víno
Snímek: Archiv

Španělsko je jeden z největších světových producentů vína se stovkami vinařství (bodegas) takřka po celé zemi. Od malých rodinných podniků s pěti či deseti hektary vinic až po giganty se stovkami hektarů v nejrůznějších vinařských regionech země. Pověst španělských vín u nás poškodily dovozy laciných "krabičáků", ve kterých někdy nebylo ani opravdové víno, ale něco, co se nazývá vinný nápoj a opravdový hrozen to nikdy nevidělo.

Kvalita přišla pod tlakem
Provincii La Mancha se říkalo vinná cisterna Evropy a kvantita vítězila nad kvalitou. První oblastí, kde se důsledně věnovali kvalitě, byla Rioja. Konkurence vinařských zemí Nového světa přiměla i vinaře z dalších regionů stále více dbát na kvalitu na úkor kvantity. Jména jako Miguel Torrés či Alejandro Fernández se stala světově uznávanými pojmy, sekty od firmy Freixenet jsou nejprodávanější na světě a o pozornost se hlásí stále další a další vinařství svými kvalitně připravenými víny, mnohdy z původních španělských, jinde ve vinařském světě nerozšířených odrůd révy vinné.

Mezi Španěli Dán
Vybrat z tohoto bohatství pouhých pětadvacet producentů a z jejich nabídky po jednom víně se zdá být úkol nadlidský. V zemi je devět hlavních vinařských oblastí: Cava, Jerez, La Mancha, Navarra, Penedés, Priorat, Rías Baixas, Ribera del Duero a Rioja. V každé se najdou desítky vynikajících vinařských domů se stovkami skvělých vín. Španělé výběr pouhé pětadvacítky přece jenom riskli a v rámci velkolepé vinařsko-kulinářské akce Madrid Fusión 07 a dvacátého pátého výročí založení vládní organizace pro podporu exportu vína a potravinářských výrobků ICEX (Instituto Espaňol de Comercio Exterior) uspořádali degustaci svých vinných pokladů. Pozvali si k tomu mimo jiné i šedesát novinářů z 25 zemí světa. Mohli ochutnat sedm bílých vín, tři šumivá, čtrnáct červených a jedno sherry. O objektivitě pořadatelů ochutnávky svědčí i to, že do ní zařadili také víno Dána Petera Sissecka, který ve Španělsku vlastní pouhých pět hektarů vinic a vinařství Domino de Pingus.


lahve 1

Marqués de Riscal Verdejo 2006
D. O. Rueda
Výrobce: Vinos de los Herederos del Marqués de Riscal
Odrůdy: 85 % Verdejo a 15 % Viura
Cena: 7 eur Alkohol: 13 %
Riscalové, jejichž kořeny jsou v oblasti Rioja, byli první, kdo riskli přijít na trh s mladým vínem z odrůdy Verdejo, které jiní nechávali zrát v dubových sudech. Víno má výraznou vůni sauvignonového typu, je svěží a harmonické.
www.marquesderiscal.com

Guitián 2005
D. O. Valdeorras
Výrobce: Bodegas A Tapada
Odrůda: 100 % Godello
Cena: 10 eur Alkohol: 12 %
Názorná ukázka skvělého vína z odrůdy Godello, typické pro oblast Galície. Komplexní, příjemně kořenité s jemnými stopami zrání v dubovém sudu. Guitián je jméno zakladatele společnosti.

Fransola 2005
D. O. Penedés
Výrobce: Miguel Torres
Odrůdy: 95 % Sauvignon Blanc, 5 % Parellada
Cena: 16 eur Alkohol: 13,7 %
Jižní typ Sauvignonu školeného v sudech z amerického a francouzského dubu. Miguel Torres vlastní ve Španělsku 1700 hektarů vinic a další má v Chile a Kalifornii. Je to světově uznávaný průkopník moderně dělaných vín.
www.torres.es

Pazo Seňorans Selección de Aňada 2002
D. O. Rias Baixas
Výrobce: Pazo de Seňorans
Odrůda: 100 % Albariňo
Cena: 30 eur
Alkohol: 12,5 %
Víno zrálo 34 měsíců v nerezových tancích a zachovalo si bohatství vůní a chutí, je plné a díky kyselinkám pořád ještě svěží. Další pěkná ukázka bílých vín z Galície.
www.pazodesenorans.com

