Žadatelé o peníze z fondů Evropské unie jsou v některých případech schopni porušit zákon, aby evropskou dotaci získali. Například radnice v Praze 8 nechala na konci března bez povolení vykácet desítky stromů na Karlínském náměstí, aby mohla začít s projektem, který má za 45 miliónů korun tuto část města změnit. Polovina z těchto peněz měla být zaplacena z evropských fondů.

Nelegální vykácení stromů mělo zabránit tomu, aby se celý projekt, který je připravován od začátku loňského roku a byl magistrátem schválen před čtyřmi měsíci, o půl roku protáhl. Radnice Prahy 8 totiž může kácet stromy znovu až po 1. listopadu, kdy nastane období vegetačního klidu.

Komu dáme zakázku?

Na to, že se pražské projekty financované z peněz unie protahují, včera poukázal i ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. "Situace je v Praze velmi neradostná. Už nyní je evidentní, že se letos nepodaří vyčerpat všechny peníze, které unie poskytla," říká ministr.

Ministerstvo však kritizuje i další pochybení, jako jsou například neprůhledná výběrová řízení a přidělování zakázek. "To jsou věci, které se v unii sledují nejvíce," říká Lumíra Kafková z Ministerstva pro místní rozvoj.
V případě karlínského parku nebylo pochybení jen v tom, že radnice nařídila nelegální kácení, ale i ve způsobu, jakým to udělala.

Na začátku března sice vypsala výběrové řízení na pokácení stromů, záhy ho však v tichosti zrušila.
"Zmenšil se rozsah prací. Už nebylo potřeba výběrové řízení. Bylo to vyřešeno přímou objednávkou do sto tisíc korun," obhajuje zrušení řízení šéf odboru zakázek a investic Prahy 8 Filip Žežulka.

Jenže takzvaná přímá objednávka, kterou radnice oslovila majitele zahradnické firmy Jiřího Čedíka, byla původně na vykácení téměř stovky stromů za čtvrt miliónu korun. "Teprve pak z radnice přišla objednávka na menší kácení," říká Jiří Čedík. To už mělo stát 97 tisíc korun, tedy pod zákonných sto tisíc.

Praha přijde o stamilióny

Nesrovnalostí je však víc. Například kácení stromů je zahrnuto i v rozpočtu celého projektu na přeměnu náměstí a platilo by se tak za něj dvakrát. "Jen na kácení a demolice má jít více než 18 miliónů korun," upozorňuje Terezie Holovská ze sdružení Samostatný Karlín. Na vysoké náklady za opravu parku poukazuje i bývalý starosta Prahy 8 Václav Musílek. "Celý projekt je nesmyslný. Je třeba jen drobných úprav za 2 až 3 milióny korun," dodává. Podle projektu se má třeba obnovit za milión korun dětské hřiště, které bylo před dvěma roky osazeno novými herními prvky. Sporných je i více než 3,5 miliónu korun na opravu stávající kašny.

Lumíra Kafková přitom připomíná, že pro nepřiznání evropské dotace stačí i malé pochybení. "Právě teď jsme řešili nešťastný případ, kdy jedna instituce zadala výběrové řízení podle zákona, který ještě neplatil," uvádí Kafková.
Podle prognóz ministerstva Praha kvůli malé připravenosti projektů městských organizací nebo městských částí nestihne letos vyčerpat řádově stamilióny korun a tyto peníze propadnou.