Ve 14 hodin se v pátek otevřely volební místnosti. Češi si podruhé volí přímo svého prezidenta. Proti sobě stojí devět kandidátů: bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš, bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer, hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig, lékař a aktivista Marek Hilšer, podnikatel a textař Michal Horáček, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek, bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto Vratislav Kulhánek, expremiér a bývalý šéf ODS Mirek Topolánek a současný prezident Miloš Zeman.

Volby prozatím postihl jeden incident. Ve volební místnosti v pražských Lužinách, kam přišel volit prezident Miloš Zeman, se do půli těla vysvlékla žena, a vrhla se směrem k prezidentovi. Proti ženě zakročila ochranka, Zeman z místnosti podpírán ochránci odešel. Po několika minutách se prezident vrátil a odvolil.

Favoritem bookmakerů sázkových kanceláří zůstává Miloš Zeman s kurzy 1,5 : 1 až 1,67 : 1. V posledním týdnu si polepšil Jiří Drahoš (kurzy 2,75 : 1 až 2,95 : 1). U Michala Horáčka se naopak šance na vítězství snížily (15 : 1 až 21 : 1). Mirek Topolánek má kurzy 40 : 1 až 41 : 1. Objem přijatých sázek se blíží 120 milionům korun a už nyní překonal rekord v politických sázkách z loňských sněmovních voleb.

Volební místnosti jsou otevřené v pátek od dvou hodin odpoledne do deseti hodin večer. V sobotu pak mohou lidé hlasovat od osmi od rána a volební komise jednotlivé místnosti uzavřou ve čtrnáct hodin.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
13:11
V České republice začínají prezidentské volby 2018. Podle komentátora HN Petra Honzejka budeme hlasovat především o hodnotovém směřování země

Vážení čtenáři,

vítejte u on-line přenosu Hospodářských novin k prezidentským volbám 2018. V něm budeme sledovat celé hlasování od této chvíle až do sobotních 14 hodin, kdy se volební místnosti uzavřou. O post prezidenta se uchází celkem devět kandidátů včetně současné hlavy státu Miloše Zemana. O co všechno v letošních volbách jde, se ve svém článku pokusil shrnout komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

 

 

13:12
Policie hledá autora letáku, který vyzývá voliče prezidenta Miloše Zemana, aby v prvním kole nehlasovali

Lidé na sociálních sítích vyzývají voliče prezidenta Miloše Zemana, aby v prvním kole nešli volit, protože automaticky jako současná hlava státu postupuje do druhého kola voleb. Ministerstvo vnitra to označilo za dezinformační kampaň. Podle Pražského hradu se výzvy v Moravskoslezském kraji objevily ve schránkách lidí. Padlo proto trestní oznámení na maření voleb. Policie autora letáku hledá.

 

13:24
Volební místnosti se otevírají v pátek ve 14:00 hodin. Výsledek hlasování bychom měli znát v sobotu kolem 16:00 hodin

Volební místnosti po celém Česku se otevřou úderem čtrnácté hodiny. Páteční hlasování pak skončí v deset hodin večer. V sobotu mohou lidé volit od osmi hodin ráno do čtrnácti hodin odpoledne. Pokud žádný z devíti kandidátů nezíská více než padesát procent hlasů, bude za dva týdny následovat druhé kolo voleb, a to v termínech 26. a 27. ledna. Do něj by pak postoupili jen dva nejsilnější kandidáti. To se stalo i v roce 2013, kdy Miloš Zeman ve druhém kole porazil Karla Schwarzenberga.

13:37
Andrej Babiš bude volit Miloše Zemana

Už od čtvrtka je jasné, že premiér Andrej Babiš dá v nadcházejících volbách hlas Miloši Zemanovi, který prezidentský post obhajuje. Voličům hnutí ANO ale žádné doporučení dát nechtěl. Jakým způsobem svou volbu Babiš vysvětlil, se dočtete v článku HN.

