Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) nedostala důvěru Poslanecké sněmovny, když získala jen hlasy zákonodárců z vládního hnutí. Zástupci všech ostatních parlamentních stran hlasovali proti. Pro kabinet tak hlasovalo všech 78 poslanců za hnutí ANO, proti bylo 117 poslanců ODS, pirátů, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Zbývajících pět poslanců nebylo přítomných.

Kabinet tak nyní bude muset podat demisi. Babišův tým ale bude vládnout dál  až do jmenování nové vlády. Prezident Miloš Zeman přitom několikrát avizoval, že jejím sestavením pověří opět Babiše.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor ještě před úterním hlasováním o důvěře doporučil plénu, aby vydalo premiéra Babiše a prvního místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Kdy se bude policejní žádostí o jejich vydání zabývat dolní komora jako celek, zatím není jasné. Piráti a další opoziční strany se pokusí tento bod zařadit na začátek schůze, která začíná ve středu ráno. Proti budou zřejmě poslanci ANO a komunistů. Okamurova SPD zase navrhuje hlasovat o vydání obou politiků v pátek.

Co bude s vládou dál
  • Kabinet musí podat demisi. Premiér Andrej Babiš již dříve ohlásil, že ji v případě, že nezíská důvěru, podá 17. ledna.
  • Prezident po přijetí demise vládu pověří, aby vykonávala své funkce až do jmenování nového kabinetu.
  • Prezident Miloš Zeman několikrát uvedl, že druhým pokusem o sestavení vlády opět pověří Andreje Babiše. Premiérem jej však znovu jmenuje, jen pokud mu oznámí, že má k dispozici alespoň 101 poslaneckých hlasů.
  • Předpokládá se, že by vláda v demisi měla činit jen nezbytné kroky. Podle dřívějšího vyjádření Ústavního soudu se dosud však nevytvořily žádné ústavní zvyklosti, podle kterých by bylo jasné, co vládě bez důvěry už nepřísluší. Ústavní soud naznačil, že by se taková vláda měla zdržet aktů, které by nesly zásadní a nevratné důsledky.

Babiše a Faltýnka policie obvinila už před volbami pro podezření z dotačního podvodu. Babiše podezírá i z poškození finančních zájmů Evropské unie.

Oba poslanci tvrdí, že se žádného trestného činu nedopustili, a říkají, že jde o politickou kauzu.

Některé kluby požadovaly, aby sněmovna rozhodla o policejní žádosti ještě před pokračováním jednání o vyslovení důvěry Babišově menšinové jednobarevné vládě. Tento návrh však neprošel.

Výbor regionální rady Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy v úterý neschválil vynětí Farmy Čapí hnízdo z evropského financování. Orgán, v němž má většinu středočeská opozice za TOP 09, STAN a ODS, tak nevyhověl doporučení ministerstva financí i Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Podle opozice by se v opačném případě kauza přenesla na národní úroveň a mohla by být zametena pod koberec.

Členové výboru za ANO s tím nesouhlasili, podle nich mělo jít o technické uzavření programu.

"Když vyjmeme projekt, tak se z evropské části této dotace stane dotace národní. Chápu, že EU i OLAF nám doporučují vyjmout projekt, protože shledaly zásadní pochybení a nechtěly s tím mít nic společného," uvedl člen výboru Jan Jakob (TOP 09). Poukázal na to, že pro EU by to byla uzavřená záležitost a věc by se řešila na národní úrovni. "Vzhledem ke složení vlády bez důvěry mám obavu, že by to bylo zameteno pod koberec," dodal. Obává se však, že Čapí hnízdo nakonec vyřadí z evropského financování ministerstvo financí, což učinit může.

Česká televize následně uvedla, že podle ministerstva financí je vyjmutí Čapího hnízda z evropského financování nejlepší řešení.

ŽIVĚ: Získá Babišova vládu důvěru? Budou Babiš s Faltýnkem vydání policejnímu stíhání?

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
06:30
Začíná on-line reportáž k jednání o důvěře vládě Andreje Babiše. Ještě předtím ale budou poslanci mluvit o vydání premiéra k trestnímu stíhání

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu. Po celý den budeme sledovat dění kolem jednání sněmovny o důvěře vládě Andreje Babiše. Schůze poslanců má začít podle plánu ve 14:00 hodin. Už ráno se však schází mandátový a imunitní výbor, který má doporučit, jestli premiéra vydat k trestnímu stíhání v kauze dotací na projekt Farma Čapí hnízdo. Sám Babiš na 7:30, ještě před jednáním výboru, naplánoval tiskovou konferenci, kterou vám nabídneme živě.

06:35
Středeční jednání o důvěře vládě přerušila schůze mandátového a imunitního výboru

Debatu o důvěře vládě sněmovna ve středu překvapivě přerušila v souvislosti s nečekaným svoláním mandátového a imunitního výboru. Ten se zabývá vydáním premiéra Babiše a místopředsedy hnutí ANO Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Výbor se sešel z iniciativy členů SPD a ANO, kteří prosadili, aby byl na další zasedání pozván bývalý detektiv Jiří Komárek.

