Labužníkovy příběhy

Vladimír Poštulka: Labužníkovy historky - 66 příběhů z kulinářské historie , ikar.cz, 352 stran, 266 Kč
www.knihy.abz.cz

Francouzský impresionista Claude Monet byl nejen malířem, ale také známým labužníkem. Potrpěl si zejména na tučná husí játra a černé lanýže. Jeho žena Camille mu vařila hlavně pokrmy z Normandie, odkud pocházel, pravidelně prý servírovala rilletes či lesní hříbky s česnekem.

Sladké prý slavný malíř příliš v oblibě neměl, jedinou výjimkou byl v tomto ohledu Tarte Tatin, obrácený jablečný koláč, který vymyslely dvě sestry, staré panny z městečka Lamotte-Beuvron nedaleko Orléansu. Právě tam ho ochutnal Monet. Recept na koláč z jablek orleánské renety si od autorek okouzlený strávník vyžádal, předal jej svému příteli, kuchaři pařížské restaurace Café de la Paix a Tarte Tatin se brzy stal nedílnou součástí klasické francouzské gastronomie.

Příběh o jablečném koláči je jenom jedním ze šestašedesáti, které nabízí právě vydaná kniha Labužníkovy historky. Autor a vyhlášený pražský gurmet Vladimír Poštulka v ní představuje mnohé z gastronomických historek, které za ta léta, co se o jídlo zajímá, nasbíral. Čtenáře čeká mimo jiné příběh Rogan Josh Curry, vídeňského řízku nebo šneků po burgundsku.