Miloš Zeman ve čtvrtek večer na Pražském hradě před svými příznivci oznámil, že bude příští rok obhajovat prezidentský post. Sdělil to zhruba tisícovce "nejbližších", které pozval na oslavu výročí své inaugurace.

Jeho proslov nebyl dlouhý. "Jsem nesmírně rád, že jste tady. Jsem vám vděčný za vaši pomoc a podporu nejen za uplynulé čtyři roky, ale i předtím. A jako malé, nesmírně malé poděkování za tuto pomoc a podporu chci, abyste byli první, kdo budou slyšet moje rozhodnutí ve věci prezidentské kandidatury. Politická prohlášení by měla zaznít jako výstřel z děla. Politická prohlášení by neměla být obalována do bahna lží. Proto vám oznámím, že jsem se rozhodl znovu kandidovat na funkci prezidenta republiky," prohlásil Zeman k hostům, kteří jeho rozhodnutí ocenili potleskem vestoje.

Oficiálně pak své plány oznámil v pátek za přítomnosti novinářů a kamer.

DVTV: Sledujte duel Jaroslava Foldyny a Jiřího Dienstbiera ke kandidatuře Miloše Zemana

Speciál DVTV: Sledujte duel Jaroslava Foldyny a Jiřího Dienstbiera ke kandidatuře Miloše Zemana

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
19:23
Setkání příznivců začalo

Na Pražský hrad přišly ve čtvrtek večer stovky podporovatelů prezidenta Miloše Zemana. Ve Španělském sále pro ně pořádá oslavu čtvrtého výročí své inaugurace spojenou s koncertem vážné hudby. Na jejím konci jim oznámí své rozhodnutí ohledně obhajoby prezidentského mandátu. Obecně se předpokládá, že se Zeman do prezidentské volby opět přihlásí.
Průběh setkání a vyhlášení Zemanova záměru k prezidentským volbám můžete sledovat v naší on-line reportáži.

19:28
Nechybí Šlechtová ani Hašek

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka je na akci pozváno kolem 1000 lidí. Na Hrad přišli třeba ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), místopředseda lidovců Jan Bartošek, bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) nebo někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Slavit se Zemanem dorazili také herec Ivan Vyskočil, režisér Juraj Jakubisko nebo bývalí ministři zemědělství Jaroslav Palas, dopravy Jaromír Schling či školství Marcel Chládek. Dostavili se také český fotbalový boss Miroslav Pelta, předseda Jazzové sekce Karel Srp či Jan Veleba, šéf Strany práv občanů, jejímž čestným předsedou Zeman je.

19:31
Před projevem koncert

Během koncertu Hudby Hradní stráže a Policie ČR pod řízením dirigenta Václava Blahůnka zazní například árie z Rusalky Měsíčku na nebi hlubokém od Antonína Dvořáka, árie Mařenka z Prodané nevěsty od Bedřicha Smetany nebo Pilky z Lašských tanců Leoše Janáčka. Zpívat budou Pavlína Senić, Bronislava Tomanová a František Zahradníček. Koncert začal po 19:00, následovat bude Zemanův projev, v něm očekávané rozhodnutí o kandidatuře oznámí.

19:41
V podhradí je živo
19:45
Na Hrad už dorazil Ivan Vyskočil

Herec Ivan Vyskočil s doprovodem

19:48
Loni přišlo na oslavu, která Hrad stála 500 tisíc korun, 900 lidí

Zeman na úvod akce řekl, že zájem o Rusalku stoupá, protože před čtyřmi lety přišlo na Zemanovu oslavu 200 lidí, loni 900 a dnes podle jeho informací 1000. Ohlásil, že přídavek zajistí sám. "Máte právo slyšet ho jako první," naznačil Zeman, že počítá s vyjádřením ke kandidatuře. Loni za akci Hrad zaplatil kolem 500 000 korun.