Kabinet přišel minulý týden podpořit prezident Miloš Zeman. Ani jeho přímluva nezměnila nic na tom, že s výjimkou poslanců ANO žádná ze sněmovních stran pro důvěru hlasovat nebude. Důvodem bylo podle zástupců nevládních stran především to, že se Babiš ani nepokusil získat jejich podporu a že programové prohlášení jeho kabinetu je nevěrohodné.

jarvis_5a567666498ec2110469a4d7.jpeg

06:40
Pět koalic, které Babišovi poradil Zeman

Předseda kabinetu Andrej Babiš má zatím svůj menšinový kabinet, ale potřebuje, aby mu sněmovna vyslovila důvěru. Vyjma jeho poslanců mu žádná strana podporu neslíbila. Miloš Zeman naznačil pět možných koalic, které by vládě ANO zaručily podporu. Jaké má Babiš možnosti?

06:45
Exdetektiv Komárek před mandátovým výborem vypovídat nesmí. Ministr Metnar odmítl žádost o zbavení mlčenlivosti

Bývalý detektiv Jiří Komárek, kvůli jehož pozvání na jednání mandátového a imunitního výboru bylo minulou středu přerušeno jednání sněmovny, nakonec před poslanci vypovídat nesmí. Ministr vnitra Lubomír Metnar ho totiž odmítl zbavit mlčenlivosti. Jako důvod ministerstvo uvedlo zajištění objektivity vedených trestních řízení a zachování nestrannosti ministra vnitra. Ministr prý nechce hrát roli jazýčku na vahách v kauze, o níž nemá dostatek informací. Žádost členů imunitního výboru o zbavení mlčenlivosti navíc Metnar považuje za nekonkrétní.

07:19
Odložit Babišovo stíhání? Nechápu, že to může být vážně řečeno na veřejnosti, říká pirát Michálek

Politici mají mít stejný proces jako občané, nemají mít privilegia, tvrdí místopředseda pirátů Jakub Michálek. Jednání mandátového a imunitního výboru o žádosti týkající se vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka ke stíhání se podle něj dál a dál prodlužuje. Kolem zprávy OLAF o kauze Čapí hnízdo vede ministerstvo financí ostudnou dezinformační kampaň. Ministerstvo zveřejnilo o závěrech zprávy zavádějící informace a Babišova média manipulovala veřejnost, dodává.

 

07:25
Babiš se ještě před jednáním mandátového a imunitního výboru vyjádří ke kauze Čapí hnízdo

Premiér Andrej Babiš by se na tiskové konferenci měl vyjádřit ke zprávě OLAF v kauze Čapí hnízdo. Přímý přenos můžete sledovat zde. 

 

07:33
Babiš: Tenhle komplot zorganizovala mafie

"Celkově bych se vyjádřil ke kauze, která je v mediálním prostoru od roku 2016. Je to politická kauza, která mě má poškodit a která měla zabránit v našem vítězství ve volbách a která má zabránit, abych byl předsedou vlády," řekl Babiš. "Tenhle komplot zorganizovala mafie, která tady funguje už dlouho."

07:37
Kdybych nebyl v politice, nikdy byste o Čapím hnízdě neslyšeli, řekl Babiš

"Nemá to nic společného s jednáním o důvěře vládě. Kdybych nebyl v politice, nikdy byste o Čapím hnízdě neslyšeli," uvedl Babiš na tiskové konferenci. 

"Firma odvedla do veřejných rozpočtů 72 milionů korun," říká o Čapím hnízdě.

V Evropě jsou podle něj tisíce takových Čapích hnízd. Na ty by se měl OLAF podle Babiše také podívat.

07:40
Babiš: Samozřejmě že se necháme vydat

"Žádný důkaz o podvodu neexistuje," tvrdí premiér.

"Politici a novináři ze mě dělají nějakou zrůdu. To je sprostota těch lidí, kteří si berou moji rodinu a děti do huby."

"Samozřejmě že se necháme vydat," řekl Babiš.

07:42
Nejsme dotčené osoby, říká Babiš

"Bakalova média udělala atmosféru, že zpráva OLAF je důkazem podvodu," řekl. To žádný důkaz podle Babiše není. "My nejsme dotčené osoby, nás se ta zpráva vůbec netýká," dodal. 

"Ve zprávě nejsme podezřelí ani vinní. OLAF kritizuje někdejší právní uskupení ve státě," říká Babiš.

07:45
Premiér chce, aby mu výbor ukázal důkaz

"Je otázka, proč OLAF kritizuje majitele, když to bylo legální," ptá se Babiš.

"Jdeme na výbor, abychom se zeptali, kde je ten důkaz," osvětluje. "Žádný důkaz není," zopakoval.

S hlasováním o důvěře vládě to podle něj nemá žádnou souvislost.

07:47
Faltýnek: Jdeme aktivně požádat o naše vydání

Faltýnek zopakoval slova Babiše o tom, že není žádný důkaz o podvodu.

"Zajímá nás, proč policie zatajuje důkazy a na jednání výboru neříká pravdu," říká také Faltýnek. "S předsedou tam jdeme aktivně požádat o naše vydání," uvedl.

07:49
Zeptejte se ROPu, proč to schválil, vyzývá Babiš

"Musíte se zeptat ROPu, ten to kontroloval devětkrát, jsem přesvědčen, že žádost byla v pořádku, je otázka na ROP, proč to schválil," říká Babiš o podezření z dotačního podvodu.