13:44
Na Pražský hrad se chce dostat celkem devět kandidátů. O všech jsme napsali povídky

Pokud ještě nejste rozhodnutí, koho volit, třeba vám napoví povídky, které v pátek otiskl magazín Hospodářských novin ego! Je jich celkem devět, stejně jako je prezidentských kandidátů, ke kterým se jednotlivé povídky vztahují. Mezi autory jsou mimo jiné šéfredaktor IHNED.cz Miloš Čermák nebo spisovatel a novinář Ondřej Neff. A pokud vám jednotlivé příběhy nenapoví, koho volit, snad vás alespoň pobaví.

14:00
Právě začínají prezidentské volby 2018. Podívejte se na přehled kandidátů

Po celém Česku se v tuto chvíli otevírají volební místnosti a občané mohou podruhé v historii vybírat svého prezidenta. V první přímé volbě v roce 2013 zvítězil Miloš Zeman. Ten chce svůj post obhájit. Kromě něj chce ale na Pražský hrad i dalších osm kandidátů. Krátké charakteristiky všech uchazečů o post prezidenta najdete v našem článku. 

Chtějí na Hrad

 

14:10
Časový posun umožnil některým Čechům v zahraničí volit ještě dřív, než byly volby zahájeny u nás
14:33
Titulky některých zahraničních médií k českým volbám
14:47
Rozhovor DVTV s Petrem Kolářem z MF Dnes a komentátorem týdeníku Reflex Bohumilem Pečinkou

Pokud bude volební účast do 45 %, tak Zeman vyhraje už v prvním kole, říká komentátor Reflexu Bohumil Pečinka. Z průzkumů se podle něj stává samostatný hráč voleb. Kvůli tomu, že se Zeman rozhodl neúčastnit kampaně, ztratily předvolební debaty kredit, myslí si Kolář.

 

14:53
Takto vypadaly přípravy týdeníku Respekt na prezidentské volby v roce 2013:
15:00
Sledujte živý přenos z volební místnosti v pražských Lužinách, kde se chystá odvolit prezident Miloš Zeman
15:02
Předseda SPD Tomio Okamura volil Zemana

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura odevzdal na základní škole v pražské Hostivaři svůj hlas v prezidentské volbě. Novinářům řekl, že volil Miloše Zemana. Současná hlava státu podle Okamury nejvíce vyhovuje požadavkům na prezidenta, které hnutí formulovalo na svém sjezdu začátkem prosince. K volbě Zemana vyzvalo ve čtvrtek předsednictvo hnutí i své voliče.

15:02
Zeman nestihl odvolit z důvodu neznámé aktivistky

Chvíli po příchodu prezidenta Zemana do volební místnosti vtrhla neznámá aktivistka, která jeho volbu přerušila.

15:08
Prezident Zeman po krátkém přerušení odvolil

Současná hlava státu po přerušení zaviněném neznámou aktivistkou odvolil. Do volební místnosti ho provázela jeho žena Ivana.

15:10
Prezidentský kandidát Topolánek svůj hlas již také odevzdal
15:13
Záznam z incidentu ve volební místnosti, kde se chystal odvolit Zeman
15:15
Předseda KSČM Vojtěch Filip volil Zemana

Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že v prezidentských volbách dnes podpořil svým hlasem Miloše Zemana. Dodal, že současný prezident nejvíce vyhovuje podmínkám komunistů. Filip uvedl, že jej zděsilo chování ostatních kandidátů, protože podle něj v některých případech nevěděli, jaké pravomoci tato funkce obnáší. Předseda komunistů to dnes řekl v Českých Budějovicích, kde krátce po 14:00 volil.

15:16
Během první půlhodiny odvolilo v Bratislavě téměř 50 lidí

Na rozdíl od říjnových voleb do Poslanecké sněmovny nemuseli Češi po zahájení prvního kola prezidentských voleb dnes odpoledne stát u volební místnosti na Velvyslanectví ČR v Bratislavě frontu. Mezi prvními svůj hlas odevzdala velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová, během první půlhodiny volilo 46 lidí.

15:18
Aktivistka byla z hnutí Femen, uvedl Zeman

Poté, co se prezident Zeman vrátil do volební místnosti, ze které musel odejít kvůli přerušení způsobenému neznámou aktivistkou, oznámil, že se jednalo o členku feministického hnutí Femen. 

