S blížícím se létem přichází čas růžových vín, rosé. Reklamy a propagační akce se valí ze všech stran a představují růžová vína především jako nenáročné pití vhodné na zahradu, terasu či k bazénu, kam se skutečně hodí. Ale svět růžových vín je bohatší a nabízí, krom záplavy polosladkých jednoduchých vín, i serióznější podoby.

Růžová vína se typicky připravují z modrých hroznů, stejně jako vína červená. Barva vína se získává kontaktem moštu se slupkami. Pokud ji zkrátíme pouze na několik hodin, oproti typickým dnům při přípravě vína červeného, vznikne víno růžové. Délkou kontaktu se slupkami, macerací, lze barvu a charakter růžového významně ovlivnit - ve spojení s odrůdou a dalšími postupy vznikají vína od bledě oranžové přes broskvovou až po jasnější nafialovělou.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se