07:55
Babiš také řekl, že OLAF nevyšetřoval podezření, které měla Dernerová
07:58
Babiše mrzí, že Komárek nebyl zbaven mlčenlivosti

Babiš také řekl, že lituje, že ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) nezbavil mlčenlivosti bývalého detektiva Jiřího Komárka, kterého výbor pozval na jednání.

Psali jsme zde.

08:05
Redaktor Jindřich Šídlo se brání Babišovu výroku o tom, proč opustil Economii

Andrej Babiš na tiskové konferenci několikrát obvinil média. Na dotaz redaktora z Hospodářských novin řekl, že informování o zprávě OLAF je politické zadání.

"To si pamatujeme, na rozhovor s panem Jančurou, jak jste museli opravovat, a proto Šídlo musel odejít tam, kam šel," řekl také Babiš.

08:11
Jednání začalo
08:13
Němcová se vyjádřila k tomu, že se Babiš nechá vydat

"Pozdě, ale přece," zareagovala Miroslava Němcová (ODS) na slova Babiše o vydání, když šla na jednání výboru.

08:21
Premiér zatím čeká
08:25
Lidovec Výborný předpokládá, že výbor doporučí vydání

"Předpokládám, že výbor dnes doporučí, aby oba poslanci byli vydáni k trestnímu stíhání," řekl poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL). Zároveň předpokládá, že rozhodnuto bude do 13:59. Ve 14:00 začne schůze sněmovny.

"Když jsem sledoval ranní vyjádření premiéra, působil zjevně nervózně," komentoval Babišovo dnešní vystoupení lidovec Marek Výborný.

08:29
Podle Michálka měli poslanci o vydání požádat dřív

"Myslím, že to je správný postup ve špatný čas. Žádost přišla v listopadu, tak nevím, proč jsme museli čekat dva měsíce," řekl novinářům člen výboru a místopředseda pirátů Jakub Michálek. Myslí si, že pokud sněmovna dnes o vydání politiků ANO rozhodne, může přistoupit k hlasování o důvěře v Babišův menšinový kabinet.

Rozhodnutí Babiše kvitovali i poslanec ODS Marek Benda, lidovec Marek Výborný a předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

08:31
Gazdík ocenil Babišovo rozhodnutí

"Oceňuji, že se pan Babiš chce nechat vydat. Doufám jenom pevně, že to není předem domluveno s poslanci SPD, že je zase nevydají oni, to by byla šaškárna na občany," uvedl předseda hnutí STAN Gazdík při příchodu na výbor. Zopakoval, že kauza je podivná a všichni by měli mít právo se obhájit před nezávislým soudem.

Na rozdíl od Babiše rozumí tomu, že ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) odmítl před jednáním zbavit mlčenlivosti bývalého detektiva Jiřího Komárka. Zvát k výslechu člověka, který podle soudu porušil svoje povinnosti, když obvinil policejního prezidenta z úniku informací, by podle něj bylo bláznovství.

"Jsem rád, že náš ministr vnitra není blázen," uvedl.

08:38
Podle Výborného Babiš napadl nezávislost soudů

"Na vyjádření premiéra mě šokovalo, že napadl nezávislost soudů, to je velmi nebezpečné pro Českou republiku a politickou kulturu," řekl Marek Výborný (KDU-ČSL) k dnešnímu vystoupení Andreje Babiše.

08:39
Zřejmě si to spočítali, řekl Kalousek

"Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek si pravděpodobně spočítali, že je víc poslanců pro jejich vydání než nevydání, dělají z nouze ctnost," reagoval Miroslav Kalousek (TOP 09) na to, že oba poslanci dnes ráno oznámili, že se nechají vydat k trestnímu stíhání.

08:43
Grospič: Babišův krok odpovídá tomu, jak se zachoval v září

Předseda mandátového a imunitního výboru, který Babiše vyslýchá od 8:15 a Faltýnka pozval na 8:40, Stanislav Grospič (KSČM) novinářům řekl, že Babišův krok odpovídá tomu, jak se zachoval při hlasování o vydání ke stíhání v září, kdy rozhodovala předchozí sněmovna.

08:50
Výbor Komárka nevyslechne

Výbor se rozhodl, že nevyslechne exdetektiva Jiřího Komárka. Výbor se tak podle Miroslava Kalouska (TOP 09) rozhodl proto, že ministr vnitra Komárka nezbavil mlčenlivosti. "Když nebyl zbaven mlčenlivosti, tak by nám nemohl nic říct," vysvětlil.

08:55
Čekající Andrej Babiš

Mandátový a imunitní výbor, Andrej babiš

09:06
Babiš opustil jednání

Premiér odešel z jednání mandátového a imunitního výboru, platí, že se nechá vydat.

09:08
Premiér po jednání zopakoval, že k žádnému podvodu nedošlo

"Jednání proběhlo normálně, bylo několik dotazů, žádný důkaz neexistuje, žádný podvod nebyl," řekl Babiš po jednání mandátového a imunitního výboru a dodal: "Já jsem se neptal poslanců na nic, nebyl jsem tam od toho, oni se ptali."