19:59
Pozvání přijal válečný veterán Pavel Vranský

Válečný veterán Pavel Vranský

20:04
Šlechtová nekomentuje
20:06
Zeman ještě kandidaturu neoznámil

Podle serveru iDnes.cz už Zeman oznámil, že bude znovu kandidovat. Zdroje HN v sále tuto informaci však popřely s tím, že to řekne až po koncertě.

20:07
Předseda FAČR Miroslav Pelta

Předseda FAČR Miroslav Pelta

20:12
Troškovi stačil úsměv
20:14
Němeček i Středula očekávají, ze Zeman kandidaturu oznámí

Bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) novinářům řekl, že pevně věří tomu, že Zeman hostům oznámí kandidaturu. "Protože osobnost jeho formátu tady není a určitě by nám chyběla," poznamenal. Oznámení kandidatury očekává i šéf odborářů Josef Středula. Šlechtová novinářům řekla, že souhlasí s návrhem, aby se hnutí ANO rozhodlo, zda postaví vlastního kandidáta v referendu. "Nicméně já podporuji pana Miloše Zemana," podotkla.

20:15
Miloš Zeman bude znovu kandidovat

Miloš Zeman bude podruhé kandidovat na prezidenta, oznámil svým příznivcům. Oficiálně své rozhodnutí plánuje Zeman oznámit na páteční tiskové konferenci. Že se současný prezident bude ucházet i o druhé volební období, se očekávalo. Vyzvali ho k tomu nedávno i jeho spolupracovníci.

20:24
Příznivci odměnili Zemana dlouhým potleskem.

Po Zemanově oznámení se ve Španělské sále ozval dlouhý potlesk.

20:25
Přesná slova Miloše Zemana
20:31
Horáček reaguje na Zemanovu kandidaturu

Na Zemanovo oznámení ostře reaguje jeho soupeř ve volbě Michal Horáček: "S oznámením Miloše Zemana přišel čas vystavit mu účet. Za všechny ty virózy, urážky a lži, kterými poškozoval všechny občany včetně svých někdejších voličů. V této volbě se proti němu a všemu, co představuje, postavím s hlubokou vírou, že máme na víc," uvedl.

20:36
Zeman je vděčný za podporu

"Chtěl bych říci, že vám jsem vděčný za vaši pomoc a podporu," řekl Miloš Zeman ve své řeči. Dodal, že jako nesmírně malé poděkování za tuto pomoc a podporu jim jako prvním oznámí své rozhodnutí. Za svůj verdikt sklidil potlesk vestoje.

20:40
Podle Bělobrádka bude Zeman favoritem
20:43
Projev prezidenta před svými příznivci
20:47
Zítřejší Hospodářské noviny přinesou 11stránkový speciál
20:52
Mihola: Zemanovi se musí postavit silný kandidát

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola v České televize uvedl, že Zemanovi se musí postavit silný protikandidát. Kandidaturu dosud zcela nevyloučil bývalý lidovecký premiér Petr Pithart.

20:54
Adamová Zemana nepodpoří

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová chce na Hradě někoho jiného než Miloše Zemana.

20:57
Udzenija přeje Zemanovi
21:01
Sobotka to čekal

Kandidatura prezidenta Miloše Zemana je významným obohacením nabídky, kterou budou mít voliči na jaře příštího roku k dispozici. Na summitu Evropské unie v Bruselu to dnes v reakci na oznámení prezidenta uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Premiér předpokládal, že se hlava státu opět rozhodne ucházet o funkci.

21:04
Reakce lékaře Marka Hilšera, který se chce s Milošem Zemanem v prezidentské volbě utkat
21:14
Němeček má ze Zemanovy kandidatury radost

Z prezidentova rozhodnutí je nadšený bývalý sociálnědemokratický ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Slavnosti na Hradě se účastnil.

21:15
Pospíšila Zeman nepřekvapil

"Bylo jasné, že Zeman a jeho okolí nebudou chtít Hrad opustit. Souboj o směrování země pokračuje. Spojme síly. Nikdo není neporazitelný!" napsal europoslanec za TOP09 Jiří Pospíšil.

21:19
Dolejš: Co takhle kampaň o něčem?

