Tři miliony a jedno sto tisíc korun. Ještě žádná kniha se na českých aukcích neprodala tak draze. Šumavu umírající a romantickou, dílo Josefa Váchala a největší knihu, jaká se dala na českém trhu dosud koupit, za tuto cenu včera na Žofíně získal neznámý dražitel na telefonu.

Cena se z vyvolávací úrovně jeden milion dvě stě tisíc korun vyšplhala prudce vzhůru, a to přesto, že pořadatelé na začátku všechny dražitele upozornili, že knihu pravděpodobně nevázal osobně Josef Váchal, jak bylo původně uvedeno v katalogu. Proti anonymnímu dražiteli na telefonu bojovalo v sále několik dalších zájemců, průběh aukce byl tedy poměrně dramatický.

Jen jedenáct exemplářů


Váchalova Šumava umírající a romantická obsahuje sedmdesát čtyři obrazy Šumavy, každý jinak pojatý. Malíř, grafik a spisovatel Josef Váchal (1884 - 1969) na knize o velikosti osmačtyřicet krát šedesát čtyři centimetrů a váze dvaceti kilogramů pracoval tři roky, dokončil ji v roce 1931. Jednotlivé exempláře knihy vázal do celokožené vazby. Každý obraz je z jedné desky, některé mají až šestnáct barev, které autor postupně odrýval do dřeva.

Josef Váchal sám vytvořil jedenáct exemplářů knihy o českém pohoří. Původně zamýšlel udělat knihy dvě, druhá, kterou svět nikdy nespatřil, se měla věnovat Českému lesu. Důvodem, proč nevznikla, bylo to, že se mu Šumavu nepodařilo prodat. Jediný exemplář si zakoupil strýc současného ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Reprint knihy Šumava umírající a romantická vydalo nedávno nakladatelství Paseka. To ji zařadilo do edičního plánu na začátku devadesátých let, prestižní úkol se ale majiteli nakladatelství Ladislavu Horáčkovi podařilo splnit až po šestnácti letech. Knihy se v současnosti vážou, hotových jich je patnáct, týdně se podaří svázat tři až čtyři. Každá je díky ruční práci originál. "Jakmile máme novou, tak je o ni zájem," řekl Horáček.

Každé písmeno zvlášť


Váchalova kniha o Šumavě v Pasece stojí kolem čtyřiceti tisíc korun, cena závisí na druhu použité vazby. Nakladatelství Paseka také vydalo zmenšenou verzi, tu si zájemci mohou pořídit za 3300 korun.

Kromě grafického a knižního zpracování je zajímavý i Váchalův text knihy, který nevznikal vůbec jednoduše. "Každé písmeno bylo vyřezáváno zvlášť, některá písmena musel Váchal vyřezat třeba osmkrát nebo desetkrát," vysvětlil Horáček. Záleželo na tom, kolikrát potřeboval písmeno na stránku umístit.

Originály Váchalovy knihy Šumava umírající a romantická mohou lidé spatřit například v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze nebo v Národním muzeu. Vydražený exemplář ze Žofína dala do dražby elektrárenská společnost ČEZ. Získané peníze půjdou na dobročinné účely, konkrétně na Konto bariéry.