09:14
Zvažuje Babiš, že by nebyl premiérem?
09:22
Sněmovní mandátový a imunitní výbor

Sněmovní mandátový a imunitní výbor

09:32
Babiš čekal na advokáty

Babiš byl rozhodnutý, že požádá mandátový a imunitní výbor o vydání k trestnímu stíhání, již dříve. Čekal na to, až se advokáti budou moct seznámit s vyšetřovací zprávou OLAF k Čapímu hnízdu. Babiš to řekl novinářům po výslechu před mandátovým a imunitním výborem, který zabral zhruba půl hodiny.

Babiš řekl, že proti loňskému jednání výboru byl rozdíl v tom, že jeho advokáti zvládli prostudovat spis.

Zopakoval, že pro jeho obvinění nejsou žádné důkazy. Dodal, že se ho poslanci ptali na argumenty, které uvedl ve stížnosti proti zahájení trestního stíhání. "Nebylo tam nic zásadního," shrnul jednání Babiš.

09:32
Novináři podle Babiše vytvářejí nesmyslnou atmosféru

Novinářům řekl, že vytvářejí nesmyslnou atmosféru, že Babiš nechce být vydán ke stíhání. "My chceme poukázat jenom na to, že celá kauza je vymyšlená," uvedl Babiš.

Stejně jako na ranní tiskové konferenci řekl, že OLAF nezmiňuje, že by spáchal podvod. "Znovu opakuji, že nejsem dotčená osoba, mě se ta zpráva netýká," řekl Babiš.

10:02
Faltýnek: Moje stíhání je nesmysl

Faltýnek označil svoje stíhání v kauze Čapí hnízdo za nesmysl. Řekl to po svém dnešním výslechu před mandátovým a imunitním výborem. Poslanci si potom vzali přestávku, po které by měli začít rozpravu, zda doporučí Babišovo a Faltýnkovo vydání. 

10:04
Za hodinu by mohlo být rozhodnuto

Zpravodajka výboru Kateřina Valachová řekla, že by se mohli poslanci o vydání obou politiků k trestnímu stíhání bavit zhruba hodinu. Marek Benda (ODS) mínil, že by do hodiny mohlo být rozhodnuto i o doporučení výboru, zda Babiše s Faltýnkem stíhat či nestíhat.

10:44
Výbor ROP jedná o vyjmutí Čapího hnízda z financování EU

Výbor regionální rady Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy začal dnes dopoledne za přítomnosti novinářů jednat o vynětí Farmy Čapí hnízdo z evropského financování. Opozice, která má ve výboru většinu, chce, aby projekt zůstal v programu a vyřazen nebyl. Podle ní by jinak peníze zaplatili lidé z daní. Člen výboru Jan Jakob (TOP 09) před jednáním řekl, že výbor podle něj Čapí hnízdo z financování EU nevyjme. 

10:50
Živě: Rozhodnutí výboru o žádosti o vydání Babiše
10:58
Živě: Podpoří některá ze stran Babišovu vládu?

 

10:59
Farský: Pakt Babiše se Zemanem blokuje vznik demokratické vlády

Na úvod brífinku STAN promluvil místopředseda hnutí Vít Rakušan o prezidentských volbách. Doufá, že v druhém kole Miloš Zeman nezvítězí.

"Babiš má problém i v Evropské unii, přijíždí na jednání evropských orgánů jako někdo, koho OLAF označil za podezřelého z toho, že obral unii o 50 milionů, není důvěryhodný ani na vnitrostátní, ani na evropské úrovni," řekl Farský na tiskové konferenci. Proto nemůže podle Farského jeho vláda dostat důvěru.

"Takový člověk, který má za sebou takové kauzy, je vydíratelný. Jen svobodný člověk může vést svobodný národ," uvedl Jan Farský.

Pakt Babiše se Zemanem podle něj blokuje vznik demokratické vlády.

11:08
Budeme se snažit, aby se nejprve jednalo o vydání, řekl Farský

Farský řekl, že dnes by měla začít pátá schůze o důvěře vládě. "Budeme se s ostatními kluby snažit, aby se nejdříve jednalo o vydání Babiše a Faltýnka. Zítra by měla proběhnout šestá schůze," prozradil Farský.

"Hodně se toho mění i v posledních dnech. Po situaci, kdy do mandátového a imunitního výboru nepřišel Komárek, který nebyl zbaven mlčenlivosti, najednou Babiš s Faltýnkem přistoupili na to, že mají být vydáni," řekl. To podle něj mění situaci.

S respektem k vítězi voleb Farský doufá, že prezident vybere někoho jiného, aby sestavil vládu.

11:12
STAN nezměnil svůj postoj k Ondráčkovi

"Stanovisko k vedoucímu komise pro kontrolu GIBS neměníme."

"Je potřeba hledat příčinu a příčina je v tom, že KSČM stále jmenuje stejnou osobu, jakou je Zdeněk Ondráček," řekl Vít Rakušan k tomu, proč ještě nebyl zvolen nikdo do čela komise pro kontrolu GIBS. Ondráček je podle hnutí nepřijatelný.

11:18
STAN: Babiš by neměl být premiérem
11:19
TOP 09: Důvěra je od slova věřit a my nevěříme Babišovi

"Mnoho nového neočekáváme," řekla na úvod Markéta Pekarová Adamová. "TOP 09 jasně vyjádřila svá stanoviska. Nemůžeme vyjádřit podporu Babišově vládě," řekla. 

