Vánoce a Nový rok jsou obdobím roku, k němuž krom sváteční nálady, dárků, oslav či petard patří také zvýšená konzumace alkoholu. A s ní se pravidelně objevují i více či méně zaručené recepty, jak se vypořádat s ranní kocovinou. S dalším letos přišli britští vědci, podle nichž je nejlepším přírodním prostředkem na zmírnění následků nemírného požití alkoholu - obyčejný včelí med.

Jak napsal list The Daily Telegraph, vědci z britské Královské chemické společnosti tvrdí, že fruktóza obsažená v medu je zásadní složkou, která pomáhá tělu odbourat alkohol.

Podle doktora Johna Emsleyho způsobuje kocovinu skutečnost, že se alkohol v těle mění na toxickou látku acetaldehyd. Lidské tělo může využít fruktózu, aby tuto látku přeměnilo na kyselinu octovou, která se v těle přirozeně spaluje. A pokud si ráno člověk dá med na toast, pak protikocovinové účinky ještě zvýší, protože dodá tělu draslík a sodík, které rovněž pomáhají se zpracováním alkoholu.

Emsley, který je autorem knihy Consumer’s Good Chemical Guide, ovšem dodal, že nejlepším lékem na kocovinu je stejně čas. Pokud ale chce člověk její dopady minimalizovat, pak by měl před předpokládanou konzumací vypít sklenici mléka, držet se čirých nápojů, jako je gin a před spaním vypít sklenici vody.

Oblíbený prostředek v podobě "chlupu z psa, který tě pokousal", tedy sklenku alkoholu, doporučuje Emsley jen v případě, že člověk předchozího večera pil tak moc, že ráno trpí abstinenčními příznaky.