15:22
Proti aktivistce zakročila Zemanova ochranka
15:25
Záznam ze zákroku proti polonahé aktivistce
15:29
Podívejte se na celý záznam ze zákroku

Ve volební místnosti v pražských Lužinách, kam přišel volit prezident Miloš Zeman, se do půli těla vysvlékla žena a vrhla se směrem k prezidentovi. Proti ženě zakročila ochranka, Zeman z místnosti podpírán ochránci odešel. Po několika minutách se prezident vrátil. Uvedl, že je poctěn, protože ho napadla aktivistka skupiny Femen, která nedávno napadla také papeže.

Žena se před příchodem prezidenta ukrývala mezi čekajícími novináři. V okamžiku, kdy se chtěl Zeman před volební komisí legitimovat, si sundala košili a s výkřiky se rozběhla k hlavě státu. Viditelně otřeseného Zemana odvedla z místnosti dvojice členů ochranky.

 

15:37
Aktivistka měla na hrudi nápis "Zeman – Putin’s Slut"

Polonahá aktivistka měla na hrudi napsáno "Zeman – Putin’s Slut" neboli "Zeman – Putinova děvka". Stejná slova žena vykřikovala i během svého zadržení a odvedení z místnosti. 

15:46
Hnutí Femen stojí například za incidentem z Vatikánu

Radikální feministické hnutí Femen vzniklo v roce 2008. Proslulo protesty polonahých aktivistek na Ukrajině, v Rusku i na západě Evropy. Členky na svém webu tvrdí, že jejich cílem je "úplné vítězství nad patriarchátem".

Hnutí se před třemi lety fakticky rozpadlo. Od té doby jsou všechny akce vlastními iniciativami jednotlivých demonstrantek. Mezi poslední patří protest z 25. prosince loňského roku, kdy se polonahá aktivistka pokusila zmocnit sochy Ježíška z jesliček na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu.

15:49
Redaktor HN událost zřejmě předvídal
15:52
Indentita aktivistky je již nejspíše známa
15:56
Reakce prezidentova mluvčího Ovčáčka na čin ve volební místnosti
15:57
Ministryně obrany aktivistický čin odsoudila
15:58
Vyjádření skupiny Femen k celé události

"Ukrajinská sextremistka Angelina Diashová z hnutí Femen napadla volební místnost v Praze během toho, co se prezident Miloš Zeman chystal odvolit. Sextremistka vykřikovala 'Zeman – Putinova děvka', stejná slova pravdy byla i na její hrudi."

16:03
Reakce na celou událost očima Jiřího Pehe
16:09
Horký kandidát na prezidenta Jiří Drahoš má také odvoleno

prezidentské volby 2018, Jiří DrahošJeden z favoritů prezidentské volby Jiří Drahoš volil v pražských Lysolajích. Očekává, že do druhého kola se dostane on se současným prezidentem Milošem Zemanem. Doufá, že v prvním kole bude mezi nimi příznivý rozdíl.

"Volil jsem takticky, volil jsem kandidáta, který má největší šanci porazit Miloše Zemana," řekl Drahoš po volbě. Doufá, že se dostane do druhého kola, pravděpodobně v něm bude i současný prezident.

16:16
Řeší se pravděpodobné selhání Zemanovy ochranky
16:32
Český prezident se volí i v Madridu
16:33
Odvoleno má i kandidát Pavel Fischer

Prezidentský kandidát Pavel Fischer dnes odpoledne vhodil svůj hlas do volební urny v mateřské škole v obci Pitkovice u Prahy, kde je jedním z 832 oprávněných voličů. Do volební místnosti dorazil se svou rodinou. Bývalý velvyslanec, který v minulosti působil na Pražském hradě v týmu prvního českého prezidenta Václava Havla, v předvolební kampani prohlásil, že se "cítí být povolán k těžké službě ve funkci prezidenta".

prezidentské volby 2018, Pavel Fischer

16:37
Český internet žije volebním incidentem
16:39
Chovanec chválí prezidentovu ochranku
16:40
Kruliš: Role protokolu je zachovat klid

Zemanův protokolář Vladimír Kruliš se po celou dobu, kdy ochranka zasahuje proti aktivistce hnutí Femen, usmívá. "Každý v okolí pana prezidenta má svou roli. Role protokolu je zachovat klid, ne suplovat ochrannou službu, která má své postupy. Hysterické reakce nikomu nepomohou. 'Úsměv' je bohužel můj standardní obličej, často mi jej vytýkají, rozhodně neznamenal nic pobaveného. Ochranná služba ale zareagovala výborně a výborně zvládla svou práci," napsal Aktuálně.cz Kruliš.