Z ulice Politických vězňů zní názor, že nemá smysl se rozdělovat na "Zemanofily a Antizemanovce."

21:53
Sobotka: Bez Zemana by byla nuda

Premiér Bohuslav Sobotka si nepřeje nudné prezidentské volby, proto je rád, Miloš Zeman bude opět kandidovat.

21:57
Babiše Zeman nepřekvapil

Šéfa hnutí ANO a místopředsedu vlády Andreje Babiše opětovná kandidatura prezidenta Miloše Zemana nepřekvapila, očekával ji. Zeman má podle něj velké šance na obhajobu mandátu. Považuje ho za favorita voleb.

22:12
On-line reportáž končí

Vážení čtenáři,

on-line reportáž o setkání příznivců Miloše Zemana na Pražském hradě končí. Dění budeme i nadále sledovat.

Redakce HN

07:14
On-line reportáž znovu začíná

Dobré ráno,

on-line reportáž k oznámení kandidatury Miloše Zemana na prezidenta opět začíná.

Redakce HN

07:25
O Zemanovi v zahraničí

Agentura AP v souvislosti s oznámením kandidatury o Zemanovi píše jako o evropském spojenci amerického Donalda Trumpa. Zemanovi se shodou okolností věnuje i aktuální výroční zpráva amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv ve světě. Dokument, který americká diplomacie zveřejnila minulý týden, uvádí, že protipřistěhovalecké nálady v Česku podporují svými kontroverzními výroky i mnozí vysocí političtí činitelé, včetně prezidenta.

AP a agentura Reuters také připomínají, že Zeman je populární a v současnosti to vypadá, že mu v cestě na Pražský hrad nebude stát nic v cestě.

07:30
Neumím si představit situaci, která by musela nastat, aby Zeman znovu nevyhrál, tvrdí politolog Balík

Celé čtyři roky si prezident dělal v podstatě volební kampaň, jezdil do zapadlých koutů země, kde byl často prvním prezidentem, který se tam za celou dobu objevil, dokázal tam v lidech vzbudit přesvědčení, že on je jejich ústy, že jejich hlas přenáší někam nahoru, říká politolog Stanislav Balík.

07:32
Komentář Petra Honzejka: Třicet tweetů o Miloši Zemanovi
07:45
Agentura AFP nazývá Zemana "veteránem levice"

Agentura AFP nazývá dvaasedmdesátiletého Zemana "veteránem levice" a označuje jej za proruského politika, který se staví proti imigraci. "Zemanovy činy pozitivně hodnotí především obyvatelé vesnic a malých měst, zatímco lidé z intelektuálních kruhů v Praze a v dalších velkých městech je zpochybňují, nebo dokonce nesnáší," píše AFP. Prezident, jenž je silný kuřák, podle ní rovněž už neskrývá svou "vášeň pro víno a tvrdý alkohol".

07:55
Zeman bude muset opět sestavit nový tým, píší Lidové noviny

Doposud byli jeho nejbližšími spolupracovníky kancléř Vratislav Mynář a místopředseda Strany práv občanů Martin Nejedlý. Mynářovi se ale ani po čtyřech letech nepodařilo získat bezpečnostní prověrku. "Představuje tak slabý článek, přes který mohou političtí protivníci Zemana v drsné předvolební kampani ostřelovat," píší Lidové noviny.

07:59
Speciál Hospodářských novin k Miloši Zemanovi
08:05
Zeman žádá repete

Zeman jako celoživotní maximalista a hráč neměl v podstatě na vybranou. Nebo si snad někdo myslí, že by se zrovna on dokázal spokojit s pobytem na Hradě kratším, než měli Václav Klaus i Václav Havel? Jeho politická dráha je plná skandálů, voličům to ale nevadí. 

