Radnice potrestala učitelku za stalinistické názory

Komunistická strana má nyní novou "mučednici". Stala se jí předsedkyně Pražské rady KSČM Marta Semelová, která ve straně zastává konzervativní názory. Právě za ně byla před několika dny odvolána z komise pro výchovu a vzdělávání Prahy 12 a tato městská část na ní podala zároveň i trestní oznámení. Důvod? Prý svými názory v médiích zpochybňuje a ospravedlňuje komunistickou genocidu.
"Klementa Gottwalda obdivuji. Udělal mnoho dobrého pro lidi. Dějiny se falšují, souzeni byli jen ti, co se opravdu provinili," řekla například před volbami v rozhovoru pro Hospodářské noviny Semelová, která je zároveň učitelkou na prvním stupni Základní školy Zárubova v Praze.

Inspekce: není to tak zlé

"Byl jsem šokován. Zjistili jsme, že podobně se vyjadřovala i v jiných médiích. Jako zřizovatelé školy, kde paní Semelová učí, máme morální odpovědnost to řešit. Čekáme na vyjádření obvodního státního zastupitelství, kterému jsme věc postoupili," uvedl starosta Prahy 12 Petr Hána.
Ten také následně požádal Českou školní inspekci, aby prověřila, zda se Marta Semelová svými politickými názory nesnaží ovlivňovat i své žáky. "Takové výroky před dětmi netlumočí ani jim je nezapisuje do notesu. Zákon neporušila, není důvod ji postihovat," upozornila Olga Hofmannová, ústřední školská inspektorka.
Své podřízené se zastává i ředitelka školy Dagmar Bolfová. "S jejími názory nesouhlasím, ale ubezpečila mně, že politiku do školy netahá," uvedla přednedávnem pro týdeník Respekt Bolfová. Semelová tak bude učit dál.

Právo na názor

Sama Semelová byla reakcí Prahy 12 velmi zaskočena. "Z komise mě odvolali pro ztrátu důvěry. Nikdo se tam se mnou nebavil. Zvažuji, že podniknu nějaké právní kroky. Je to diskriminace politických názorů," obhajuje se učitelka.
Podobně se k jejímu případu vyjádřil i předseda KSČM Vojtěch Filip. "Je to omezování svobody slova jako v minulosti," říká Filip. Přednedávnem v rozhovoru pro HN tvrdil: "Já mám na to jiný názor, mám řadu kritických výhrad i vůči názorům svých spolustraníků."
I přesto, že Semelová nepřekročila podle inspekce zákon, etický kodex porušila. "Jako kantorka by se těchto názorů měla vyvarovat," říká inspektorka Hofmannová.