Speciální pivo uvařené z burčáku odrůdy Modrý Portugal nabídne svým návštěvníkům počátkem listopadu Zámecký minipivovar v Ostravě-Zábřehu. Burčákové pivo je osmým speciálem, který během zhruba ročního působení minipivovaru vymyslel místní sládek.

90636_tema_burcak.jpg"Zůstal nám vinný mošt a nevěděli jsme, co s ním. Pivo bude polotmavý ležák, jedenáctka, bude to asi nejdražší pivo, které jsme dosud uvařili," řekl sládek Václav Baron. Devět set litrů vinného piva budou moci zájemci ochutnat od 9. listopadu. Na jeho výrobu padlo 400 litrů červeného burčáku od vinaře Petra Skoupila z Velkých Bílovic na Břeclavsku, který vyhrál mezinárodní soutěž Vinař roku 2008.

"Byla to nárazová, tajná akce, nikomu jsme to neřekli, protože jsme nevěděli, zda se to podaří," prozradil Břetislav Skoczek ze Zámku Zábřeh. U ovocné šťávy je totiž podle sládka problémem vysoký obsah kyselin, které by mohly zabít kvasnice. "Kvasnice ale přežily a normálně pracují," dodal Baron.