Produktivita v americké ekonomice stoupla ve třetím čtvrtletí díky snižování nákladů a propouštění nejrychleji za šest let. V celoročním přepočtu se proti předešlému čtvrtletí ukazatel nezemědělské produkce na hodinu a jednoho zaměstnance zvýšil o 9,5 procenta po růstu o 6,9 procenta ve druhém čtvrtletí, sdělilo dnes ministerstvo práce USA.

Produktivita ve zpracovatelském průmyslu vyskočila o rekordních 13,6 procenta. Výrobci se s recesí a propadem produkce v minulých čtvrtletích museli vyrovnávat propouštěním a dalšími formami snižování nákladů, což v posledních dvou čtvrtletích vedlo k výraznému růstu produktivity.

Mzdové náklady vzrostly

Celková produkce mimo zemědělství ve třetím čtvrtletí oživila a stoupla o čtyři procenta po poklesu o 1,1 procenta v předešlém čtvrtletí. Počet odpracovaných hodin se snížil o pět procent a náklady na jednotku práce klesly o 5,2 procenta. Hodinové mzdové náklady se zvýšily o 3,8 procenta a po odečtení inflace o 0,2 procenta.

V meziročním srovnání produktivita ve třetím čtvrtletí stoupla o 4,3 procenta. Jednotkové pracovní náklady, které jsou měřítkem inflačních tlaků a ziskových možností firem, klesly o 3,6 procenta.

Analytici již pro další snižování firemních nákladů nevidí příliš zbylého prostoru. V kombinaci s oživením ekonomiky ve třetím čtvrtletí by to podle nich mělo nutit firmy najímat nové zaměstnance. To by pak mělo zvyšovat zaměstnanost a snižovat míru nezaměstnanosti, která je nyní v USA už těsně pod deseti procenty a je nejvyšší za poslední více než čtvrtstoletí.

 

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru