Vědci z Vodňan zahájí příští rok unikátní tříletý projekt: nejprve vylepší kapří maso a pak ho budou servírovat pacientům s nemocným srdcem. Kapry krmené směsí, díky níž bude mít jejich maso ideální poměr cenných látek, budou pacientům pravidelně podávat poděbradské lázně.

Je to ve světě první takto rozsáhlý výzkum zaměřený na kapra. Cílem je i zvýšit spotřebu rybího masa tím, že si lidé sami ověří, jak je prospěšné pro jejich zdraví. Jednou z inspirací výzkumu je studie potravy grónských Eskymáků, které nemoci srdce prakticky netrápí, protože konzumace ryb má na jejich tělo blahodárný účinek.

Filety, tedy maso zbavené kostí, které mnohdy lidi odrazují od konzumace ryb, bude 120 pacientů s operovaným srdcem dostávat v lázních na stůl třikrát týdně po dobu 1,5 měsíce. "Filety budou různě upravené, aby se ryba lidem nepřejedla, cílem je, aby ji pak pravidelně zařadili do svého jídelníčku," říká zástupce ředitele Výzkumného ústavu rybářského Jihočeské univerzity Pavel Kozák.

Projekt je jedinečný tím, že zpracovává toto téma ze tří úhlů pohledu a má praktické vyústění. Spojil totiž vědce, rybářství Blatenská ryba a Institut pro klinickou a experimentální medicínu (IKEM) Praha.

Minimálně v devíti rybnících ve Vodňanech na Strakonicku se budou zhruba od května kapři přikrmovat speciální směsí, jejíž obilný základ vylepší řepkový a lněný olej. Všechny suroviny pocházejí z jihu Čech, navíc obecně platí, že pozitivní vliv na kapří maso má i přirozený způsob chovu.

Vědci, kteří se dlouhodobě zabývají genetikou, pro výzkum vybrali ideální křížence kaprů z jihočeských vod. Prospěšnost rybího masa odborníci prokázali už před desetiletími, nyní však chtějí u jihočeských kaprů ještě zvýšit obsah omega 3 mastných kyselin.

"Jsou významným nástrojem pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění," vysvětluje Jan Mráz, který se specializuje na výzkum kvality rybího masa a je i členem týmu spolupracujícího se švédskou univerzitou v Uppsale. Tam vědci obdobně zkoumají vliv lososa a pstruha duhového a letos v září za to získali prestižní mezinárodní ocenění.