08:19
Zeman na titulních stranách deníků
08:29
Markéta Adamová z TOP 09 reaguje na Zemanovu kandidaturu
08:39
Uchazeči o Hrad

Lidí, kteří potvrdili zájem kandidovat na prezidenta, je zatím naprosté minimum. Nejznámější z nich je Michal Horáček, který už objíždí možné voliče. O cestě na Hrad uvažuje také končící předseda Akademie věd Jiří Drahoš, který se rozhodne se do konce března. O uchazečích na Hrad čtěte zde

08:50
Přehled toho, jak Zeman plnil předvolební sliby
09:03
Reakce poslance Michala Kučery z TOP 09
09:28
Kdo se postaví Zemanovi?
09:36
Zelení promítli na Hrad vzkazy

Zelení po oznámení opětovné kandidatury Miloše Zemana  promítli na Pražský hrad vzkazy připomínající kontroverzní kroky současného prezidenta. "Za korunovační klenoty; Za svobodná média; Za handicapované; Za národní parky; Za lidská práva; Za Peroutku; Za toleranci; Za Ukrajinu; Za pravdu; Za lásku; Za Tibet; Za ženy; Za rok; Zas?; Z", promítli v nočních hodinách postupně na Hrad.

09:46
Kandidát Marek Hilšer odpovídal na dotazy k prezidentské kandidatuře
09:50
DVTV nabídne speciální vysílání k tiskové konferenci Miloše Zemana
09:55
Jiří Drahoš, o kterém se hovoří jako o možném kandidátovi, komentuje Zemanovo oznámení
10:05
Příprava na tiskovou konferenci
10:11
Marian Jurečka si přeje slušného prezidenta
10:17
Komenář Martina Fendrycha: Každý slušný kandidát má šanci Zemana porazit

Škody, které prezident páchá v zahraniční politice, nás vyhánějí na periferii EU. Odklon od lidských práv, obdiv k Číně, Rusku a Trumpovi. Dalších pět let s papalášem, který si hraje na strýce? Komentář Martina Fendrycha zde. 

10:30
Druhá prezidentská kandidatura nepřekvapila, avšak zvolení je velmi nejisté, píše Jaroslav Spurný pro Respekt

Zeman nechce k rybníku, ale možná ho tam pošle Trump. Komentář Jaroslava Spurného čtěte zde. 

10:36
Zeman je xenofob obdivující východní diktaturu, píše slovenský Denník N

Česká společnost se bude muset rozhodnout, jestli se ještě hlásí k humanistickému a prozápadnímu demokratovi T. G. Masarykovi, nebo zda jejím hrdinou je xenofob obdivující východní diktaturu, napsal dnes slovenský list Denník N.

"Miloš Zeman je politik, jehož názory a slovník jsou charakteristické pro radikální pravici, ačkoli on sám se označuje za sociálního demokrata," poznamenal deník.

Dodal, že po Zemanovu čtvrtečním ohlášení, že se bude ucházet o druhý mandát, je jasné, že jiní čeští pravicoví radikálové a extremisté, kteří o své prezidentské kandidatuře možná uvažovali, to mohou zabalit, protože Zeman jim vezme všechny xenofobní voliče.

List nespekuluje o Zemanových šancích na opětovné zvolení, napsal ale, že "zdravotně je na tom bídně".

10:59
Martin Veselovský bude moderovat speciál k tiskové konferenci Miloše Zemana
11:18
Denní menu Respektu: Co prezident slíbil a splnil

Výrok dne: Co prezident slíbil a splnil. Aneb podruhé bez volební kampaně? Čtěte zde. 

11:26
Masarykův dozor
11:30
Oficiální konference k oznámení kandidatury Miloše Zemana začala

"Protože výsledek je zřejmý, dovolte mi jen několik málo poznámek," začal Zeman.

CR ZEMAN PREZIDENT VOLBY WEBFOTO 052

11:32
Zvažoval jsem argumenty pro i proti kandidatuře

"Prvním argumentem proti je můj věk," řekl. Průměrné dožití muže je 75 let. "Mám-li věřit statistikům, zbývají mi dva roky života, které bych měl přožít v klidu," prohlásil. "Výjimka potvrzuje pravidlo," pokračoval Zeman. 