16:46
Odvolil také Vratislav Kulhánek

Prezidentský kandidát Vratislav Kulhánek odvolil dnes po čtvrté hodině v základní škole Jana Masaryka na pražských Vinohradech. Do urny vhodil hlasovací lístek s vlastním jménem. Pokud by byl zvolen, chce se v úřadu zaměřit na zvyšování prestiže ČR v zahraničí, rozvoj řemesel a podporu sportu mládeže.

16:52
Poslankyně Pekarová Adamová volila Drahoše

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová volila kandidáta Jiřího Drahoše. 

17:03
O akci hnutí Femen píše i Reuters

Incidentu během volby prezidenta Miloše Zemana už si všimli ve světě. Informuje o něm agentura Reuters. 

17:05
Incident vzbuzuje mnoho otázek
17:07
Marek Hilšer už také volil

Prezidentský kandidát Marek Hilšer by považoval za velký úspěch, kdyby od voličů získal 15 procent hlasů. Chtěl by také, aby volební účast v prvním kole voleb dosáhla 70 až 75 procent. Jedenačtyřicetiletý lékař a občanský aktivista to řekl poté, co společně s manželkou Monikou odvolil v pobočce městské knihovny na pražském Pohořelci.

17:12
V Berlíně se prezidentské volby těší slušnému zájmu voličů

Za poměrně velkého zájmu začaly prezidentské volby v Berlíně, kde do volební místnosti na české ambasádě jen za první hodinu přišlo hlasovat kolem sedmi desítek lidí. Během celého prvního kola by jich podle odhadu volební komise mohlo být mezi 400 a 500. Většina voličů dávala svůj hlas Jiřímu Drahošovi. Toho podpoří i spisovatel Jaroslav Rudiš, který žije střídavě mezi Českem a Berlínem.

17:16
Případem Zemanovy polonahé aktivistky se bude zabývat policie

Pražská policie bude řešit případ aktivistky, která dnes ve volební místnosti napadla prezidenta Miloše Zemana. Bude muset prověřit, zda žena spáchala přestupek, nebo trestný čin. Uvedl to policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Aktivistku z hnutí Femen ve volební místnosti zadrželi policisté z Útvaru pro ochranu prezidenta. Mluvčí policejního prezidia Petr Habenicht řekl, že bude předána pražským kolegům, kteří se budou dál případem zabývat. "Žena je podezřelá z protiprávního jednání," podotkl Habenicht.

17:24
"Máme na víc," tvrdil Michal Horáček během volby

Kandidát na prezidenta Michal Horáček odvolil v Roudnici nad Labem, kde žije. Do volební místnosti přišel s ženou a dcerou.

"Není možné, aby se to nepovedlo. Mně se to povedlo. Z mého hlediska jsem zažil 17 nejzajímavějších měsíců v životě. Projezdil jsem celé Česko a teprve teď jsem ho opravdu poznal. Slyšel jsem nespočet lidských příběhů, poslouchal jsem lidi opravdu tak pozorně, jak jsem byl schopen. Někdy mě to dojalo, někdy mě to rozhořčilo a často mi to dalo důvod věřit, že máme na víc," uvedl Horáček.

prezidentské volby 2018, Michal Horáček

17:27
Jiří Drahoš volil kandidáta, který má podle něj největší šanci porazit stávajícího prezidenta

 

17:35
Někteří kandidáti kritizují aktivistku za incident se Zemanem

Prezidentští kandidáti Marek Hilšer, Jiří Hynek a Petr Hannig kritizují aktivistku Femen, která se dnes vysvlečená do půli těla vrhla k prezidentovi Miloši Zemanovi, když odevzdával hlas v prezidentských volbách. Jiří Drahoš čin označil za nerozvážnost, Michal Horáček záležitost nechtěl komentovat. Zbývající kandidáti na dotaz zatím nereagovali.

