Větší rodina si zvolila statek v malé jihočeské obci poblíž moravských hranic za místo své pravidelné rekreace. Hlavní chalupu nedlouho předtím zrekonstruoval původní majitel, ale i tak bylo jasné, že jsou v plánu další úpravy. Do užší vyzvané soutěže si majitelé vybrali několik architektů a z předložených prezentací si vybrali práci ateliéru A1Architects.

Jako chytrá horákyně

Stěžejním zásahem, který kompletně změnil atmosféru zdejšího prostorného dvora, se stala dostavba třetího objektu, příčně umístěného ke dvěma podélným. Tato současná architektura se sice vůči bíle omítaným stavením vymezuje barvou, materiály i provedením, přesto však s nimi dokáže koexistovat více než dobře. Výborně na ně navazuje svou úzkou a podlouhlou formou s jednoznačnou sedlovou střechou, ovšem hlavní devízou je tady lehkost a vzdušnost. V obou koncích novostavby jsou ve dvou patrech umístěny apartmány s hygienickým zázemím, které slouží hostům rodiny, ale za nejpodstatnější přínos považuji centrální otevřenou část jakési herny, obytného prostoru na čerstvém vzduchu.