Spojte dohromady ostravskou Stodolní, berlínský Kreuzberg a londýnské City. A jste v Karlíně. Pojďte se s námi projít po zdejších hospodách, bistrech a kavárnách.

Když jsme před dvěma lety psali pro předcházející vydání magazínu Karlín první díl gastronomického průvodce po této čtvrti, povzdechla si spolumajitelka bistra Proti Proudu, že jediné, co jí v okolí chybí, je dobrá zmrzlinárna. Nyní, v úvodu druhého dílu, který gastronomii v Karlíně věnujeme, prohlašujeme, že o "sladké studené" je i v této části Prahy postaráno. Víme to, protože jsme se párkrát přecpali mangovou zmrzlinou v Parloru. A tak to v Karlíně 

Čtyři ulice s náměstím jsou tak nabité jídlem a pitím, že se vyplatí sem zajet cíleně (pokud tady ještě nepracujete). Území vyhrazené Vltavou, Negrelliho viaduktem a Vítkovem má úžasnou atmosféru. To si dáte párkrát schůzku právě tady, pak sem vezmete své známé, pak zveřejníte fotky na Facebooku. Genius loci mizí, jakmile z této zóny vyjedete zase ven.

"Vyjmenovat podniky, do kterých chodím, je těžké, je jich spousta, musíte to zažít," naznačuje Radim Studnička, který v této části bydlí. Ráno si dá kávu na náměstí, do batohu strčí koláč ze Simply Good a večer si dá sraz u Vltavy. "Když mám chuť na prasárny, zajdu si na hranolky do Garage," popisuje jednu ze svých tras.

Jedna návštěva nestačí

Do Karlína se jezdí jíst. Do Karlína se jezdí na kávu. Na schůzky. Na tiskovky. Na rande i na průzkum. V Karlíně je dobré být viděn nebo viděna. Karlín je módní, snobský i opravdový. Malé kavárny s kávou do ruky fungují vedle větších, kde se dá posadit a klábosit. Cheesecake se netluče s tradičními věnečky ani laskonkami, uživí se tady pekárny rodinné i luxusní, bistra všech možných zaměření, narváno je ve velkých pivnicích i v hospodě, kde na čepu mění značky. Párky, hamburgery, pizzy, paštiky, koláče, těstoviny, obložené bagety i konfitované kachny.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se