"Babiš by mohl poškodit pověst Česka v zahraničí."

"Důvěra je od slova věřit a my nevěříme Babišovi," uvedla také Adamová.

11:22
Mandátový a imunitní výbor doporučil vydat Babiše a Faltýnka

Mandátový a imunitní výbor doporučil vydat Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání.

11:25
TOP 09 bude hlasovat pro vydání

"Nemůžeme hlasovat pro důvěru menšinové vládě Andreje Babiše," zopakovala stanovisko TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Markéta Pekarová Adamová také zopakovala, že poslanci TOP 09 budou hlasovat pro vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

11:26
Kalousek: Jsme ochotni jednat s vládou, když bude mít důvěru

"Jsme ochotni jednat s vládou, jsme připraveni ji podpořit, pokud nebude v rozporu s naším programem. Může počítat s naší podporou, když bude plnit své závazky v Evropské unii. Ale také jsem zdůraznil, že s podporou může počítat jen vláda s důvěrou," řekl Kalousek.

11:28
Kalouskův komentář k Babišově výroku

"V roce 2012 nikdo netušil, komu Farma Čapí hnízdo patří," komentoval Miroslav Kalousek Babišovo prohlášení. Ten řekl, že už v roce 2012 ho chtěl Kalousek usvědčit z podvodu v kauze Čapí hnízdo a něco na něj "najít". Svým prohlášením se tak Babiš podle Kalouska sám usvědčil.

11:29
Budu hlasovat pro vydání, řekl Kalousek

"Respektuju právo každého obviněného, aby lhal. Do jaké míry je to vhodné pro předsedu vlády, je už na vkusu každého," řekl Kalousek. "Samozřejmě budu hlasovat pro vydání."

11:31
Kdy se bude sněmovna zabývat vydáním, není jasné

Kdy se bude policejní žádostí o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka zabývat dolní komora jako celek, zatím není jasné.

11:36
Předseda TOP 09 o Babišovi a Faltýnkovi
11:39
ROP Střední Čechy neschválil vynětí Čapího hnízda z financovaní EU
11:40
Lidovci vládě důvěru nedají, budou hlasovat pro vydání obou poslanců

Na začátku tiskové konference KDU-ČSL Pavel Bělobrádek promluvil k prezidentským volbám s tím, že strana podporuje Drahoše. Vyzval také voliče, aby přišli k druhému kolu voleb. "Stanovisko naší strany zůstává stejné," řekl.

Místopředseda lidovců Jan Bartošek řekl, že na dnešním jednání navrhnou, aby se nejdříve hlasovalo o vydání Babiše a Faltýnka Poslaneckou sněmovnou. "Myslím, že je to fér, je důležité vědět, zda budoucí premiér této země bude vydán k trestnímu stíhání," řekl.

Lidovci budou hlasovat pro vydání obou poslanců, co se týče vlády, nedají menšinové vládě důvěru. "Nebudeme podporovat vládu, kde je člověk, který má oplétačky s policií," dodal Bělobrádek.

11:47
Bělobrádek: Manažerské selhání prezidenta

Hnutí ANO podle Bělobrádka o koalici nejednalo. "Domníváme se, že jde o manažerské selhání prezidenta republiky, že jmenoval člověka, který nechce žádnou koaliční vládu," řekl Bělobrádek.

"Je tady ustanovená menšinová vláda, která nemá šanci získat důvěru," uvedl. Podle něj se hnutí ANO o koalice nikdy nesnažilo a od začátku chtělo menšinovou vládu.

11:49
Když vyjmeme projekt, tak se z evropské části této dotace stane dotace národní, uvedl člen výboru ROP

Výbor regionální rady ROP Střední Čechy neschválil vynětí Farmy Čapí hnízdo z evropského financování. Orgán, v němž má většinu středočeská opozice za TOP 09, STAN a ODS, tak nevyhověl doporučení ministerstva financí a OLAF.

Podle opozice by se v opačném případě kauza přenesla na národní úroveň a mohla být zametena pod koberec. Členové výboru za ANO s tím nesouhlasili, podle nich mělo jít o technické uzavření programu.

"Když vyjmeme projekt, tak se z evropské části této dotace stane dotace národní. Chápu, že EU i OLAF nám doporučují vyjmout projekt, protože shledaly zásadní pochybení a nechtěly s tím mít nic společného," uvedl člen výboru Jan Jakob (TOP 09). Poukázal na to, že pro EU by to byla uzavřená záležitost a věc by se řešila na národní úrovni. "Vzhledem ke složení vlády bez důvěry mám obavu, že by to bylo zameteno pod koberec," dodal. Obává se však, že Čapí hnízdo nakonec vyřadí z evropského financování ministerstvo financí, což učinit může.

11:51
Bartošek: Stále funguje hlasovací mašina hnutí ANO, KSČM a SPD

Hnutí ANO chce hlasování o vydání poslanců posunout až na příští týden. Lidovci žádají, aby se nejprve hlasovalo o vydání poslanců Babiše a Faltýnka.

"Stále funguje hlasovací mašina hnutí ANO, KSČM a SPD," řekl Bartošek s tím, že se obává, že se tento bod nepodaří prosadit.

