Koření kari dává určitou naději alkoholikům se zničenými játry

Zdaleka ovšem není jisté, zda by lidé, kteří konzumují vyšší množství kari, také mohli bez rizika požívat více alkoholických nápojů, jak v týdeníku New Scientist zdůraznili vědci z americko-finského týmu: "Kurkumin není škodlivý a může játra chránit před onemocněním, pokud byste jej požívali v opravdu vysokých dávkách - pozorovali jsme to však jen na myších," varoval člen týmu Kalle Jokelainen z nemocnice helsinské univerzity.
Dávky podávané myším při testech vysoce převyšovaly vše, co by se do těla mohlo dostat ve stravě kořeněné kurkumou, složkou kari. Kurkumin blokuje aktivaci klíčové molekuly "nukleární faktor kappa B" (NFbK), která řídí sled událostí vedoucí k zanícení a odumření tkáně. Jeho činnost iniciují četné stimuly jako je radiace, tepelný šok a endotoxiny, tedy jedovaté látky související s bakteriemi.
"Pokud pijete příliš, jisté endotoxiny ze střev přejdou do krve, kterou se dostávají do jater. Ta endotoxiny filtrují a deaktivují, ale za cenu aktivace NFbK," řekl Jokelainen.
Odborníci podávali myším čtyři týdny rybí tuk obohacený etanolem nebo dextrózou. U hlodavců, kteří přitom dostávali také dávky kurkuminu, se nevyvinula cirhóza následkem tukové degenerace jater, ani odumírání nebo zanícení tkáně, jež postihovaly myši nedopované podstatnou složkou koření kari. Vědci se shodli, že onemocnění jater v důsledku požívání alkoholu je problém, na který platí jen jedna spolehlivá rada: pít méně.