11:35
Dalším argumentem proti kandidatuře je únava

"Celý život jsem měl rád knihy," řekl s tím, že jako prezident nemá čas na to číst tituly, které vycházejí každý den.

11:37
Zeman hovoří o svém zdravotním stavu

"Mám dvě nemoci, jedna se jmenuje polyfunkční neuropatie, která spočívá v tom, že od kotníku dolů máte odumřelé nervy a pohybujete se na biologických protézách, proto občas vrávorám a padám ze schodů," řekl. Pořídil si proto hůlku, která mu pomáhá. "Druhá nemoc se jmenuje cukrovka, u nás ji má asi milion lidí, další milion o ní ještě neví," řekl ke své nemoci Zeman. Oznámil také, jaký má tlak. Faktor zdraví je proto pro Zemana neutrální, jelikož se jeho stav ani nezhoršuje, ani nezlepšuje.

11:40
Důležitým argumentem pro kandidaturu je podpora veřejnosti

"Rád připouštím, že množství lidí, kteří mě podporují, je větší než malé. Považoval bych zbabělé, kdybych se na ně vykašlal."

11:41
Práci dělám rád, řekl Zeman

"Baví mě hájit zájmy České republiky. Jestli svou práci provádím dobře, nebo špatně, to musí posoudit občané," řekl. 

11:42
Zeman se nepovažuje za favorita

"Rozhodně se na rozdíl od některých politiků a novinářů nepovažuji za favorita," řekl. Jako jeden z příkladů uvedl případ prezidenta Kisky, který zvítězil nad více známým Ficem. "Věřím, že po pěti letech výkonu si bude řada občanů přát změnu, i to je demokracie," řekl.

11:44
Zeman nepovede kampaň

"Nebudu vést žádnou kampaň. Voliči budou porovnávat představu kandidátů s reálnou funkcí současného prezidenta. Nebudu útočit na žádného z dalších kandidátů, pokud on bude útočit na mě, nebudu na to reagovat. Nebudu se účastnit žádných rozhlasových ani televizních diskusí. Jinými slovy - s pokorou, která mi vůbec není vlastní - vložím svůj osud do rukou občanů země," řekl k tomu, že nebude vést žádnou předvolební kampaň.

"Staň již se, osude, " zakončil svůj projev.

11:48
O padesáti tisících podpisech

"Co je to za kandidáta, když nedokáže pro svou kandidaturu získat podporu alespoň padesát tisíc občanů?"

11:51
Mým programem bude kontinuita vykonávání mé funkce, řekl Zeman

"Nebudu vyhlašovat žádný nový program. Mým programem bude kontinuita vykonávání mé funkce."

11:56
Zeman odmítá komentovat své protikandidáty

Miloš Zeman se rozhodl, že o svých protikandidátech hovořit nebude.

11:57
Zeman poděkoval českým médiím

"Každý útok českých médií na mou osobu podpořil moje rozhodnutí kandidovat," řekl.

11:59
Tisková konference skončila

Novináři už neměli žádné další otázky, tisková konference skončila.

12:02
Zeman odmítl, že by se s Kellnerem bavil o financování jeho kampaně
12:06
Miloš Zeman o podnikateli Kellnerovi

Zeman odmítl, že by se domlouval s Kellnerem na financování kampaně.

"Ne, s panem Kellnerem jsme se nebavili o financování. Jeho podnikatelské záměry jsou nejenom v Rusku a v Číně, ale začaly se promítat i do Spojených států. Pochopitelně ho proto zajímala otázka mých návštěv do těchto zemí. Zatím jsme se dohodli, že mě bude provázet na mé květnové cestě do Číny," řekl . Dodal, že Kellner je jeden z lidí, kteří v ČR platí nejvyšší daně. "Já si vážím lidí, kteří tady platí daně a přispívají tím státnímu rozpočtu."

12:16
Prezident
12:18
Poslední tázající mluvila rusky, Zeman rusky odpověděl

Mimo jiné Zeman řekl, že by chtěl, aby skončily ruské sankce. 