11:54
KDU-ČSL má podmínku: Ve vládě nebude člověk, kterému hrozí kriminál

"Nevyloučili jsme koalici s ANO, za což jsme byli politicky potrestáni, ale stále to trvá. Hnutí ANO s námi však o ničem nejednalo," uvedl Bělobrádek.

"Ať neříkají lež, že s nimi všichni odmítli jednat o koalici. My jsme ale jasně deklarovali podmínky," dodal s tím, že problémem není konkrétně Babiš, problémem by pro stranu byl kdokoliv, komu by hrozilo trestní stíhání.

"Je to principiální věc, nikdy bychom nejmenovali člověka, který má oplétačky s policií," řekl. "Pokud ANO chce vyjednávat, tak jsem ochoten jednat," dodal. Navrhl prý také, že by v této vladě nemuseli být žádní předsedové stran. "Přestože nemám oplétačky s policií, ale udělal bych to, aby to nebylo panu předsedovi Babišovi líto."

"KDU-ČSL má jednu z podmínek: ve vládě nebude člověk, kterému hrozí kriminál," uzavřel proslov o vládě Pavel Bělobrádek.

12:01
ČSSD chce první řešit důvěru, až potom vydání

Vláda Andreje Babiše podle Milana Chovance nedostane důvěru. "Tato vláda má být v demisi, v co nejbližším možném termínu," řekl Chovanec.

ČSSD chce proto nejprve řešit hlasování o důvěře a až poté vydání poslanců k trestnímu stíhání. 

"Nikdo s námi debatu o sestavení vlády nevedl," uvedl  také Chovanec. 

"Vláda se musí dozvědět dnes, že žádnou důvěru nemá," dodal poslanec Chvojka na tiskovém brífinku ČSSD.

12:08
Oznámení výboru

Pro vydání Babiše a Faltýnka hlasovalo v mandátovém a imunitním výboru 11 poslanců, osm se hlasování zdrželo. 

12:12
Poslanci se neshodnou na tom, kdy hlasovat o vydání a kdy o důvěře
12:13
Grospič: Musí rozhodnout orgány činné v trestním řízení

Předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič (KSČM): "Výbor zvažoval všechny okolnosti. Jsme si vědomi toho, že to bylo jednání poměrně složité a náročné. Jsme si vědomi toho, že v trestním spisu i ve výpovědích, které jsme měli možnost slyšet, jsou věci, které možná navozují řadu otázek. Ale zároveň jsme si vědomi toho, že mandátový a imunitní výbor nerozhoduje o vině a trestu."

"Projednávání mne přesvědčuje o tom, že kauza má významný politický rozměr, ale v situaci, v jaké se nachází, není v možnostech výboru ani sněmovny ji rozhodnout a je třeba, aby ji rozhodly orgány činné v trestním řízení a nezávislý soud," dodal Grospič.

12:18
Záznam tiskových konferencí TOP 09 a KDU-ČSL

 

12:19
Zástupci ANO se při hlasování výboru zdrželi

Poslankyně ANO Taťána Malá uvedla, že se všichni zástupci hnutí při hlasování na výboru zdrželi. "Kvůli okolnostem, které se kolem kauzy dějí, a informacím, které jsme měli možnost načerpat ze spisu a z výpovědí účastníků řízení, z výpovědi vyšetřovatele a státního zástupce, jsme nemohli hlasovat pro vydání, protože opravdu nebylo vyloučeno podezření, že by se mohlo jednat o politicky motivovanou kauzu," dodala Malá.

12:22
Komunisté chtějí nejdříve hlasovat o důvěře

Klub KSČM chce, aby se nejprve hlasovalo o důvěře. "Předpoklad je, že důvěra vyslovena nebude," řekl předseda komunistů Filip. Nejprve má podle něj být ukončena pátá schůze. "Nechceme, aby byla přerušována jinými body."

Jestliže nebude vyslovena důvěra vládě, je podle Filipa důležité vyřešit, s jakým mandátem pojede předseda vlády na jednání o Dublinu 0.4 a o uprchlických kvótách.

12:31
KSČM bude hlasovat pro vydání poslanců k trestnímu stíhání

"Budeme následovat doporučení mandátového a imunitního výboru, který doporučil vydání Jaroslava Faltýnka a Andreje Babiše k trestnímu stíhání," řekl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kovačík s tím, že většina stran bude hlasovat pro vydání, a tak není pochyb o tom, že by poslanci nebyli vydáni.

12:34
Novináři ve sněmovně
12:37
Devět "nepřesností" Andreje Babiše

V úterním emotivním projevu se premiér Andrej Babiš opět ohradil proti podezření z dotačního podvodu. Mimo jiné kritizoval zpravodajství médií o zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Jeho projev obsahoval vícero nepřesných, nebo dokonce nepravdivých informací.

Přinášíme vám jejich výčet.

12:40
Podle SPD je škoda, že Komárek nebyl zbaven mlčenlivosti

Předseda hnutí SPD Radim Fiala se nejprve vyjádřil k tomu, že bývalý detektiv Komárek před mandátovým a imunitním výborem nebude vypovídat. "SPD od začátku vidí nesrovnalosti v kauze Čapí hnízdo, měli by být vydáni k trestnímu stíhání, aby to bylo prošetřeno," řekl. "Chtěli jsme ale znát i druhou stranu mince, jestli nebyla kauza politicky motivovaná," dodal s tím, že ho mrzí, že Komárek nebyl zbaven mlčenlivosti.

