Velikonoce v kuchyni by vydaly na samostatný národopisný sborník. Co mělo být na stole, tradice určovaly během celého pašijového týdne. Třeba na Škaredou středu se měly podávat hrách či čočka. V tento den hospodyně na dědině také stloukaly máslo. Ovšem nikoliv na vaření, ale aby ho mohly po přepuštění dát do kostela na svícení.

O den později, na Zelený čtvrtek, v kuchyni dominovala zelená barva. Z bylinek, mladých kopřiv a špenátu se dělaly polévky, k nim se servírovaly škvarkové pagáčky či jiné pečivo. Pekly se také jidášky - tradiční kynuté pečivo tvarované do podoby preclíků, pletenců, bochánků nebo podkov. Ten, kdo snědl na Zelený čtvrtek před východem slunce pečivo namazané medem, byl podle babských pověr chráněný před uštknutím hadů a žihadly vos.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se