12:28
Zeman získal zelený štítek v interaktivní hře Prezident21
12:32
Záznam z tiskové konference

Záznam z tiskové konference Miloše Zemana k oznámení kandidatury.

12:40
Před Hradem se sešli všichni prezidenti

Stalo se tak při happeningu Institutu pro demokracii 21. Cílem bylo upozornit na internetovou platformu Prezident 21, v které mohou lidé vybírat svého kandidáta na prezidenta. Při happeningu účastníci vytvořili u sochy TGM živý obraz všech prezidentů. 

CR PREZIDENT VOLBY ZEMAN 086

12:40
Cílem happeningu bylo upozornit na prezidentskou volbu a její společenskou důležitost

Občanský happening k oznámení kandidatury Miloše Zemana v příštích prezidentských volbách se uskutečnil na pražském Hradčanském náměstí. Měl za cíl upozornit na prezidentskou volbu a její společenskou důležitost.

CR PREZIDENT VOLBY ZEMAN 097

12:42
Na Hradčanském náměstí se sešli i Zemanovi podporovatelé

Na opačné straně náměstí se pak sešli podporovatelé prezidenta Miloše Zemana a sbírali podpisy pro jeho kandidaturu.

Na Hradčanském náměstí dnes rozložili svůj stánek i zástupci Domova s Blokem proti islamizaci, kteří sbírali podpisy na podporu kandidatury prezidenta Miloše Zemana.

CR PREZIDENT VOLBY ZEMAN 089

12:46
Pozoruhodná kariéra Miloše Zemana

Od legendárního článku v Technickém magazínu po oznámení kandidatury. Projděte si pozoruhodnou kariéru Miloše Zemana v této infografice. 

12:48
Zeman se rusky ironicky označil za Putinova agenta

Na závěr tiskové konference se Miloš Zeman v ruštině ironicky označil za agenta Ruska, Číny, nové americké administrativy i Izraele. Do svého ruského vyjádření vmísil i některá česká slova. Vážně potom na závěr odpovědi řekl, že je pouze agentem České republiky.

Dotaz v ruštině položila novinářka ruské stanice Pátý kanál. Připomněla, že Zeman je kritizován za svůj vstřícný vztah k Rusku, a ptala se ho, jaký bude jeho postoj k této zemi v budoucnu.

12:50
Horáček reagoval na Zemanovu ruštinu v závěru konference

Na ruštinu na tiskové konferenci reagoval jeden z jeho soupeřů s poukazem na Zemanovo oznámení z tiskové konference, že se současný prezident nebude účastnit televizních debat s ostatními kandidáty.

12:53
Zeman kandiduje také díky českým médiím
13:03
Dienstbier o Zemanovi

"On kampaň v podstatě vede dlouho, cíleně štěpí společnost, systematicky objíždí republiku," říká Dienstbier. "Pokud vůbec někdy byl levicovým politikem, posunul se k nacionalisticky-populistickým pozicím, které jsou neslučitelné se sociální demokracií," říká. Zemana Dienstbier nepodpoří. 

13:20
Zeman říká věci, které nám závidějí i občané jiných států, myslí si Foldyna

Zeman říká věci, které nám závidějí i občané jiných států, řekl Jaroslav Foldyna v duelu DVTV proti Jiřímu Dienstbierovi. Foldyna věří, že Zeman vyhraje. Většina společnosti je podle něj na jeho straně. Dienstbier také připouští, že má velkou šanci.

13:30
Měl by být Zeman kandidátem ČSSD?

Dienstbier si myslí, že Zeman není prezidentem celé společnosti. "Neměl by být kandidátem ČSSD, takto se nechová člověk, který sociálně demokratické hodnoty," říká Dienstbier. 

"V rámci sociální demokracie proběhne referendum o prezidentském kandidátovi. Myslím, že Zeman získá podporu v rámci ČSSD," řekl v duelu DVTV Foldyna. 

