Veltlín, Veltliner, Veltlínské zelené, Grüner Veltliner, GrüVe... tak se s ním setkáte nejčastěji. Dříve to mohl být ale také Grüner Muskateller, Muškatel nebo, velmi poeticky podle ochmýření výhonků, Bělošpičák.

Jméno prý pochází z italské oblasti Valtellina, se kterou ale odrůda nejspíše nemá nic společného. Vzešla spíše z Rakouska, od jihovýchodního výběžku rakouské části České vysočiny jménem Manhartsberg.

Veltlín byl po staletí zásadní odrůdou Dolního Rakouska a dnes je v podstatě hlavní tváří celé země, kde tvoří třetinu výsadeb. Rakouský skandál z 80. let (nález dietylenglykolu ve vínech) je již dávno zapomenut
a novou identitou země je ráj veltlínu, z odrůdy se stává nová světová vinná superstar.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se