Skeptici dali anticeny za šarlatánství



Akci vymyslel a v život uvedl popularizátor vědy Jiří Grygar. Před několika dny se kostýmovaná show v duchu antických dob uskutečnila už popáté v posluchárně Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Zlatý slavík dostal bronz

V kategorii jednotlivců byl bronzovým Bludným kamenem odměněn jinak vždy zlatý zpěvák Karel Gott. Zlatý slavík si pro pouhý bronz za svá tvrzení publikovaná v rozhovorech pro noviny nepřišel. A tak zůstala neukojena zvědavost fyziků, čím a jak tento laureát měřil vibrace Země spojené s vibracemi živých organismů, které se prý zvýšily ze sedmi kmitů za vteřinu na jedenáct. Rovněž tak se nevysvětlilo zpěvákovo tvrzení, že umí na dálku očarovat bankovní konto.
Další ocenění se v oblasti pohádek projevili ještě výrazněji. Zlatý balvan dostal kvantový homeopat MUDr. Josef Hrušovský. V medicíně se prý zklamal. Titul MUDr. sice neodmrštil, ale vymyslel kvantovou homeopatii a vrhl se na energetické bloky. Energetický blok je chybná myšlenka, kterou pacient v sobě má. Kvantový homeopat však umí energetický blok odstranit, a tím chorobu vyléčí.
Hrušovský se orientuje nejen v hmotném, ale i v éterickém, astrálním, kauzálním a intuitivním těle pacienta. Je to kumšt, protože každé tělo se uplatňuje v jiné časoprostorové dimenzi, ale doktor Hrušovský umí mezi nimi bleskově cestovat.

Nebeské konzilium

V časoprostorových dimenzích se doktor Hrušovský potkává se svými spolupracovníky - anděly, archanděly a eloi, s nimiž vytváří operativní lékařská konzilia. Zlatý laureát ovšem popírá, že název kvantová odvozuje od kvantové fyziky. Kvantová homeopatie získala zřejmě označení jen od kvant bankovek, které je nutno za "informovanou" vodu zaplatit.
MUDr. Hrušovský ve své "děkovací" řeči pozval přítomné na svou brzkou přednášku. Vstupné bude jen 190 korun.
Stříbrný balvan dostala, ale odmítla převzít akademická malířka Jiřina Průchová. Ta je opěrným sloupem projektu psychosomatické artterapie. O co jde?
Ti, kdo denně pracují s elektronikou, dostávají konečně šanci ozdravit sebe i životní prostředí. Stačí ozdobit držadlo mobilu nebo počítačovou myš samolepkou od laureátky. Nebezpečné záření tím bude eliminováno a přirozená obranyschopnost organismu posílena. Přitom jde o celkem lacinou záležitost: Obrázek je pouze za několik stovek.
Laureátka po vyhlášení ceny přečetla prohlášení, v němž protestuje proti porušení pěti článků Listiny základních práv a svobod výborem klubu skeptiků Sisyfos. Tím družině vyhlašovatelů cen v antických řízách zamotala hlavu - ani netušili, kolika křivd se dopustili.

Energie rovnou z vakua

V kategorii družstev získal za rok 2002 zlatý Bludný balvan WM magazín pod vedením Jiřího Wojnara. Klíčový význam ve WM magazínu má rubrika Volná energie. Té je v přírodě habaděj a spousta je jí dokonce ve vakuu. Ovšem známe vědce! Ti prý popírají možnost jejího čerpání z vakua jen proto, aby se zavděčili energetickým koncernům.
Průkopnickým vynálezem založeným na tomto principu je generátor elektrické energie MEG, který neobsahuje žádné pohyblivé součásti, proto se nikdy neopotřebuje a je vhodný do domácnosti. Čtenářům je nabízena i nabíječka Aladin, která z jednoho akumulátoru plně nabije dva další stejné akumulátory. Škoda jen, že výzkumný tým při WM magazínu odmítá funkčnost přístrojů předvést s odůvodněním, že si je přece každý může postavit sám podle návodu v časopise.
Stříbrný balvan si odvalil Jiří Mašek, šéfredaktor internetového serveru www.osud.cz, který tvrdí s maniakální úporností, že všechno je jinak. Tak třeba armáda USA způsobila zaměřením svého tajného elektromagnetického systému HAARP umělé zemětřesení, jež vypuklo na pomezí Německa a Francie.

UFO ho vidělo, i když tam nebyl

Neobvyklé, takzvané skalární elektromagnetické zbraně byly podle www.osud.cz použity nedávno naopak proti USA: Nejprve v roce 1986 rozbily raketoplán Challenger, a sice Teslovou houfnicí řízenou KGB. Letos zničený raketoplán Columbia zase sestřelilo skalární dělo odněkud z Číny. Newyorské mrakodrapy 11. září 2001 pro změnu zničilo laserové dělo. Navíc ovšem také Boeingy 757 a 767 řízené na dálku americkou tajnou službou.
Lhalo se nám také o výpravách lodí Apollo na Měsíc. Například Neila Armstronga tam při jeho pobytu sledovala nejméně dvě mimozemská UFO, ale zároveň na Měsíci vlastně vůbec nebyl, protože se vše vysílalo z filmových ateliérů.
Také Český rozhlas 1 Radiožurnál nabídl loni informace, za něž si vysloužil bronzový Bludný balvan. Například ve zpravodajské relaci Ozvěny dne v úterý 10. dubna 2002 po zprávě o vylosování pořadových čísel pro strany a hnutí pro červnové volby do Poslanecké sněmovny se hlasatelka obrátila v přímém telefonátu na numeroložku Renátu Procházkovou, aby posluchačům objasnila, kterak výsledky voleb ovlivní čísla přidělená politickým stranám.

Volby podle silných čísel

Paní Procházková ihned věděla, že například číslo 22 je silné, protože 2x2=4. Proti tak logickému argumentu nelze přirozeně nic namítnout. Proto vzniká otázka, zda by se příští volby nemohly zlevnit na jednoduchou proceduru, kdy by volební komise vylosovala stranám pořadová čísla, sbor numerologů by ocejchoval jejich sílu a podle toho by se hned rozdělily poslanecké mandáty.
Čtyři z laureátů přijali balvan s povděkem. Z lavic posluchárny se k nim před katedru vrhalo hejno dam s květinami a polibky. Jiřímu Maškovi donesl kdosi naopak trnovou korunu, neboť se zřejmě obětuje nevděčnému lidstvu.
[*]
Autorka je spolupracovnicí redakce