Mrazíky a krupobití na jaře vážně poškodily francouzské vinice. Produkce vína kvůli tomu zřejmě klesne na rekordně nízkou úroveň, varuje tamní ministerstvo zemědělství. "Z 37,6 milionu hektolitrů bude letošní sklizeň o 17 procent nižší než loni," uvedlo ministerstvo.

Na jaře obletěly svět noční fotky z vinařských oblastí Francie. Vinaři zapalovali přímo u rév ohně, které je měly ochránit před mrazíky. Do Francie nejprve příliš brzo přišlo teplejší jarní počasí. Probouzející se révu pak na konci dubna zaskočily několik dnů trvající velmi nízké teploty pod bodem mrazu.

Škody se liší kraj od kraje. Nejhůře na tom budou vinařské regiony Bordeaux a Charente nebo také Alsasko na východě země. O něco lépe jsou na tom vinaři v Burgundsku nebo v Languedoku.

"Je ještě příliš brzy na to, abychom měli přesné odhady sklizně. Ale více než 50 procent vinic v Bordeaux postihly mrazy, v některých oblastech to zničilo 20 procent, jinde 90 až 100 procent úrody," uvedl pro francouzský tisk Christophe Chateau ze sdružení vinařů v
Bordeaux.

V květnu experti tohoto sdružení škody odhadli na jednu až dvě miliardy eur, tedy v přepočtu 26 až 52 miliard korun. "Jisté je, že celková sklizeň bude velmi slabá, vůbec nejhorší od roku 1991, kdy Bordeaux také silně postihly mrazy," dodal Chateau.

I ve špatných zprávách však lze nalézt špetku optimismu. Podle Chateaua byly naopak vinařům nakloněny měsíce květen a červen. "Bude sice velmi malá úroda, ale mohla by být i velmi kvalitní," upozornil. Podobně nyní hovoří i Philippe Faure-Brac, který v roce 1992 získal titul nejlepšího francouzského sommeliéra: "Hodně záleží také na tom, jaké bude počasí do sklizně. Zatím není tak špatné."

Některá vinařství si vždy ponechají část své produkce z předchozího roku, aby se tak případně "pojistila" proti špatnému počasí a neúrodě. Ne všichni vinaři ve Francii tak ale postupují.

Asi jen 25 procent z nich si platí pojištění proti mrazům. To bývá často velmi drahé. Pojistka navíc pokrývá pouze hodnotu "ztracených" hroznů, a nikoliv cenu vína, které by se z nich vyrobilo.

Vinaři ve Francii tak už druhý rok v řadě čelí těžkostem. V roce 2016 celková produkce kvůli špatnému počasí klesla o deset procent. Vůbec nejhůř na tom loni bylo šampaňské. Tehdy révu poškodily nejen mrazy, ale později i plísně.

Francie je druhým největším producentem vína na světě po Itálii. S ní se v posledních letech přetahuje o pozici světové jedničky. Trojkou v produkci vína bylo loni Španělsko, následované Spojenými státy, Austrálií a Chile.