli rybí maso, chtějí-li se v budoucnu vyvarovat nemocí srdce a cév či vysokého cholesterolu. Díky výzkumníkům z Botanického ústavu Akademie věd ČR už by jim ale napříště mohli ze stejného důvodu doporučit jen běžnou konzumaci speciálně obohaceného piva či chleba.

Českým vědcům z Botanického ústavu z pracoviště v Třeboni se totiž podařilo najít unikátní řasu, která omega mastné nenasycené kyseliny produkuje a která zároveň tvoří nedílnou součást jídelníčku ryb. Tím, že tuto řasu dokázali nalézt, identifikovat a uměle pěstovat v laboratorních podmínkách, bude možné ji v budoucnu používat ve velkém měřítku a obohacovat s ní krmivo hospodářských zvířat a vybrané potraviny. Svůj objev si už nechali patentovat a nabídli firmám.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se