Svatomartinská husa by Unic

Gourmetguru se doslechl, že podzimní sváteční hody pojmou v restauraci hotelu Unic v pražské Soukenické ulici velkolepě. Šéfkuchař Petr Šmrha se inspiruje tradiční českou kuchyní Magdaleny Dobromily Rettigové a svatomartinskou husu rozloží do několikachodového menu. Uvede ho husí kaldoun a zeleninová sláma, druhým menším chodem bude terina z husích jater, rozinky a skořicová brioška. Hlavním jídlem nemůže být nic jiného než konfitované husí stehno, které šéfkuchař doplní bramborovými šiškami, červeným zelím, švestkami a žemlovými knedlíčky. Menu má celkově pět chodů a v Restauraci "home by Unic" ho budou podávat od 11. do 19. listopadu.

Černá a bílá v Bellevue

jarvis_59fb0e99498e34d82431a937.jpeg
Šéfkuchař Marek Šáda připravil celé menu, v jehož každém chodu hraje lanýž jinou roli.
Foto: Gourmetguru

Za úrodné naleziště černých a bílých lanýžů je považováno zejména italské Piemonte. Právě tam se v těchto dnech, na počátku lanýžové sezony, vydávají také zástupci restaurace Bellevue, aby do Prahy přivezli vybrané kousky. Šéfkuchař Marek Šáda připravil celé menu, v jehož každém chodu hraje tato luxusní delikatesa jinou roli. Gourmetgurua zaujal předkrm v podobě teriny z kachních jater, králíka s vlašskými ořechy a černými lanýži. Bílé lanýže pak září ve vrcholu menu, jímž je telecí svíčková, brzlík, topinambur a omáčka. Celkem šestichodové menu se bude podávat od 14. do 26. listopadu.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz. Gourmetguru na Twitteru @GourmetguruHN