17:36
Hilšer: Ve volební místnosti by se protestovat nemělo

"Neznám úplně detaily, ale ve volební místnosti by se protestovat nebo demonstrovat nemělo, volební místnost patří lidem a mám za to, že je to snad i dokonce protizákonné, že by se žádná agitace ve volebních místnostech dělat neměla. Takže to rozhodně není správně," řekl Hilšer novinářům.

Sám na sebe přitom před třemi a půl lety poprvé upozornil akcí, která se podobala aktivitám hnutí Femen. V říjnu 2014 se při tiskové konferenci na Úřadu vlády svlékl do půl těla a demonstroval tak svou podporu Ukrajiny a protestoval proti ruské anexi Krymu. "Myslím si, že občané by měli vyjadřovat své názory vůči politikům, ale vždycky musí zvolit vhodné nástroje, vhodnou dobu a vhodný okamžik. A to samozřejmé závisí na inteligenci toho daného, jak to zvolí," řekl k tomu dnes.

17:38
Byla to velká nerozvážnost, komentuje Drahoš

"Byla to velká nerozvážnost. Prezident je chráněná osoba, ta žena riskovala život," sdělil Jiří Drahoš.

17:38
Hynek: Co se stalo ve volební místnosti Miloše Zemana je voleb nedůstojné

"Volby jsou momentem, kdy má každý možnost projevit svůj názor tím, že hodí do urny volební lístek se jménem svého kandidáta. To je důstojný způsob, jak se demokraticky vyjádřit. To, co se stalo ve volební místnosti Miloše Zemana, je voleb nedůstojné," tvrdí Hynek.

17:39
Ta žena by měla být souzena, uvedl Hannig

"Podle mě je to trestný čin, ta žena by měla být souzena. Jednak mohla ohrozit pana prezidenta na zdraví, zadruhé je to maření voleb. Vůbec nechápu, proč to udělala," řekl Hannig.

17:44
O volby je zájem
17:44
Kdo je Ukrajinka, která napadla Zemana?

Šestadvacetiletá aktivistka radikálního ukrajinského sdružení Femen Andželina Diašová má na kontě řadu podobných akcí z minulosti. Loni 21. července se objevila polonahá během setkání ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a jeho běloruského kolegy Alexandra Lukašenka.

Andželina Diašová

17:48
Mirek Topolánek hlasoval v tlačenici novinářů

 

17:51
Bývalý prezident Václav Klaus odvolil, volil nemarťany

 

17:52
I pokud nepostoupí, chce Hilšer přimět mladé k volbám v druhém kole

Kandidát Marek Hilšer voličům vzkázel, že i pokud by se nedostal do druhého kola volby, chtěl by přesvědčit co nejvíce mladých lidí, aby šli odevzdat svůj hlas. "Pokud k tomu budu moci přispět, tak to udělám. Rozhodně neplánuji odjet na dovolenou," uvedl.

Při odchodu z volební místnosti se Hilšer s manželkou ještě podepsali pod petici, která žádá zachování pražské Nemocnice Na Františku.

17:58
Babiš: Incident při Zemanově volbě uškodí Česku v zahraničí

Incident při dnešním volebním aktu prezident Miloše Zemana označil premiér Andrej Babiš za nevhodný. Uškodí podle něj pověsti Česka v zahraničí. Podle něj nejsme v Rusku a volíme svobodně, názory mají lidé vyjádřit tím, že půjdou volit. Řekl to novinářům poté, co sám odvolil krátce po 17:00 ve volební místnosti ve středočeských Průhonicích.

"Máme tu výhodu, že od revoluce volíme svobodně. Myslím, že právě volby jsou nejlepší možností pro lidi, aby vyjádřili svůj názor. Aby demokraticky a svobodně zvolili kandidáta, kterého si vybrali," uvedl Babiš.

17:59
Hynek by si přál volební účast alespoň 60 procent

V Jesenici u Prahy volil v budově ZŠ kandidát na prezidenta Jiří Hynek v doprovodu své manželky a dvou synů. Přál by si, aby byla volební účast co největší. Aby Česká republika měla budoucnost, musí být podle Hynka bezpečná, prosperující a musí umět hájit své národní zájmy.