13:30
Část slibů o tom, že Zeman nepovede před další prezidentskou volbou kampaň, se nemusí naplnit, soudí politolog Petr Just

Zeman může podle Justa svým rozhodnutím zaručit pouze to, že se nebude účastnit televizních a rozhlasových diskusí. Ohledně Zemanova slibu, že nebude vést osobní kampaň, Just upozornil na prezidentovy výjezdy do krajů a debaty s obyvateli. "Tady jsme samozřejmě někde na hraně mezi tím, zda to už považujeme za kampaň, nebo jestli to je výkon jeho prezidentské funkce. Nelze ho nutit, aby omezil to, co dělal čtyři roky," řekl.

Podle politologa Kamila Švece má Zeman výhodu v tom, že jeho protikandidáti budou muset hledat témata, jejichž prostřednictvím by ho porazili.

13:35
Bývalý diplomat Petr Kolář uvažuje o kandidatuře

Pro bývalého diplomata Petra Koláře padla první podmínka ke kandidatuře na hlavu státu tím, že svůj záměr ucházet se o druhé funkční období ohlásil prezident Miloš Zeman.

Kolář ale ještě s vyhlášením kandidatury čeká, jestli se neobjeví nějaký kvalifikovanější kandidát než on sám.

Nyní podle něj přichází na řadu splnění druhé dříve zmíněné podmínky. "Ta souvisí s tím, co jsem také vždycky říkal, že se hrozně nerad vnucuju. Tím pádem musím mít jistotu, že o nabídku mé osoby je zájem," řekl.

Minimální předpoklad podle něj je, že se podaří získat 50 tisíc ověřených podpisů, zároveň ale musí vnímat celospolečenskou poptávku po své kandidatuře.

"Další podmínka je to, že podle svého nejlepšího vědomí a svědomí nebudu mít jistotu, že tady je někdo kvalifikovanější, lepší pro tuto pozici než já," uvedl také Kolář. "Zatím, při veškeré úctě k různým kandidátům a respektu, který vůči nim mám, si myslím, že nejsou vhodnějšími kandidáty než já. Ale to se může změnit, protože se pár lidí ještě rozhoduje," uvedl.

Předpokládá, že nejpozději v květnu se rozhodne, zda se objevil nějaký kandidát, kterého by chtěl podpořit. Pokud se tak nestane, pak by se o nejvyšší úřad ucházel.

Bývalý diplomat Petr Kolář

14:13
Bookmakeři: Šance Zemana na znovuzvolení vzrostly

Šance prezidenta Miloše Zemana na to, že v lednových volbách svůj post obhájí, podle bookmakerů sázkových kanceláří za poslední měsíc vzrostly.

Tehdejší kurz cca 2:1 se snížil na aktuálních 1,55 až 1,6:1.

Naopak kurzy na Michala Horáčka vzrostly.

14:43
Zeman se nechce dostat na úroveň protivníků, volí rozumnou taktiku, míní Gregor

To, že prezident Miloš Zeman nechce vést přímé debaty se svými protikandidáty v prezidentských volbách, je z jeho strany rozumná strategie. Uvedl to politolog se zaměřením na politické kampaně Miloš Gregor. Zeman má podle něho výhodu v tom, že je známý a má přístup do médií. Pokud by se diskusí zúčastnil, dostal by se na úroveň protivníků a o výchozí pozici, kdy je nad kandidáty, by mohl přijít, dodal Gregor.

17:01
Internet bude pro Zemana při obhajobě prezidentského mandátu klíčový

Vztah prezidenta a novinářů je jako na houpačce. Když potřeboval umést cestu do politiky, byl na ně mírnější. Když byl u moci, padaly vulgarismy a hrozby žalobou. Při obhajobě mandátu ale už nemá důvod se mírnit, má pro své názory stabilní velký prostor na internetu. Přečtěte si celý komentář Filipa Rožánka.

18:49
Online reportáž končí

Děkujeme za pozornost a přejeme pěkný večer.

S čím půjde Zeman do boje o Hrad? A může ho někdo porazit? Speciál DVTV živě v 11:25

Speciál DVTV: Sledujte duel Jaroslava Foldyny a Jiřího Dienstbiera ke kandidatuře Miloše Zemana