12:44
SPD důvěru vládě nedá

Nejprve má podle předsedy poslaneckého klubu SPD být ukončeno jednání o důvěře vládě. "Hnutí SPD nedá vládě důvěru," řekl Fiala.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura oznámil, že se mu podařilo sehnat podpisy k tomu, aby byla mimořádná schůze k návrhu Evropské unie o změnách azylové politiky.

12:50
Ministerstvo zřejmě vyjme Čapí hnízdo z financování EU

Ministerstvo financí zřejmě rozhodne i přes nesouhlas ROP Střední Čechy o vyjmutí Čapího hnízda z financování Evropské unie. Podle ministerstva je to nejlepší řešení, uvedla Česká televize.

12:53
Záznam z brífinku KSČM

 

12:54
MF považuje vyřazení Čapího hnízda z financování EU za nejlepší řešení

Podle Ministerstva financí je vyřazení Čapího hnízda z financování EU z hlediska rozpočtu nejlepší řešení.

Ministerstvo zároveň dodalo, že obdobně bude postupovat i v dalších operačních programech. Zároveň úřad odmítl kritiku, že se kauzu snaží "zamést pod koberec". "Proces případného vymáhání poskytnuté dotace od příjemce probíhá na národní úrovni bez ohledu na potenciální vyjmutí nebo nevyjmutí z evropského financování," uvedl úřad.

12:57
Záznam tiskové konference ČSSD

 

13:01
Brífink SPD

 

13:04
Vyjádření ministerstva financí k vyjmutí Čapího hnízda z financování EU i přes nesouhlas výboru ROP

"MF bere rozhodnutí výboru regionální rady na vědomí a připomíná, že má jako platební a certifikační orgán při vyjmutí nebo nevyjmutí poslední slovo. S ohledem na přezávazkování ROP Střední Čechy a hrozící důsledky vyplývající z nevyjmutí projektů, které by Evropská komise vůči ČR uplatnila, se velmi pravděpodobně platební a certifikační orgán rozhodne pro vynětí. Zatím však oficiální odpověď ze strany řídicího orgánu nepřišla, a není tedy namístě definitivně potvrzovat další postup," uvedlo MF.

13:05
Piráti chtějí dnes hlasovat o vydání poslanců

Michálek z Pirátské strany, který se zúčastnil mandátového a imunitního výboru, řekl, že zástupci pirátů hlasovali pro vydání. Piráti chtějí, aby na dnešní schůzi sněmovny byl zařazen bod o vydání poslanců k trestnímu stíhání.

"Pokud to neprojde dneska, chceme, aby to bylo na programu zítra na začátku schůze," řekl Michálek.

"Nesouhlasíme s postojem ANO, že se to má protahovat," řekl Michálek. "Probíhá natahování s různými záminkami, teď jsme slyšeli, že se premiér chystá na cestu do zahraničí," dodal.

13:09
Důvěru vládě ANO piráti nedají

Piráti nepodpoří menšinovou vládu ANO. 

Co se týká druhého pokusu sestavování vlády, předseda pirátů Ivan Bartoš doufá, že slib prezidenta Zemana, že ANO má mít podporu alespoň 101 poslanců, potrvá déle než jeho slib neúčastnit se předvolebních debat.

Komunistu Ondráčka v čele komise pro kontrolu GIBS práti odmítají.

13:24
O důvěře i vydání se musí rozhodnout co nejdříve, myslí si zástupci ODS

Podle ODS je zbytečné, aby se jednání o vydání poslanců Babiše a Faltýnka odkládalo. "Je nepřípustné, aby se poslanec skrýval za imunitu před trestním stíháním," řekl předseda ODS Petr Fiala.

Jednobarevnou Babišovu vládu ODS nepodpoří. "Promarnily se tu skoro tři měsíce, ANO jednání manažersky nezvládlo," dodal Fiala k vyjednáváním o vládě.

Strana doufá, že se prezident zdrží rozhodování v dalších jednáních o vládě, dokud nebude jasné, jakým mandátem bude v následujících týdnech disponovat.

Jako "mediální mlhu a mediální fikci" označil poslanec za ODS Zbyněk Stanjura podobnost programů strany ODS a hnutí ANO.

V obou věcech - v otázce důvěře vládě i v hlasování o vydání poslanců k trestnímu stíhání - musí podle ODS dojít k závěrům co nejdříve.

13:33
Podívejte se na záznam brífinku ODS

 

13:34
Tisková konference pirátů

 

13:49
Poslanci ANO budou hlasovat proti vydání Babiše a Faltýnka

Poslanci ANO se zdrželi při jednání mandátového a imuntitního výboru. "Chtěli jsme respektovat rozhodnutí Babiše a Faltýnka, že chtějí být vydáni, nikdo z nás ale nebyl schopen zvednout ruku pro toto vydání," řekla poslankyně ANO Taťána Malá. 

"Klub se drtivou většinou rozhodl, že na plénu bude hlasovat proti vydání poslanců Babiše a Faltýnka," dodala. "Stojím si za tím, že nevydáme Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání."