"Já bych byl velmi rád, aby ta účast byla co největší, protože je to vlastně takové výsostné právo demokracie, že se může rozhodovat, může volit. Kdyby bylo 60 procent, já si myslím, že by to bylo dobře," řekl Hynek. Volební účast ale podle něho nemá vliv na váhu mandátu, protože každý má právo výsledky voleb ovlivnit svým hlasem.

prezidentské volby 2018, Jiří Hynek

18:03
Bělobrádek: Předpokládám, že ve druhém kole se utkají Zeman a Drahoš

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek odvolil v Náchodě. Předpokládá, že bude druhé kolo prezidentských voleb, ve kterých se utká prezident Miloš Zeman s bývalým předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem, kterého lidovci podpořili.

"Doufám, že vyhraje kandidát, kterého jsem volil, a že pět let budeme mít důstojného prezidenta, který nebude dělat ostudu České republice. Koho jsem volil, ale prozrazovat nebudu. Každopádně svým voličům jsme doporučili, aby se zamysleli nad volbou pana profesora Drahoše," řekl dnes odpoledne novinářům Bělobrádek. Očekává, že bude druhé kolo voleb. "Předpokládám, že v prvním kolem žádný z kandidátů nedostane přes 50 procent. Předpokládám, že ve druhém kole se utkají Zeman a Drahoš," řekl Bělobrádek.

18:15
S kritikou aktivistky se ozval i Kulhánek

"Takové věci vůbec nepatří k důstojnému průběhu voleb v České republice. Samozřejmě to odsuzuji, ale jsem dalek od toho, abych v tuto chvíli činil jakékoliv obecné závěry," sdělil prezidentský kandidát Vratislav Kulhánek.

18:16
Češi mají o volbu prezidenta značný zájem

V prvních hodinách si přišla vybrat hlavu státu v průměru pětina voličů, ve velkých městech až čtvrtina. Na některých místech čekaly na otevření volebních místností fronty. Volby jsou zatím bez komplikací nebo incidentů, výjimkou byl čin aktivistky Femen, která se vysvlečená do půli těla vrhla k prezidentovi Miloši Zemanovi, když vešel do volební místnosti. Dnes mohou lidé volit do 22:00.

18:17
Nejvyšší účast je na Kolínsku, Mladoboleslavsku a Benešovsku

V hlavním městě byla před 17:00 volební účast nad 20 procenty například v Praze 3 a 6, v Praze 11 dokonce 28 procent a v Praze 1 téměř 25 procent. Ve Středočeském kraji zatím podle volebních komisařů volilo průměrně 17 procent lidí. Nejvyšší účast je na Kolínsku, Mladoboleslavsku a Benešovsku.

18:19
V Moravskoslezském kraji volila zatím zhruba pětina lidí

V Moravskoslezském kraji volila za dvě a půl hodiny zhruba pětina lidí. Kvůli výskytu žloutenky a nařízené karanténě v ZŠ Družby v Karviné muselo být přesunuto z této školy pět volebních místností. "Voliči z volebních okrsků 30, 31, 32, 33, 34 najdou své volební místností nově na Střední škole techniky a služeb v Karviné-Novém Městě," řekl mluvčí karvinského magistrátu Lukáš Hudeček.

18:20
V Libereckém kraji se účast pohybuje od 12 do 20 procent

"Lidé chodí a hodně chodí i mladí lidé, což nás překvapilo," řekl Ondřej Korba, zapisovatel jednoho ze čtyř okrsků na Základní škole Ještědská v Liberci. V Pardubickém kraji účast za první dvě hodiny nepřesáhla 20 procent. Ve stotisícovém Hradci Králové mělo po 16:00 odvoleno asi 23 procent lidí.

18:21
I na Karlovarsku je o volby zájem

V Karlovarském kraji je podle komisařů o volby zatím zájem. V jedné z volebních místností v Karlových Varech už odevzdalo svůj hlas přes 26 procent voličů, přes 20 procent hlásí i další volební komise ve městě. Podobně je na tom i Cheb. Dobrou účast hlásí také Olomoucký kraj, například v Jeseníku za dvě hodiny po otevření volebních místností přišla odevzdat svůj hlas pětina voličů. V oslovených okrscích na Vysočině se volební účast za první dvě hodiny od otevření volebních místností pohybovala mezi 15 až 20 procenty.

