Deset nejlepších domácích vín

Sommelier Ivo Dvořák pro ročenku Grand Restaurant 2008 vybral a popsal deset domácích vín, která jsou nyní podle jeho názoru nejlepší. K vybraným vínům navíc pro IN magazín přidal i jejich stručnou charakteristiku.

1. Rulandské modré 2006, rosé, pozdní sběr
MVZ Bzenec
Barva je sytě růžová s jemnou lososovou texturou. Mladistvá, šťavnatá vůně sirupu z malin a červeného rybízu vybízí k okamžitému napití. Soulad mezi vůní a chutí je naprosto ukázkový. Ovocnost a šťavnatost připomíná drobné zahradní bobulovité plody, zejména zralé maliny. Přirozenou hladkostí a ovocnou nasládlostí zaujme toto víno především nyní a není třeba další archivace. Teplota pro ideální podávání je 9 °C.

2. Chardonnay 2006, pozdní sběr
Moravíno
Světle zelenožlutá barva signalizuje mladé víno. Primární aroma citrusových plodů, zralých grepů, pomela a zavařených broskví doplňuje decentní minerální podtón. Chuť je svěží s vyváženým poměrem kyselin a cukrů, což vytváří velmi komplexní vjem. Dochuť vína v sobě nese citrusy a ryzí hroznový charakter. Víno si nejlépe vychutnáme jako mladé při teplotě do 10 °C.

3. Chardonnay 2005, ledové víno
Vinné sklepy Valtice
Hlubší barva, sytě žluté s brilantní průzračností a velmi vysokou viskozitou. Vůně připomíná luční květy a akátový med. Přírodní sladkost je elegantně vyvážená kyselinou, jež připomíná citronádu. V dochuti zůstávají tóny kompotovaného a sušeného ovoce: meruňky a broskve. Víno chutná velmi dobře, ale i přesto má potenciál k dalšímu zrání. Pro dokonalé vyniknutí veškerých tónů vůně a chuti bude ideální teplota 11 °C.

4. Grand Cuvée Bizé 2005
Vinařství Bíza
Tmavě červená barva s odlesky hnědočerné. Výrazně kořenito-dřevnatá vůně s tóny zralých třešní a čokolády. Chuť je plná, hřejivá, s mírným nádechem jádřince, peckovin a mandlového likéru. Bohatá je i dochuť prozrazující poměrně dlouhou dobu vyzrávání v dřevěném sudu. Vínu prospěje dekantace a teplota podávání kolem 17 °C.

5. Frankovka klaret 2006
Vinařství Galant
Klaret je prakticky bílé víno z modrých odrůd. Ani tato frankovka není výjimkou a velmi bledá barva připomíná vývar z cibule. Delikátní aroma tmavých červených jablek, nakládaného zázvoru a hřebíčku. Chuť je sice plná, ale přitom svěží a pružná. Dlouhý vjem zanechává víno v podobě ovocnosti a svěží kyseliny. Tomuto vínu nejvíce sluší mladistvé tóny a není nutné ho nechat dále vyzrávat. Svěžest nejvíce zdůrazní teplota okolo 10 °C.

6. Rulandské šedé 2004, slámové
Vinařství Drápal
Tmavší čajové odstíny v barvě prozrazují vyzrálejší víno. Intenzivní karamelovo-medové tóny naznačují vysokou sladkost, jež se utápí ve výraznější máslovitosti. Chuť kandovaného ovoce, marinované pomerančové kůry v cukru a karamelových biskvitů. Dlouhá dochuť s typicky sladkým závěrem. Víno může dále pracovat na celkovém dojmu ještě minimálně po dobu dvou let. Teplota pro podávání bude vyhovovat při 11 °C.

7. Rulandské modré 2004, pozdní sběr, Vinum Palaviense
Vinselekt Michlovský
Krvavě červené tóny s výraznějším cihlovým okrajem. Buket připomíná koření na zvěřinu - bobkový list, nové koření a drcený pepř, ale zároveň se v něm skrývá aroma brusinkového kompotu nebo zavařovaných jeřabin. Chuť má výraznější kořenité tóny, které zjemňují měkké ovocité tóny s jemnými taninovými látkami. Vínu sluší dekantace nebo otevření minimálně hodinu před podáváním a teplota kolem 17 °C.

8. Cabernet Sauvignon 2006, rosé, pozdní sběr
Víno Mikulov Sommelier Club
Jasně růžová barva s tóny světle červené. Vůně je svůdně vábná s tóny tmavých bobulovitých plodů, zejména tmavých moruší, borůvek a černého rybízu. V chuti působí víno velmi svěžím dojmem a s tóny švestkové šťávy, rybízového jamu a decentní kořenitosti. Vlastnosti tohoto cabernetu se ideálně rozvinou při 10 °C.

9. Tramín červený 2005, výběr z hroznů
Sonberk
Temnější barevné odstíny červeného zlata či mosazi. Hluboká, těžší kořenitá vůně růží a lilií. V chuti je patrné těžší, kořenité aroma s medově nasládlými podtóny. Víno se výrazně projevuje jak ve vůni, tak v chuti a dobře doprovodí výraznější pokrmy na bázi světlého masa v orientální úpravě. Teplota podávání bude okolo 10 °C.

10. Pinot Noir 2004, výběr z hroznů
Rodinné vinařství Springer
Tmavší barevné odlesky v typicky světlejší barvě. Vůně je koncentrovaná s tóny sušených brusinek, doplněná vůní čerstvých bylinek a koření. Chuť je delikátně tělnatá, s velmi dobrým základem a vynikajícím skeletem. Tóny masných specialit s delikátní animální koncovkou tvoří bohatý, komplexní vjem. Víno je vyzrálé a rozhodně mu prospěje dekantace a minimální teplota 17 °C.

 


Dvacet pivnic, kde čepují nejlepší prazdroj

víno_pStarší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka, jehož podpis najdete na každé lahvi Gambrinusu, dobře ví, kde se točí nejlepší plzeň. Vybral dvacet restaurací z celého Česka.

10 z Prahy
* Bredovský dvůr, Politických vězňů 14
* Kolkovna, V Kolkovně 8
* U Anděla, Nádražní 114
* U Pinkasů, Jungmannovo nám. 15
* U Rudolfina, Křižovnická 10
* U Zeleného stromu, Betlémské nám. 6
* U Zlatého tygra, Husova 17
* U Vejvodů, Vejvodova 2
* Staroměstská restaurace, Staroměstské nám. 19
* U Brázdů, U Svobodárny 18
10 mimopražských
* Hostinec U Bláhovky, Gorkého 54, Brno
* U Mansfelda, Dřevěná 9, Plzeň
* Na Spilce, U Prazdroje 7, Plzeň
* The Pub - Pilsner Unique Bar, Prešovská 16, Plzeň
* Pilsner Urquell Original Restaurant-Slezská, Kolejní 2, Ostrava
* Pilsner Urquell Original Restaurant-Drápal, Havlíčkova 11, Olomouc
* Písečná, Hradišťko 1533, Rožnov pod Radhoštěm
* U Rainerů, Heydukova 98, Písek
* Hotel Zvon, nám. Přemysla Otakara II. 28, České Budějovice
* U Tří sedláků, Hroznová 488, České Budějovice

www.prazdroj.cz

 

Snímek: WWW.PRAZDROJ.CZ