Pivo podle unikátní technologie

Litovel, 18. 12. 2000
Unikátní technologie založené na systému Bio Control Systém (B.C.S.) využívá při vaření piva jako jediný na světě Pivovar Litovel. Takto vyrobené pivo nese název Pí-pivo. Vaří se z takzvané Pí-vody, která se svou čistotou blíží kvalitě vody při jejím vzniku. Podle ředitele litovelského pivovaru Miroslava Koutka vyvinuli technologii založenou na B.C.S. japonští a maďarští vědci. "Výsledné pivo je co do chuťových vlastností velmi jemné a plné a je nazýváno živým pivem," poznamenal.
Vývoj Pí-technologie pro pivovarnictví podle něj trval čtyři roky a její tvůrci se rozhodli poskytnout sublicence státům bývalého východního bloku, ve kterých má vaření piva dlouhou tradici. Dodal, že ne náhodou byla zvolena České republika a Pivovar Litovel, jako člen největší české soukromé pivovarnické skupiny. Koutek zatím odmítl zveřejnit částku, kterou litovelský pivovar do výroby Pí-piva investoval.
Ředitel zatím neuvedl, kolik Pí-piva pivovar vyrobí. "Vše bude záviset na poptávce. Probíhají i jednání se zahraničními partnery," dodal s tím, že Pí-pivo bude stáčeno do lahví a jeho cena bude ve srovnání s běžným průměrem vyšší.
(oba)