13:58
Vyjádření Petra Fialy (ODS) o důvěře vládě
14:00
Nejprve se má podle ANO mluvit o důvěře vládě

Poslanci hnutí ANO chtějí, aby se o důvěře vládě hlasovalo ještě před hlasováním o vydání poslanců Babiše a Faltýnka.

14:01
ODS tweetuje
14:03
Jednání sněmovny začíná

Poslanci zahájili jednání sněmovny, kde se má rozhodnout o důvěře nové vládě a také o případném vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

14:23
Nejprve se jedná o důvěře vládě

Poslanci zamítli, že by se přednostně jednalo o vydání poslanců Babiše a Faltýnka. Sněmovna bude dnes hlasovat o důvěře menšinové vládě, tak jak bylo naplánováno.

14:54
Babiš: Pravomoci NKÚ rozšíříme.

Vláda a hnutí ANO podle premiéra a šéfa hnutí Andreje Babiše podpoří rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ministerský předseda to dnes ve sněmovně slíbil pirátům v rámci pokračující schůze k vyjádření důvěry vládě. Přislíbil také úpravy registru smluv. Nevysvětlil ale, proč se z finální verze vládního programu ztratily závazky týkající se zveřejňování smluv Českou poštou a společností ČEZ.

15:05
Poslanci se střídají s faktickými poznámkami

Zabíhají i k jiným tématům. Jan Čižínský z KDU-ČSL se ptal na možnost připojení k varšavské žalobě na přísné limity znečišťování ovzduší. Andrej Babiš (ANO) opětovně kritizoval církevní restituce. Zbyněk Stanjura z ODS upozornil, že dnes nemají poslanci jednat o služebním zákoně a vyzval poslance k hlasování o důvěře vládě. "Andrej Babiš si přišel pro debakl, tak pojďme k tomu debaklu a nedebatujme o služebním zákoně".

15:17
Kováčik vyzval poslance k hlasování o důvěře

Michálek (piráti) požaduje po Babišovi odpověď na otázku, jakým způsobem získal firmu Agrofert. Podle Michálka Babiš převzal státní firmu z role státního úředníka za podezřelých okolností. Kováčik (KCŠM) označil Michálkovu otázku za divadlo pro občany a vyzval k hlasování o důvěře. Podle Babiše je Michálkova otázka nesmyslná a poradil mu, aby mlčel a nevěřil pomluvám. Firmu Babiš dle svých slov sám založil.

15:24
Stropnický se ohradil proti nařčení ze strany Černochové

Ministr zahraničních věcí Stropnický (ANO) se ohradil proti nařčení poslankyně Černochové (ODS), která ho označila za neschopného. Podle Černochové Stropnický za čtyři roky na ministerstvu obrany nic neudělal, a proto ho Babiš vystřídal Karlou Šlechotovu (ANO).

15:26
Rozprava skončila

Rozprava skončila, schyluje se k hlasování o důvěře vládě.

15:27
Hlasuje se po jménech

Hlasovat se bude jmenovitě podle abecedy. Jako první na základě losu bude hlasovat poslanec Roman Kubíček.

15:34
Pro důvěru jsou jen poslanci ANO

Zatím hlasují poslanci podle předpokladů. Důvěru vyjadřují jen zákonodárci ANO, ostatní jsou proti.

15:47
Rozhodnuto: Vláda důvěru nedostala

Menšinová vláda nedostala důvěru Poslanecké sněmovny, když získala jen hlasy zákonodárců z vládního hnutí. Zástupci všech ostatních parlamentních stran hlasovali proti.

15:58
Jednání přerušeno

Předseda sněmovny Vondráček (ANO) přerušil jednání do 16:10.

16:02
Stručný komentář Martina Fendrycha z Aktuálně.cz

 

16:03
Kabinet povládne v demisi

Vláda nyní bude muset podat demisi. Babišův tým ale bude vládnout dál do jmenování nového kabinetu. Prezident Miloš Zeman několikrát avizoval, že jeho sestavením pověří opět Babiše

16:06
Průběh hlasování glosuje poslanec TOP 09

 

16:09
Opoziční politici kritizují promarněný první pokus
16:17
Schůze byla ukončena

Po pauze byly oznámeny oficiální výsledky. Pro důvěru hlasovalo 78 poslanců, proti 117. Pro získání důvěry by ANO potřebovalo 98 hlasů. Další schůze začne zítra v devět hodin ráno.

17:12
Piráti chtějí zítra hlasovat o vydání Babiše

"Zítra má pokračovat jednání Poslanecké sněmovny a my se opět pokusíme předřadit bod, kdy by sněmovna měla rozhodnout o imunitě pana Babiše a Faltýnka," řekl předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

17:49
SPD chce počkat do pátku

"Jsme pro to, aby se o vydání hlasovalo v pátek," uvedl předseda SPD Tomio Okamura. 

"Proč to nemůže jít normálním způsobem? Jestli to bude ve středu, ve čtvrtek nebo v pátek není podstatné," říká  zase o možnost dřívějšího hlasování o vydání politiků šéf komunistů Vojtěch Filip.

17:52
On-line reportáž končí

Dnešní on-line reportáž ze sněmovny končí. Aktuální dění však budeme sledovat i nadále. Děkujeme za pozornost a přejeme hezký večer.

ŽIVĚ: Získá Babišova vládu důvěru? Budou Babiš s Faltýnkem vydání policejnímu stíhání?