Viňa Tondonia Blanco Gran Reserva 1981
D. O. Ca Rioja
Výrobce: R. López de Heredia Viňa Tondonia
Odrůdy: 85 % Viura, 15 % Malvasía
Cena: 40 eur Alkohol: 12,9 %
Víno zrálo 72 měsíců v sudech z amerického dubu. Pochází z brzy sklízených hroznů, které ještě měly dost kyselin. Proto si víno zachovalo svěžest i muškátové tóny v zajímavému propojení s neagresivními stopami dlouhého zrání v dubu.
www.lopezdeheredia.com

lahve 2

Freixenet Reserva Real brut
D. O. Cava
Výrobce: Freixenet
Odrůdy: 80 % Macabeo, Xarello, Parellada, 20 % starší vína
Cena: 14 eur Alkohol: 11,5 %
Historie jednoho z největších světových výrobců sektů sahá až do 13. století. Společnost vlastní vinohrady i v Kalifornii, Argentině, Mexiku, ve francouzských oblastech Bordeaux a Champagne. Reserva Real je připravena z vín různých ročníků z nichž některá zrála v sudech typu barrique. Komplexní, svěží, s bohatým jemným perlením.
www.freixenet.es

Chivite Colección 125 Blanco, 1999
D. O. Navarra
Výrobce: Bodegas Julián Chivite
Odrůda: 100 % Chardonnay
Cena: 40 eur Alkohol: 13,5 %
Víno z největšího vinařství v Navarě. Je z vybraných hroznů z vinic Canteras a El Plano. Zrálo 11 měsíců ve francouzském dubu. Vyvážené, harmonické, barrique naštěstí nepřebíjí charakteristické vůně a chutě odrůdy.
www.bodegaschivite.com

Enate Chardonnay 2003
D. O. Somontano
Výrobce: Viňedos y Crianzas del Alto Aragón (Bodega Enate)
Odrůda: 100 % Chardonnay
Cena: 15 eur Alkohol: 13,5 %
Víno díky zrání v barrique (6 měsíců) má pořád ještě módní kalifornský styl, ale zachovává si svěžest. Pěkná ukázka toho, jak lze v oblasti Alte Aragón dobře adaptovat světově oblíbenou odrůdu.
www.enate.es

Kripta 2001
D. O. Cava
Výrobce: Cavas Agustí Torelló
Odrůdy: 42 % Macabeo, 38 % Xarello, 20 % Parellada
Cena: 35 eur Alkohol: 11,5 %
Víno, které nepostojí. Díky speciální lahvi může být uloženo pouze vleže a při servírování v kyblíku s ledem. Důležitější než originalita lahve je originalita chuti. Je to typ velkých šampaňských vín s velejemným a předlouhým perlením, ovšem připravené ze tří typických původních odrůd pro oblast Cava. Agustí Torelló odvedl dílo, které rozhodně stojí za pozornost.
www.agustitorello.com

lahve 3

Jaume Codorníu Brut
D. O. Cava
Výrobce: Codorníu
Odrůdy: 50 % Chardonnay, 30 % Macabeo, 20 % Parellada
Cena: 22 eur Alkohol: 11,5 %
Mohutný, chuťově bohatý, košatý sekt, kde se dobře snoubí víno z klasické šampaňské odrůdy Chardonnay se španělskými víny z odrůd Macabeo a Parellada. Společnost Codorníu patří k největším producentům vín, ve Španělsku vlastní tři tisíce hektarů vinic. Další má v Kalifornii a v Argentině.
www.codorniu.com

Viňa El Pisón 2004
D. O. Ca. Rioja
Odrůda: 100 % Tempranillo
Výrobce: Bodegas Artadi-Cosecheros Alaveses
Cena: 155 eur Alkohol: 14 %
Temně rudé, neprůhledné víno z nejtypičtější španělské modré odrůdy. Ještě mladé, plné energie a emocí s výraznými taniny a dlouhou perspektivou zrání v lahvi. Leželo 15 měsíců v sudech z francouzského dubu. Vinařství vzniklo teprve v roce 1985 a první sklizeň mělo v roce 1991.

Cirsion 2001
D. O. Ca. Rioja
Odrůda: 100 % Tempranillo
Výrobce: Bodegas Roda
Cena: 150 eur Alkohol: 14,5 %
Překvapivě příjemné ovocné tóny v chuti i ve vůni, elegantní, komplexní, v nejlepší kondici. Vyzývající k dalším douškům. Zrálo osm měsíců ve francouzském dubu. Vína z vinařství Roda, založeného v roce 1987, jsou ukázkou, jak lze dělat moderní špičková vína v tradiční vinařské oblasti Rioja.

