Každý druhý Čech se vyhýbá polským potravinám. Výjimkou jsou občané z Moravskoslezského a Královéhradeckého kraje, kteří to k severním sousedům nemají daleko a s jejich potravinami mají největší zkušenost. A vůbec není špatná. Zjištění, že jeden ze dvou Čechů má předsudky vůči polskému jídlu, přinesl průzkum agentury GfK. Musel potěšit tuzemskou agrární a potravinářskou lobby, která proti levnější konkurenci dlouhá léta brojí. Pomáhá zveličovat různé nedostatky u zboží z Polska, odhalené státní veterinární a potravinářskou inspekcí.

Plody antikampaně, přiživované státem, se dostavují, i když o větší úrodě se rozhodně mluvit nedá. Příliv potravin z Polska je stále mohutný, vloni to ale bylo poprvé, co po dlouhodobém růstu mírně opadl. Rekordní byl rok 2015, kdy hodnota tohoto dovozu dosáhla 43,5 miliardy korun. O rok později se snížila o 1,2 miliardy. I letos je za první pololetí meziročně slabší − o necelé čtyři miliardy. Podle toho, jak špatnou pověst mají polské potraviny v Česku a co říkají průzkumy, by se zdálo, že propad bude dramatičtější. Nejvíc na tapetě jsou kuřata, těch se přitom dováží stále víc. Podle Českého statistického úřadu se k nám v roce 2004 dovezly necelé tři tisíce tun polského drůbežího masa, vloni to bylo už 75 tisíc tun.