90649_slivovice.jpg
Snímek: ČTK

Ta je přece nejlepší. Při bližším ohledávání a po získání důvěry možná objevíte i tzv. černé pálenice, které zvlášť na Slovácku bývaly takřka v každém domě. Většina pěstitelů a milovníků ovocných destilátů dnes již využívá služeb oficiálních pálenic. Tam sváží své "máče" zkvašené z nerůznějšího ovoce, aby z nich destilací získali ohnivý nápoj. Letošek byl obzvlášť vydařený, a tak jedou pálenice nonstop, aby stačily vše zpracovat. Zvlášť úroda švestek byla po letech mimořádná.

Malé, ale naše
V záplavě světových značek lihovin, které nemají problém s mohutnou (a drahou) marketingovou podporou, dokázaly na domácím trhu přežít i malé destilérky. V dnešní ochutnávce představujeme produkty dvou z nich. Jedna je na Moravě, druhá v Čechách a obě jsou to podniky rodinné. Žijí navzdory agresivní nadnárodní konkurenci a nabídce obřích supermarketů i stále se zdražujícím vstupům. Surovinami počínaje a energiemi konče.
Rodinná destilérka Delis sídlí kousek od Kladna v Pleteném Újezdu. Založila ji rodina Skalických v roce 1990. Od samého počátku se soustředila na přípravu ovocných destilátů nejvyšší kvality. Dobře zde vědí, že základem prvotřídních destilátů je nejenom dokonale zvládnutý destilační postup, ale především kvalitní výchozí surovina. V Delisu připravují špičkové destiláty hned z devíti druhů ovoce. Odpůrci alkoholu by asi jenom tiše plakali, kdyby zde viděli například bedýnky plné krásně vonících zralých malin, určených ke zkvašení a následné destilaci. Ale výsledek stojí za to.
Společnost Ripe oživila více než stoletou tradici lihovaru Svatý Urban, který se nachází v moravských Syrovicích, ležících 15 km jihozápadně od Brna. Už devátým rokem zde produkují zajímavou řadu ušlechtilých odrůdových ovocných destilátů z osmi druhů ovoce. Vychází stejně jako destilérka Delis z dokonale zvládnutých a generacemi ověřených destilačních postupů a prvotřídních vstupních surovin.

Bez chemických přísad
Zdrojem výrazného přírodního aroma u kvalitních ovocných destilátů může být pouze dokonalé prokvasení kvalitního ovoce s vysokým obsahem cukru. Ten se právě kvašením mění na alkohol, který se následně v destilačním přístroji zahříváním odděluje od ostatní suroviny. A záleží na člověku ovládajícím destilační přístroj, aby oddělil tu nejlepší část, která nese charakteristické aroma ovoce. Znalci oceňují pravé ovocné destiláty i podle toho, že nesmí mít přísady cukru, průmyslového či potravinářského lihu, ani umělé chemické aromatizační přísady.
Ovocné destiláty nelze srovnávat s populárními domácími kořalkami, např. typu rumu zvaného tuzemák. Ty se dělají z laciného průmyslového či potravinářského lihu, do kterého se přidávají chemické přísady a případně i řepný cukr.

Libor Ševčík                  
libor.sevcik@economia.cz

Ochutnávka

RipeR
Vysoce jakostní ovocný destilát
Originál Plum 44%
limitovaná série, destilováno ze švestek Čačanská lepotice dovezených z Rumunska.
Charakteristika: Příjemné typicky ovocné tóny sušených švestek a charakteristickou hořkomandlovou vůní i chutí nenechají nikoho na pochybách, že jde o pravou slivovici v té nejlepší kondici. Má dokonalou čirost i skvělou jiskru, v chuti je příjemně hladká až sametová.
Výrobce: Ripe, 664 67 Syrovice, www.riper.cz

Slivovice
Special Reserve 50 %
5 let zrání v sudech
Charakteristika:
Jiskrný destilát s jemnými zlatavými odlesky. Dlouhým zráním v sudech získala slivovice nejenom tyto barevné odstíny, ale i příjemné vanilkové tóny v chuti a ve vůni. Především se však zjemnila a harmonizovala, takže z ní nijak rušivě nerazí vyšší alkohol (u běžných destilátů 40 %, zde 50), který naopak mocně podtrhuje celkový dojem. V chuti i ve vůni zůstaly zachované příjemné ovocné tóny vyzrálých švestek. Dokonalý příklad toho, jak by měla chutnat dobře připravená slivovice.
Výrobce: Delis, Pletený Újezd č.125, www.delis.cz

Související