18:22
V Brně přišlo necelých 20 procent

V Jihomoravském kraji přišlo do 16:30 k volbám 17,39 procenta oprávněných voličů. V Brně jich bylo necelých 20 procent. Více než pětina lidí stihla do 16:30 volit třeba v Hodoníně a v Rosicích na Brněnsku.

Ve Zlíně činila v 15:45 volební účast v prvním kole prezidentských voleb 13,78 procenta. V prvním kole před pěti lety dosáhla v krajském městě ve stejném čase hodnoty 16,61 procenta. V jednom z největších volebních okrsků v Kroměříži, kterým je Zámoraví s bezmála 1300 oprávněnými voliči, činila v 16:00 podle mluvčího kroměřížské radnice Jana Vondráška volební účast 17,5 procenta.

18:23
V Chanově z voleb tak nadšeni nejsou

Tradičně velmi nízký zájem je o volby v mosteckém okrsku číslo 20 ve čtvrti Chanov, která patří mezi sociálně vyloučené lokality. Na ulici je mezi paneláky sice živo, ale před základní školou, v níž je volební místnost, se nikdo nezdržuje. Na seznamu je zapsáno 765 oprávněných voličů, k dnešním 16:00 jich přišlo šest, řekla předsedkyně místní volební komise Ludmila Kovářová.

18:25
Volí se také na Praze 6
18:25
Jiří Pospíšil hlasoval pro Drahoše

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil volil v prvním kole prezidentských voleb Jiřího Drahoše. Je to prozápadní politik, který bude českou společnost spojovat, řekl Pospíšil po odevzdání svého hlasu ve volební místnosti Plzni-Valše. Pro Drahoše se europoslanec a od listopadu předseda TOP 09 rozhodl nejen pro jeho postoje, roli hrálo i to, že podle průzkumů má šanci porazit v druhém kole současného prezidenta Miloše Zemana, uvedl Pospíšil. Doufá, že volby přinesou na Pražském hradě změnu.

18:34
Bartoš volil na Hrad Hilšera

Šéf Pirátů Ivan Bartoš volil Marka Hilšera. Odpovídá nejvíce hodnotám, které jsou předsedovi Pirátů blízké. V základní škole na pražských Vinohradech, kam přišel volit krátce před 18:00, novinářům řekl, že je to jeho osobní volba. Piráti jako strana se před volbami k jednoznačné podpoře některého z kandidátů nevyslovili.

18:39
Podobné chování je zcela neomluvitelné, komentuje volební incident ministryně Němcová

K dnešnímu incidentu během volby Miloše Zemana se vyjádřila i ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO). "Dnešní čin proti prezidentovi České republiky odsuzuji. Jedná se o svobodné volby a podobné chování je zcela neomluvitelné."

19:03
Akivistka je kvůli incidentu se Zemanem podezřelá z výtržnictví

Policie prošetřuje aktivistku hnutí Femen Anželinu Diašovou kvůli napadení prezidenta Miloše Zemana ve volební místnosti pro podezření z trestného činu výtržnictví. Uvedl to mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Podle něj chtějí kriminalisté případ vyřešit ve zkráceném přípravném řízení a předat ho co nejrychleji soudu. Žena byla umístěna do cely předběžného zadržení, kde může být maximálně 48 hodin.

19:12
Předseda STAN Gazdík dal svůj hlas Drahošovi

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík podpořil svým hlasem v prvním kole prezidentských voleb Jiřího Drahoše. Fyzikální chemik a bývalý šéf Akademie věd je podle něj osobností se zkušenostmi, která za sebou nemá žádné skandály a pochybení. Bývalý místopředseda sněmovny a současný krajský radní to dnes řekl v Suché Lozi na Uherskohradišťsku, kde krátce po 18:00 volil.

prezidentské volby 2018, Gazdík

19:29
O volby je zájem
21:15
V Bedřichově stáli zájemci o prezidentské volby frontu

V oblíbeném zimním středisku Jizerských hor Bedřichově dnes stáli zájemci o prezidentské volby frontu. Není to ale nic neobvyklého, podobně to tu vypadalo i před pěti lety. K volbám tu zamířilo hodně rekreantů, kteří tráví víkend na chalupách nebo vyrazili za sněhem. Přišlo už 230 lidí s voličskými průkazy, z místních odvolilo asi sto lidí, řekla zapisovatelka volební komise na tamním obecním úřadu Regína Keltnerová.