Lustau Pedro Ximénez Murillo
D. O. JerézXérésSherry
Výrobce: Emilio Lustau
Odrůda: 100 % Pedro Ximénez
Cena: neuvedena Alkohol: 17 %
Speciální víno namíchané v roce 1996 ze čtyř nejstarších vín uchovaných ve sklepích společnosti Emilio Lustau k jejímu stému výročí. Cena se neuvádí. Jde o limitovanou kolekci, o excelentní sladké sherry plné bohatých vůní a chutí pocházející z "katedrály" plné sudů se zrajícím sherry v historické části města Santiago in Jerez de la Fronterra.
www.emilio-lustau.com

Real de Asúa Reserva 2001
D. O. Ca Rioja
Výrobce: Compaňia Vinícola del Norte de Espaňa
Odrůda: 100 % Tempranillo
Cena: 50 eur Alkohol: 13,5 %
Komplexní čistá ovocná vůně i chuť s jemnými sladkými taniny. Víno je připraveno z vybraných hroznů a zrálo 20 měsíců v sudech barrique z francouzského dubu.
www.cvne.com

Prado Enea Gran Reserva 1998
D. O. Ca. Rioja
Výrobce: Bodegas Muga
Odrůdy: 80 % Tempranillo, 20 % Garnacha, Mazuelo a Graciano
Cena: 30 eur Alkohol: 13,5 %
Hrozny napřed 20 dní fermentovaly v teplotně řízeném režimu ve velkých dřevěných tancích, kde šťáva získala ze slupek neprůhlednou, temně rudou barvu a dostatek tříslovin. Po vylisování se rozkvašený mošt po dvanáct měsíců měnil ve víno v dubových sudech o 16 tisících litrů, aby dál vyzrávalo minimálně po 36 měsíců v sudech barrique a dalších 36 měsíců v lahvi. Teprve potom bylo uvedeno na trh. Klasická ukázka prvotřídního vyzrálého vína z oblasti Rioja.
www.bodegasmuga.com

Castillo Igay Gran Reserva 1998
D. O. Ca. Rioja
Výrobce: Bodegas Marqués de Murrieta
Odrůdy: 85 % Tempranillo, 13 % Mazuelo a 2 % Garnacha Tinta
Cena: 50 eur Alkohol: 13 %
Vybrané hrozny pro toto víno pocházejí ze zámeckých vinic v Logroňu. Jde o klasické historické vinařství, kterému se také říká Chateau Rioja. A bylo to právě vinařství Bodegas Marqués de Murrieta, které už před 150 lety dalo světu poznat, jak kvalitní vína pocházejí z této dodnes nejslavnější vinařské oblasti Španělska. Víno Igay je i po devíti letech zrání, z toho 41 měsíců v sudech z amerických dubů, neuvěřitelně svěží a harmonické, plné v chuti a bohaté ve vůni.
www.marquesdemurrieta.com

Gran Reserva 904 1995
D. O. Ca. Rioja
Výrobce: La Rioja Alta
Odrůdy: 90 % Tempranillo, 10 % Graciano
Cena: 25 eur Alkohol: 12,5 %
Kdo chce poznat klasické červené víno z oblasti Rioja, zde má zářný příklad. Čtyři roky zrání v americkém dubu, čtyři v lahvi. Je to perfektní ukázka kondenzace více než sto padesát let staré filosofie a zkušeností přípravy klasických velkých vín z oblasti Rioja.
www.riojalta.com    

lahve 4

Marqués de Griňón Emeritus 2002
D. O. Dominio de Valdepusa
Výrobce: Pagos de Familia
Odrůdy: Cabernet Sauvignon, Petit Verdot a Syrah
Cena: 50 eur Alkohol: 14,5 %
Mohutné komplexní víno, které by mohlo směle soutěžit s těmi nejlepšími červenými víny z Austrálie či z Chile. Moderní rukopis oenologisty Julia Lópeze dokazuje, že se ve Španělsku daří dělat špičková vína z odrůd rozšířených po celém vinařském světě, jako jsou Cabernet Sauvignon a Syrah. Víno zrálo 22 měsíců v sudech barrique z francouzského dubu.
www.pagosdefamilia.com

Castaňo Colección 2004
D. O Yecla
Výrobce: Bodegas Castaňo
Odrůdy: 80 % Monastrell, 20 % Cabernet Sauvignon
Cena: 15 eur Alkohol: 14,5 %
Dobře pitelné, košaté, komplexní a harmonické víno s příjemnými ovocnými tóny vyzrálých hroznů ve vůni i v chuti. Zrálo 14 měsíců v dubových sudech a je považováno za typickou ukázku červeného španělského vína z oblasti ovlivňované Středozemním mořem. Rodina Castaňo obhospodařuje od roku 1985 400 hektarů vinic a dnes udává tón v oblasti Yecla.