21:36
V Krkonoších zvyšují zájem o volby rekreanti

Volební účast v Královéhradeckém kraji je zhruba 30 procent. Více lidí dnes přišlo na Trutnovsku, kde se zároveň koná i druhé kolo doplňovacích voleb do Senátu a kam také zasahují Krkonoše. Volí tu stovky rekreantů na voličské průkazy. Ve 20:00 byla volební účast v Hradci Králové přibližně 43 procent a v druhém největším městě v kraji Trutnově okolo 30 procent. Krkonošská lyžařská střediska hlásí i přes 40

21:49
Prezidenta si do pozdního večera vybraly asi dvě pětiny voličů

Prezidenta si do dnešního pozdního večera přišly vybrat v průměru dvě pětiny voličů. Vyplývá to z informací od volebních komisařů. Zájem nebyl ve všech krajích a obcích stejný, pohyboval se od 30 do 50 procent. 

prezidentské volby 2018

21:50
Největší zájem je v Praze

Zřejmě největší zájem o volby byl zatím v Praze, kde po 20:00 účast překročila 40 procent. Nejvyšší byla v Praze 6. "Máme nyní účast 48,22 procenta," uvedl mluvčí radnice Ondřej Šrámek. Podle něj nynější volby přilákaly více lidí než loňské sněmovní i prezidentské před pěti lety.

21:50
Málo lidí hlasovalo v Karlovarském či Ústeckém kraji

Naopak málo lidí v porovnání s průměrem hlasovalo v Karlovarském kraji, kde před 21:00 svůj hlas odevzdala nejčastěji jen třetina voličů. Téměř 40 procent lidí už volilo v některých okrscích v Sokolově, naopak v Karlových Varech, ve Verušičkách na Karlovarsku nebo v Kynšperku nad Ohří to byla necelá třetina občanů.

V Ústeckém kraji ve velkých městech hlasovala zhruba třetina voličů, na venkově to bylo kolem 45 procent. Například ve vyloučených lokalitách, jako je mostecký Chanov nebo ústecké Předlice, je účast minimální, uvedla mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

21:52
Aktivistce na Ukrajině hrozí trest až pěti let vězení

Za loňskou akci s Lukašenkem a Porošenkem v Kyjevě hrozil aktivistce Femenu Diašové na Ukrajině trest až pěti let vězení a nesměla opustit zemi. Není ale jasné, jak soud nakonec rozhodl a jak se Diašová mohla dostat v lednu do Prahy.

22:02
První den volby prezidenta skončil, zájem byl značný

První den přímé volby prezidenta v Česku dnes po osmi hodinách hlasování ve 22:00 skončil. Provázel jej podle očekávání vysoký zájem voličů. Zbývající budou mít příležitost ještě v sobotu. 

22:27
Chovanec volil Zemana, země podle něj potřebuje otcovský přístup

Statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec volil v prvním kole prezidentských voleb Miloše Zemana. Svou podporou Zemanovi se v posledních dnech nijak netajil, má s ním dlouhodobě korektní vztahy. Chovanec to řekl poté, co po 21:00 vhodil svůj hlasovací lístek ve volební místnosti v Plzni.

"Je to člověk, který pomáhá českému průmyslu v zahraničí, je to člověk, který mluví s občany, je to člověk, který má zájem o Českou republiku," vyjmenoval Chovanec důvody, z nichž se rozhodl pro Zemana. Země podle něj potřebuje zklidnění a potřebuje otcovský přístup. 

22:49
On-line přenos končí

Vážení čtenáři, dnešní on-line reportáž je u konce. Dění kolem volby prezidenta budeme sledovat opět zítra. Děkujeme za pozornost!