Finca Dofí 2004
D. O. Q. Priorato
Výrobce: Álvaro Palacios
Odrůdy: 55 % Garnacha, 45 % Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah
Cena: 60 eur Alkohol: 14 %
Álvaro Palacios patří k nejuznávanějším vinařům Španělska a přispěl k renesanci oblasti Priorat, která se dostala do obecnější známosti znalců vína teprve v poslední dekádě minulého století. Víno Dofí zrálo 14 měsíců v sudech barrique z francouzského dubu a jde o velmi povedenou kupáž klasických modrých odrůd. Víno je mohutné, hutné s výraznými taniny a dobrou perspektivou k dalšímu vyzrávání.

Gran Colegiata Campus 2003
D. O. Toro
Výrobce: Bodegas Fariňa
Odrůda: 100 % Tinta de Toro
Cena: 20 eur Alkohol: 13,5 %
Rodina Fariňa obhospodařuje 250 hektarů vinic a je prakticky synonymem pro vinařskou oblast Toro. Vína řady Gran Colegiata Campus jsou skutečnou hvězdou mezi jejich víny. Hrozny pocházejí z vinic starých 100, 50 a 40 let, což dává vínu nádherné zemité minerální tóny, mohutnost a originalitu.

Mauro Vendimia Seleccionada 2002
Vino de la Tierra de Castilla y León
Výrobce: Bodegas Mauro
Odrůda: 100 % Tempranillo
Cena: 50 eur
Alkohol: 14,5 %
Víno s perspektivou dalšího zrání je příkladem dobré práce s vybranými hrozny. Má hloubku, sílu i eleganci ve vůni i v chuti, nevadí poměrně vysoký alkohol, naopak vínu dodává nasládlé tóny, které zmírňují výrazné taniny. Zrálo 32 měsíců v sudech z amerických a francouzských dubů, což mu dodává nevtíravé vanilkové tóny.
www.bodegasmauro.com

Pesquera Millenium 2002
D. O. Ribera del Duero
Výrobce: Alejandro Fernández Tinto Pasquera
Odrůda: 100 % Tempranillo
Cena: 80 eur Alkohol: 13 %
Sedmdesátník Alejandro Fernández a jeho Pasquera jsou dvě jména, která stála u zrodu novodobé historie vinařské oblasti Ribera del Duero. Známý degustátor Robert Parker tvrdí, že Pasquera je jedno z nejlepších vín na světě. Zbývá dodat, že Millenium je to nejlepší, co z Tempranilla Fernández dělá. Původně šlo o speciální kupáž připravenou k přelomu tisíciletí. Mělo takový úspěch, že se připravuje dál. Zraje dva roky v sudech barrique z amerického dubu.

Velbuena 5° Reserva 2002
D. O. Ribera del Duero
Výrobce: Bodegas Vega Sicilia
Odrůdy: 85 % Tempranillo, 10 % Merlot, 5 % Malbec
Cena: 60 eur Alkohol: 13,5 %
Víno z nejslavnějšího, světoznámého a jednoho z nejdražších vinařství Španělska. Je to vinařství par excellence z oblasti v povodí řeky Duero, která se po překročení portugalských hranic mění v Douro a leží na ní vinice pro portská vína. Valbuena byla nejprve čtyři měsíce v sudu o obsahu 20 tisíc litrů, potom 55 % zrálo 21 měsíců v sudech z amerického dubu a 45 % ve francouzských sudech. Po scelení dalších šest měsíců víno dál zrálo ve velkém dubovém sudu. Na trh jde nejdříve až pět let po sklizni. Má nádhernou plnou vůni, harmonickou tělnatou chuť a neuvěřitelně dlouhou čistou dochuť.
www.vega-sicilia.com

Flor de Pingus 2004
D. O. Ribera del Duero
Výrobce: Domino de Pingus
Odrůda: 100 % Tempranillo
Cena: 75 eur Alkohol: 14 %
Jedno z nejdražších vín ve Španělsku je pouze v limitované bio sérii. Pochází z pěti hektarů vinic, které v roce 1995 koupil dánský oenolog Peter Sisseck. Má na nich pouze modré odrůdy a dnes patří i přes malou produkci k velkým jménům španělského vinařství. Flor de Pingus zraje ve francouzském dubu a je to víno dynamické, se sladkými taniny a velmi dobrou perspektivou.


Vysvětlivky
Uváděné ceny jsou při nákupu u výrobce
D. O. Denominación de Origen (označení původu z vybraných regionů kontrolovaných Consejo Regulador). Odpovídá označení A.O.C. ve Francii
a D. O. C v Itálii.
D. O. C Denominación de Origen Calificada (kvalifikovaný) je vyšší stupeň, odpovídající D.O.C.G v Itálii. Ve Španělsku mají toto označení zatím jenom dvě oblasti, klasická Rioja (1991) a Priorat (2002).

Ochutnal a připravil Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz